Hàbits Saludables, Vida Sana

Com mantenir la ment i el cos actius sense sortir de casa

Cuerpo y mente activos

L’aïllament prolongat, sobretot si es viu en soledat, pot tenir conseqüències físiques i psíquiques. Mantenir el cos i la ment actius durant aquests dies és un recurs imprescindible per evitar el malestar del confinament. Preneu nota d’algunes pautes.

Tot i que els primers dies de confinament van poder resultar fins i tot divertits, quan l’aïllament s’allarga, tal com està succeint, el nostre benestar i el nostre organisme es poden veure afectats. Ansietat, estrès, tristesa, depressió, falta d’energia, irritabilitat, mals de cap i musculars, guany de pes i insomni són algunes de les situacions que podem estar experimentant a mesura que passen els dies, estiguem sols o acompanyats. Una de les recomanacions fonamentals per passar aquesta quarantena de la millor manera possible és mantenir la ment i el cos actius. Com ho aconseguim? Hem de tenir en compte algunes pautes.

Planejar rutines diàries

Tant si s’està teletreballant com si no, i tant si s’està passant el confinament sol o amb la família, l’organisme i la ment funcionen millor seguint rutines, que hem d’intentar que siguin al més similars possibles a una situació de normalitat.

Aixecar-se i anar-se’n a dormir més o menys a la mateixa hora cada dia, portar un horari de treball normal, amb moments de descans, fer els àpats usuals amb els aliments a què estem acostumats o mantenir els hàbits d’higiene faran que el dia sigui més suportable i evitaran la desorientació de temps i espai i les alteracions del son que es poden produir, sobretot en les persones grans o les que estan soles.

Portar una alimentació saludable

Una nutrició adequada és essencial per poder reduir els efectes de qualsevol patogen i perquè el sistema immune funcioni correctament, molt necessari en aquests dies de pandèmia.

Cuerpo y mente activos

Encara que l’ansietat, i en molts casos l’avorriment, ens faci fer viatges constants a la cuina i a la nevera per picar qualsevol cosa que tinguem a mà, hem de tenir present que la despesa calòrica que fem aquests dies a casa és inferior a l’habitual, per la qual cosa si ens deixem anar és més que probable que patim un augment de pes que a la llarga pot influir en altres problemes de salut.

Segons els experts en nutrició, encara que a causa del confinament hàgim de recórrer més a productes de llarga durada, com ara els congelats, el consell és intentar prescindir dels aliments precuinats i optar per productes frescos que aguanten millor, com ara taronges, mandarines, plàtans i pomes, així com coliflor, col, pèsols i mongetes. També és important que la manera de cuinar sigui saludable i no oblidar de mantenir-nos correctament hidratats per millorar l’estat de les mucoses i que el sistema immune funcioni millor.

Fer exercici

D’un dia per l’altre s’ha reduït dràsticament el nostre nivell d’activitat física, per la qual cosa hem d’intentar, dins de les possibilitats de cadascú, estar al més actius possible. En el cas del teletreball, el canvi d’escenari i el fet de no disposar del mobiliari adequat pot repercutir en l’estat de l’esquena, el coll i les articulacions, de manera que fer estiraments i descansos és fonamental.

Cuerpo y mente activos

Una altra de les conseqüències de no mantenir-se actiu durant aquests dies de confinament és que podem perdre capacitat aeròbica i massa muscular, cosa que unida a l’augment de pes, pot agreujar diverses patologies, com ara les cardiovasculars i la diabetis, i generar nous problemes de salut.

Treballem a casa o no, el cert és que l’activitat física, a més de mantenir el cos actiu, allibera endorfines que ens ajuden a sentir-nos millor, molt important en aquesta situació en la qual la salut mental també es pot veure afectada. Per tant, tots, des dels nens fins a la gent gran, hem d’intentar fer activitat física adaptada a la nostra condició i a les possibilitats de la llar: passejar per casa, jugar, ballar, fer ioga, fer tasques de neteja… o recórrer a molts dels vídeos disponibles a internet amb rutines d’exercici, tot i que cal anar amb compte d’escollir les que s’adapten a la nostra condició per no lesionar-nos.

Fer activitats d’oci

Cuerpo y mente activos

Sempre hem volgut disposar de temps per dedicar-lo a nosaltres i ara és el moment. Mantenir la ment activa és fonamental en aquests dies i per a això res millor que posar-hi imaginació: cuinar noves receptes, llegir, escoltar música, provar nous jocs, el bricolatge, fer puzles, fer mots encreuats, fer origamis, dibuixar, cosir, ballar, organitzar els armaris, fer algun curs que teníem pendent… Hi ha infinitat de possibilitats i les xarxes socials ens proporcionen multitud d’idees en aquest sentit.

Preservar el contacte social de manera virtual

Les persones amb poques connexions socials presenten alteracions en els patrons del son, el sistema immunitari, més inflamació i nivells més alts de cortisol, l’hormona de l’estrès. També són més propenses a experimentar sensacions de tristesa, soledat i ansietat. Durant aquests dies, el contacte social amb familiars i amics és imprescindible, sobretot per a la gent gran o per les persones que estan passant soles la quarantena. Per sort, a més del telèfon, avui dia disposem d’eines com ara els xats i les videoconferències que ens permeten mantenir un contacte social actiu.

Cuerpo y mente activos

Aprofitem el confinament per reforçar llaços i riure. El riure ens permet alliberar endorfines, que milloren l’estat d’ànim; dopamina, que augmenta les sensacions de plaer i benestar; adrenalina, que ajuda el cos a enfrontar-se a situacions estressants, i serotonina, que ajuda a relaxar-nos i a dormir. I, per si no fos prou, reforça el sistema immune.

Evitar la sobreinformació

És normal sentir preocupació i por a la malaltia, tant si ens afecta a nosaltres com als nostres éssers estimats. Els mitjans de comunicació no parlen d’altra cosa i en les nostres xarxes socials es comparteixen de manera contínua informacions, consells i altres dades sobre el coronavirus. Per mantenir una bona salut mental, els psicòlegs recomanen evitar la sobreinformació en aquest sentit. Informar-se adequadament és necessari per seguir les recomanacions sanitàries, però evitem la infoxicació o la possibilitat de difondre rumors que augmenten el temor i allunyen la tranquil·litat.

En resum, per portar el confinament de la forma més saludable possible, és important mantenir la ment i el cos actius. Pensem que el confinament és una mesura positiva que ens ajudarà a salvar vides, però no hem de descuidar la nostra salut física i mental amb hàbits inadequats.