Salut i medicina

Conservació de cèl·lules mare de cordó umbilical. Per què guardar-les?

Crioconsrvaci

La crioconservació de cèl·lules mare de cordó umbilical suposa una esperança per al futur en cas de patir determinades afeccions difícils de tractar. El fet que se segueixi investigant sobre les seves possibilitats terapèutiques farà que, amb el pas del temps, les àrees d’actuació d’aquesta pràctica augmentin.

El primer trasplantament de sang de cordó umbilical es va fer fa ja 30 anys. Des de llavors se n’han realitzat més de 40.000, per tractar una gran varietat de malalties de la sang o hematològiques que comprenen des de patologies oncològiques, fallades medul·lars i anèmies fins a malalties metabòliques, immunodeficiències o malalties autoimmunes.

La sang de cordó umbilical es troba en els vasos sanguinis de la placenta i en el cordó umbilical. Es recol·lecta després del part i immediatament després de tallar el cordó, de manera que la intervenció sol ser segura tant per a la mare com per al nadó.

Per què és tan valuosa la sang de cordó umbilical?

Les cèl·lules mare de cordó umbilical poden ser utilitzades per al tractament d’algunes malalties tant en la persona originària com en alguns familiars.

La sang de cordó umbilical és una font de cèl·lules mare que es transformen en glòbuls sanguinis. Són l’origen de la resta de les cèl·lules, de manera que d’elles deriven les cèl·lules que formaran totes les estructures musculars, neuronals, cardíaques, etcètera. Al seu torn també tenen la capacitat de multiplicar-se i donar lloc a noves cèl·lules exactament iguals que elles. Aquesta doble capacitat converteix les cèl·lules mare en un possible element reparador en el cas d’algunes malalties o lesions.

Crioconservación

Tot i que el tipus de cèl·lules originals precursores de les cèl·lules sanguínies (cèl·lules hematopoètiques) poden trobar-se en altres zones de l’organisme, com ara la medul·la òssia o la sang perifèrica, les extretes del cordó umbilical després del part són més joves i, per tant, més versàtils. A més, com que no han estat exposades a alteracions derivades del pas del temps, no les transmeten al pacient. I pel fet d’estar crioconservades, poden ser recuperades ràpidament quan sigui necessari.

El potencial terapèutic de les cèl·lules mare

A més de la sang de cordó umbilical, també se’n pot recollir part del teixit, que compta amb cèl·lules mesenquimàtiques, amb capacitat de crear estructures i teixit connectiu, i un gran potencial en medicina regenerativa.

El potencial terapèutic de les cèl·lules mare de cordó umbilical s’està reflectint en diversos assaigs clínics, que mostren que la seva utilitat és molt àmplia. A més d’utilitzar-se en la medicina regenerativa, s’estan obtenint bons resultats en malalties neuronals i en el tractament de pacients amb diabetis, en regeneració de cors infartats, accidents cerebrovasculars (ictus) i fins i tot pacients amb sida. I s’està provant en altres patologies diverses.

Per tant, a la pregunta de si guardar la sang de cordó umbilical o no, la resposta és evident: o es guarda per a un mateix o es dona per a altres, però no ens hauríem de plantejar l’opció de no aprofitar-la.

Tot i que a Espanya hi ha bancs públics i privats de conservació de les cèl·lules mare de cordó umbilical, nombroses asseguradores de salut inclouen ja aquesta possibilitat en les seves cobertures, cosa que disminueix el preu d’aquest servei per a l’assegurat.

Crioconservación

MGC Mútua posa a la teva disposició el servei de crioconservació de cèl·lules mare de cordó umbilical

En les assegurances AS Total, AS Global i AS Ideal, la Mútua ofereix la possibilitat de contractar, a preus especials, el servei d’extracció de les cèl·lules mare de cordó umbilical del nounat en el moment del part i la seva posterior crioconservació en laboratori.

Serveis

  • Kit i servei personal d’assistència prepart.
  • Transport aeri sota la norma UN 3373, relativa a material biològic.
  • Preparació, anàlisi i crioconservació de la mostra al laboratori segons els protocols AABB. Inclou tècnica PCR per a l’analítica de la sang materna.
  • Emmagatzematge de la mostra durant 20 anys.

Per a més informació, contacta amb nosaltres a través del formulari o trucant al 93 414 36 00.