Alimentació i Nutrició, Salut i medicina

Descobreix-ho tot sobre el colesterol d’HDL

Què és el colesterol. Quina importància té

El colesterol és una molècula, de consistència cerosa i semblant al greix, que trobem a totes les cèl·lules del cos. És un dels components de les membranes cel·lulars i és absolutament essencial per a l’organisme, ben al contrari del que pensem.

Al cos intervé:

  • En la producció d’hormones corticoesteroides, com l’aldosterona i el cortisol
  • En la secreció d’hormones sexuals, com ara la progesterona, els estrògens i la testosterona
  • Com a precursor de les sals biliars
  • Com a impulsor de la vitamina D

El cos produeix tot el colesterol que necessita.

Classes de colesterol

Hi ha tres classes de colesterol:

El colesterol d’HDL (lipoproteïnes de densitat alta) o “colesterol bo”; el colesterol d’LDL (lipoproteïnes de densitat baixa) o “colesterol dolent” i el colesterol de VLDL (lipoproteïna de densitat molt baixa) o prebetalipoproteïna. Les proteïnes d’LDL transporten el colesterol i el cedeixen a tots els teixits. Les d’HDL, en canvi, absorbeixen l’excés d’LDL i el tornen al fetge.

L’excés de colesterol fa que s’acumulin plaques a les artèries, i això té com a resultat una malaltia anomenada aterosclerosi. Aquesta malaltia origina una constricció de les artèries i pot afectar qualsevol artèria del cos. Quan afecta les coronaries, les artèries que reguen el múscul cardíac, pot causar una cardiopatia isquèmica o malaltia coronària, que comprèn patologies com l’infart de miocardi i diverses classes d’angina de pit. També pot afectar zones arterials com ara la cerebral (origen de l’ictus), l’aorta i altres artèries perifèriques.

En medicina, la malaltia produïda per lesions arterioescleròtiques se sol anomenar malaltia vascular perifèrica, a banda de malaltia cardiovascular.

Colesterol total. Fraccions del colesterol

El colesterol s’expressa en mil·ligrams per decilitre. Quan parlem de colesterol ras i curt, hem de considerar el valor del total, incloent-hi l’HDL, LDL i el VLDL. Els valors que, en general, s’interpreten com a adequats són:

  • Concentració inferior a 200 mg/dl: aconsellable
  • Entre 200 i 239 mg/dl: límit
  • Superior als 240 mg/dl: es considera d’alt risc

En relació amb el “colesterol dolent” (LDL):

  • Concentració inferior a 100 mg/dl: es considera un valor òptim
  • Entre 100 i 129 mg/dl: bo
  • Entre 130 i 159: límit
  • Entre 160 i 189: alt
  • Igual o superior a 190 mg/dl: molt alt

En termes de colesterol d’HDL, els nivells recomanables són:

  • En els homes, s’estima com a apropiada una concentració d’HDL entre 40 i 50 mg/dl
  • En les dones, la concentració d’HDL aconsellable se situa entre 50 i 60 mg/dl
  • La concentració de colesterol d’HDL inferior a 40 mg/dl és massa baixa i constitueix un factor de risc per a la malaltia coronària

Unes quantes consideracions

S’ha demostrat a bastament que un grau de colesterol elevat (o hipercolesterolèmia en termes mèdics) es relaciona directament amb el perill de patir una malaltia coronària en el futur. És una relació lineal, de manera que, si el colesterol augmenta un 1 %, el risc de complicacions coronàries també es pot elevar d’un 2 % a un 3 %.

A més a més, cal vincular-ho amb l’edat. Un creixement del 10 % en el total s’associa:

  • Als 40 anys, a un augment del risc del 54 %
  • Als 50, del 39 %
  • Als 60, del 27 %
  • Als 70, del 20 %

D’altra banda, no sembla que hi hagi un límit de risc “baix” per al colesterol.

Importància de l’arterioesclerosi

El tractament de les malalties causades per l’arterioesclerosi és tot un repte per als professionals de la salut, sobretot per als qui estan implicats a fer prevenció de la malaltia abans que aparegui. La prevenció primària és l’especialitat de detecció que estableix mesures per evitar que sorgeixin casos nous d’una malaltia. S’estima que més d’una tercera part de totes les morts als països desenvolupats són conseqüència de la malaltia coronària.

Dels anys vuitanta ençà, la mortalitat masculina per culpa de malaltia coronària ha disminuït gradualment gràcies als esforços preventius, però entre les dones, sembla que la presència de la malaltia coronària continua creixent.

Entre els homes, la malaltia cardiovascular apareix abans que en les dones, però aquest efecte primerenc minva notablement a partir dels 60 anys. Després de la menopausa, el risc de malaltia coronària femenina és tres vegades superior. A partir dels 50 anys, sembla que els nivells de colesterol s’estabilitzen entre els homes, mentre que se n’observa un augment en les dones.

Bibliografia

https://revistasanitariadeinvestigacion.com/prevencion-y-mejora-de-hipercolesterolemia/
https://si.easp.es/psiaa/wp-content/uploads/2014/07/cribado_hipercolesterolemia.pdf
https://www.aepap.org/sites/default/files/hipercolesterolemia.pdf