Benestar, Salut i medicina

Alleujament ràpid de la congestió nasal: Consells pràctics per a respirar millor

La congestió nasal és una molèstia freqüent que a tots ens ha afectat poc o molt a la nostra vida. Les seves causes són múltiples, però la conseqüència és sempre la mateixa: inflamació de les vies respiratòries superiors. Si mai t’has preguntat com destapar el nas, en aquest article et contem totes les respostes.

Causes comunes de la congestió nasal

Abans de parlar de les causes, aclarim què és exactament la congestió nasal. També anomenada nas tapat, es tracta de la inflamació o l’obstrucció de les vies respiratòries nasals, la qual cosa dificulta el flux de l’aire a través del nas.

En alguns casos, l’obstrucció és temporal, mentre que en uns altres es converteix en crònica. Encara que de vegades també se’n fa referència com a rinorrea o rinitis, aquesta última és una de les causes, que produeix inflor, mentre que la rinorrea suposa també l’eliminació d’un líquid transparent.

Dins dels símptomes, trobem la pressió i bloqueig en el nas, la dificultat per a respirar, la secreció nasal, la picor i la irritació, principalment. Però, quines en són les causes?

Refredats i grips. Els virus que causen el refredat comú i la grip inflamen les membranes de les mucoses al nas i a la gola, produint així el tap.

Al·lèrgies. Les al·lèrgies estacionals o perennes, com al pol·len, a la pols i als àcars, així com les al·lèrgies a alguns animals, poden desencadenar una resposta inflamatòria en el nas.

Canvis climàtics. Les variacions de temperatura i d’humitat, o la presència de partícules de pols en l’aire, poden irritar les membranes nasals.

Exposició a irritants. L’exposició al fum, productes químics forts o als contaminants de l’aire, també irriten les vies respiratòries.

Desviació del septe nasal. Una desviació de l’envà nasal pot dificultar la respiració normal i causar congestió crònica. En aquests casos pot ser necessari operar.

No obstant això, existeixen moltes altres raons per les quals un dia podem adonar-nos que tenim els peus inflats, com les que t’expliquem a continuació. Si després de llegir-les segueixes sense tenir clar quin és el teu cas, seria recomanable consultar un metge.

Remeis casolans per a descongestionar el nas

Els qui pateixen amb freqüència de congestió, saben les molèsties que suposa. Per això, aquí et contem alguns remeis si vols saber com destapar el nas.

Humidificador

Els humidificadors incrementen els nivells d’humitat en l’ambient, contribuint així a alleujar els símptomes de la congestió. A més, l’alleujament es produeix de manera immediata, puix que es redueix la inflamació dels sins nasals i es dissol la mucositat. Si bé es pot utilitzar durant tot el dia, s’acostuma a fer-ho a la nit, per a permetre el descans nocturn.

Inhalació de vapors

Si no tens un humidificador, una solució similar és la d’inhalar vapors d’aigua calenta. Per a això, només has de bullir aigua en una cassola i col·locar el cap damunt. Cobreix-te amb una tovallola perquè no se’n vagi el vapor i així poder inhalar-lo i que dissolgui la mucositat. També pots dutxar-te amb aigua calenta.

Hidratació

La congestió també es pot tractar des de dins, ingerint líquids, com ara aigua o te calent. Això mantindrà les membranes de les mucoses hidratades i reduirà el bloqueig nasal.

Compreses tèbies

Aplicar compreses tèbies al front i als sins paranasals pot proporcionar un alleujament temporal en reduir la pressió i la congestió. Per a fer-ho, agafa un drap o una tovallola petita i xopa-la en aigua tèbia. Després escorre-la i col·loca-la en el nas i el front, ja que la mucositat puja cap a aquest.

All i ceba

Tant l’all com la ceba són antioxidants, antivirals i bactericides, i són coneguts per alleujar la congestió nasal. Pots menjar-los o col·locar-los a la tauleta de nit quan vagis a dormir. Després d’alguns minuts, notaràs alleujament.

Inhalacions i rentades nasals

A més dels remeis anteriors que donen resposta a com destapar el nas, també hi ha una altra opció de gran eficàcia per a millorar la respiració. Són les inhalacions i les neteges nasals. Per a realitzar-les, disposes de diverses opcions.

Inhalacions amb olis essencials. Aquests contenen una concentració molt alta d’algun compost, i n’hi ha prou amb aplicar-ne algunes gotes en aigua calenta. Necessitaràs olis de menta o eucaliptus i realitzar inhalacions profundes dels vapors.

Solució salina. Les solucions salines contenen aigua de mar que ha estat tractada i es venen en diferents intensitats amb un aplicador. O bé pots afegir una culleradeta de sal en un litre d’aigua tèbia. Has de col·locar el cap de costat perquè l’aigua entra per una fossa nasal i surti per l’altra. Així eliminaràs l’excés de moc.

Massatges facials i exercicis de respiració

A més a més de tots els consells proposats per a destapar el nas, els massatges facials i els exercicis de respiració també poden ajudar-te. Els primers s’han de realitzar en els sins paranasals i en el nas amb moviments circulars, per a ajudar a alleujar la congestió i promoure el drenatge del moc.

Els exercicis de respiració profunda per cadascuna de les fosses nasals també contribueixen a destapar el nas. Aquests es poden combinar amb el ioga, ja que hi ha postures com la del gos i el camell que produeixen alleujament.