Salut i medicina

Coronavirus: 5 idees per comprar més segur

Gel desinfectante - comprar seguro

Seguim vivint una situació incerta, en la qual ningú no té clar en quin grau està controlat el coronavirus. Hi ha brots nous en diverses zones d’Espanya i possiblement caldrà tornar a confinar ciutats o comarques senceres, si és que no s’ha fet ja.

Confinat o no, no hi ha cap dubte que la vida continua i que no és possible deixar de sortir a comprar el que és necessari. Per tant, és convenient recordar alguns punts clau per tal que les teves compres siguin tan segures com sigui possible.

Mantén les distàncies

Totes les botigues i els supermercats han adoptat normes perquè no s’incompleixi la distància mínima que hi ha d’haver entre els clients. De manera que tingues paciència quan vagis a comprar. Pots haver de fer cua no només per entrar, sinó també davant d’un mostrador o la caixa. A la botiga, procura mantenir-te apartat de la resta de clients o del mateix personal de la botiga.

A la cua, mantén-te a dos metres de qui tinguis al davant; el qui tinguis al darrere haurà de fer el mateix.

Ves-hi sol

Quan sigui possible, ves sol a comprar. Potser serà més avorrit, però procura evitar anar-hi fins i tot amb persones amb les quals convisquis. Molts supermercats han imposat la norma de “només una persona” alhora. No quedis amb ningú –amics, familiars– quan vagis a comprar i estigues fora de casa tan poc com sigui possible.

Compra només el que necessitis

El paper higiènic continua al capdavant dels productes més comprats! No deixa de ser curiós, perquè la raó encara no està clara, peròsembla relacionada amb la por. De manera que pensa bé quines són les teves necessitats reals, i actua en conseqüència. De noumolts “súpers” han imposat normes per evitar que una única persona comprigrans quantitats de paper, per exemple. De manera que sigues solidari i evita deixar els altres sense el que necessiten.

Renta’t les mans

És obvi que en qualsevol botiga tocaràs moltes superfícies i objectes que ha tocat molta gent abans: desde les manetes o els poms de les portes fins als carretons o les màquinesexpenedores…, tot això pot, com ja saps, estar contaminat amb la covid. Renta’t les mans, tant abans d’anar a comprar com després, i observant la regla del mig minut. Si la botiga a la qual entres té a la teva disposició gel desinfectant o fins i tot tovalloletes amb les quals netejar i desinfectar els carretons, no dubtis a utilitzar-los.

També pots utilitzar guants durant la compra, la qual cosa augmentarà el teu nivell de seguretat.

Mascareta sempre

A tot Espanya es recomana la mascareta en qualsevol circumstància fora de casa, però cal tenir en compte que pot proporcionar un sentit de seguretat que resulta fals: el seu ús no suposa cap garantia. Altres mesures, com la rentada freqüent (i curosa) de les mans, respectar la distància social i evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca són més efectives, como estipula el Centre Europeude Prevenció i Control de Malalties, que estableix que la mascareta és una protecció complementària vàlida, sobretot en llocs tancats i amb més persones a l’interior.

I recorda canviar-te-la després de cada ús; si és de tela, renta-la amb molta cura.

I, tornant a les compres… quan sigui possible, internet!

No cal insistir en el fet que anar de compres per internet és potser la manera més segura de comprar. Com menys gent hi hagi al carrer i a les botigues, menor serà el risc de contagi, de manera que si evites sortir no només serà bo per a tu, sinó per a la comunitat.

Hi ha moltes opcions per comprar tot tipus d’aliments, incloent verdures i fruita fresca; tot és qüestió de perseverar per trobar el proveïdor ideal.