Benestar, Hàbits Saludables

Com actuar davant d’un cop de calor: Primers auxilis essencials

L’arribada de l’estiu, amb els seus dies assolellats i altes temperatures, és ben rebuda pels qui fa mesos que esperen unes vacances i gaudir d’activitats a l’aire lliure. Tanmateix, quan els termòmetres es disparen, una realitat cada cop més freqüent, la calor fa aparèixer estats mèdics seriosos que poden arribar a posar en risc la vida d’una persona. Avui et comptem quins són els símptomes d’un cop de calor i com hem d’actuar, tant en aquests casos com per a la prevenció.

Què és un cop de calor?

Un cop de calor és una condició en la qual es produeix un augment de la temperatura interna del cos i aquest no és capaç de regular-la per si mateix. Sol ser la conseqüència d’una exposició prolongada al sol o a temperatures altes, però també pot ser causat per una activitat física intensa en espais amb poca ventilació.

La suor és el mecanisme del qual disposa el nostre organisme per a regular-se i mantenir una temperatura constant. Però en les situacions anteriors, així com quan la humitat és molt elevada, pot tenir dificultats per a fer-ho, i és aquí quan es presenten els símptomes d’un cop de calor.

Si bé pot afectar qualsevol persona, són especialment vulnerables nens i nenes de poca edat, persones d’edat avançada i aquelles amb estats mèdics preexistents. Els últims informes del nostre país revelen que en 2022, durant els mesos de la primavera i estiu en els quals es van registrar màxims històrics en les temperatures, es van produir 122 cops de calor, que suposen un augment del 159% respecte al 2021. Els casos de deshidratació van ser 233, un 113% més que l’any anterior.

Les persones amb patologies cròniques prèvies són les que presenten un risc major, i de fet, les defuncions van afectar principalment persones amb hipertensió, diabetis i trastorns senils i presenils.

Símptomes del cop de calor

Reconèixer els símptomes d’un cop de calor permet actuar amb rapidesa i buscar assistència mèdica. La simptomatologia és la següent:

  • Febre elevada que pot superar els 40°.
  • Mal de cap i marejos.
  • Nàusees i vòmits.
  • Pell calenta, seca i amb una tonalitat vermella.
  • Confusió mental, balboteig, agitació o deliri.
  • Respiració i pols accelerats.
  • Fatiga i hiperventilació.
  • Convulsions i desmais.
  • En casos greus, coma.

La pèrdua del coneixement sol ser el símptoma del cop de calor que alerta de la situació, però com que la intensitat de la simptomatologia varia d’una persona a una altra i també depèn del nivell de deshidratació, cal parar esment a qualsevol dels esmentats. L’ideal és la prevenció, però si ja és massa tard, s’ha d’actuar com més aviat millor.

Mesures d’emergència

Si ens trobem davant una persona que presenta els símptomes del cop de calor, s’ha de contactar ajuda mèdica perquè intervinguin de seguida. Mentre s’espera, s’han de prendre les següents mesures.

  • Buscar un lloc fresc. Atès que l’exposició al sol i la calor són els principals causants dels cops de calor, s’ha de buscar immediatament un lloc que estigui ben ventilat i que tingui ombra. D’aquesta manera, el cos podrà tornar a intentar regular-se.
  • Beure aigua. La ingesta d’aigua en dies de calor és indispensable per a evitar la deshidratació; davant el cop de calor, s’ha d’ingerir en petits xarrups.
  • Retirar roba. Si la persona porta roba d’abrigar o d’algun material que dificulti la transpiració, es recomana retirar-la, així com oferir aire a través d’un ventilador, un ventall o qualsevol altre objecte.
  • Aplicar draps. Per a accelerar el descens de la temperatura corporal, es poden aplicar draps xopats en aigua freda o compreses. Aquestes han de col·locar-se al front, al coll i al clatell; així com en les axil·les o els engonals. Una altra opció, si fos viable, és una dutxa freda.
  • Si la persona ha perdut el coneixement, cal tombar-la panxa enlaire i amb les cames flexionades.

Consells per a prevenir el cop de calor

La prevenció és clau per a evitar l’aparició dels cops de calor. A continuació tens algunes mesures eficaces:

Hidrata’t

Es recomana beure almenys un litre i mig d’aigua en condicions normals per a una persona adulta. En el cas d’altes temperatures, exposició al sol o realització d’activitats físiques, s’ha d’augmentar la quantitat i mantenir una ingesta freqüent.

Vestimenta adequada

Triar una vestimenta apropiada t’ajudarà a mantenir una temperatura corporal adequada. Aquesta mesura és particularment important amb nens de poca edat, ja que es tendeixen a abrigar-los en excés.

Adaptar-se als horaris

Si es duen a terme activitats a l’exterior, es recomana evitar les hores centrals del dia, doncs és quan s’incrementa el risc de patir un cop de calor. Si fos inevitable, cal fer descansos freqüents en zones fresques.

Usar proteccions

Crema solar, barrets i para-sols són elements indispensables per a protegir-se del sol i de la calor.

Evitar els vehicles

La temperatura dins un cotxe estacionat s’eleva amb gran rapidesa i és un de les situacions escenaris fatals en els quals es presenten els cops de calor. S’han d’evitar costi el que costi romandre-hi esperant, sobretot amb menors de poca edat, persones d’edat avançada i animals.