Alimentació i Nutrició

Com preparar un pícnic saludable

Amb l’arribada de la calor, molts dels que vivim a la ciutat estem adelerats per sortir a l’aire lliure a relaxar-nos i gaudir de la frescor de la natura. Amb motiu del Dia Mundial del Pícnic, que se celebra el 18 de juny de cada any, et proposem un pla: preparar un cistell amb menjar casolà i buscar un raconet verd per passar un dia divertit en família, amb els amics o amb la parella.

Organitzar una excursió campestre és molt divertit i menjar de pícnic té molts avantatges: és econòmic i ens permet realitzar un menú saludable i lleuger a mida de les nostres preferències. A més, sortir a la natura ens ajuda a desconnectar de l’enrenou de la ciutat i de les preocupacions diàries. També podem aprofitar per fer una mica d’exercici de forma divertida passejant pel camp, jugant a pilota, anant en bici… 

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Idees per fer un pícnic saludable

Per fer un pícnic no necessitem gaires coses. Només cal el conjunt bàsic: cistella, nevera, manta i estris bàsics. I perquè el dia sigui perfecte, tan sols hem de protegir-nos del sol, seguir algunes pautes per conservar els aliments i tener presents tres idees per fer un bon pícnic saludable:

Preparar un dinar variat i equilibrat

Les amanides i els entrepans són els productes estrella del pícnic. Perquè no resultin avorrits podem fer variacions interessants: optar per amanides de diferents tipus d’enciam, amanides de pasta, d’arròs, de llegums, etc., i afegir-hi altres aliments saborosos i baixos en greixos saturats, com ara pollastre, blat de moro, pèsols, pastanagues o fins i tot fruita.

Les broquetes i les quiches es poden prendre tant fredes com calentes i també són una bona opció saludable: les quiches de pernil i formatge inclouen proteïnes, làctics i hidrats de carboni. I les quiches de verdures, com les d’espinacs, tomàquet i formatge, també tenen moltes vitamines. Per les postres, la fruita o les broquetes de fruita són molt divertides i adequades per als nens. 

Si el que t’agrada és el típic entrepà de truita, pots provar d’afegir-hi alvocat i pit de gall d’indi per fer-ho molt més nutritiu i amb un sabor diferent. L’opció del pa integral és molt saludable, així com els embotits baixos en greixos, com el pollastre i el gall dindi. També pots fer entrepans vegetals… Hi ha moltes opcions.

Fins i tot podem substituir les típiques patates de bossa, aquelles que solem picar sense control i que tantes calories tenen, per snacks saludables de fruita i de vegetals deshidratats al forn, que podem fer a casa: xips d’albergínia, carbassó, pastanaga, poma, maduixes, plàtans…

Hem de triar aliments que es conservin bé

Perquè els aliments no es facin malbé a l’aire lliure, hem de recórrer a carmanyoles, neveres, termos i envasos adequats. Els aliments i els amaniments hem de portar-los per separat. D’aquesta manera, no hem d’amanir les amanides fins que ens les hàgim de menjar; i per als entrepans podem portar els ingredients del farcit envasats al buit i el pa per separat. Els sandvitxos han d’embolicar-se en paper i després en paper d’alumini perquè es conservin frescos.

És important no portar ampolles ni recipients de vidre que puguin trencar-se i el més còmode és utilitzar coberts, gots i plats de plàstic rentable. Tampoc hem d’oblidar que la nevera ha d’omplir-se amb gel i introduir-hi els aliments i begudes ja freds, ja que aquestes neveres portàtils el que fan és conservar, no refredar.

Begudes sanes

La millor beguda possible per cuidar la nostra salut és l’aigua, encara que podem optar per sucs de fruita naturals preparats a casa i ben conservats o begudes vegetals. Un bon gaspatxo fresquet és una de les opcions més saludables i riques en les èpoques de calor.

Finalment i per completar una jornada rodona, no hem d’oblidar recollir totes les restes que puguin quedar del nostre dia al camp. Per això hem a agafar unes quantes bosses d’escombraries que després deixarem en algun contenidor.

T’animes a organitzar un dia de pícnic a la natura? Com veus, pot ser un bona idea per gaudir amb els teus de forma saludable. És un pla fantàstic per cuidar la nostra salut, millorar l’ànim i allunyar l’estrès. T’ho recomanem!