Benestar, Salut Mental

Somriure, una bona medicina per al cor

Sonrisa

Somriure activa el sistema respiratori, el neurològic i el cardiovascular. En riure alliberem endorfines que ens fan sentir-nos més feliços i menys estressats. A més és gratis i resulta una acció molt plaent. Quina millor medicina per l’ànim i el cor?

No hi ha cap altre gest com el somriure, universal i entès en qualsevol idioma, que transmeti tanta confiança i positivitat als altres. Socialment el somriure és un arma molt efectiva i poderosa: ajuda a la vida professional, en les relacions socials, reflecteix una actitud positiva i reforça la confiança davant els altres i amb nosaltres mateixos.

El riure, font de salut

Sonrisa

Per si fossin pocs avantatges, el riure també aporta molts beneficis per a la salut cardiovascular:

1. Activa l’organisme. Riure és una acció espontània que, en interrompre el ritme de la inhalació i exhalació, activa el sistema respiratori i afavoreix l’oxigenació de les cèl·lules, la qual cosa també activa el sistema neurològic.

2. Millora el sistema cardiovascular. Somriure és una acció que allibera endorfines, el que afavoreix la vasodilatació. En riure, la part interna dels vasos sanguinis (l’endoteli), tendeix a relaxar-se i es facilita la circulació de la sang.

3. També s’allibera òxid nítric, un potent vasodilatador que millora la circulació. Segons la SEC “l’òxid nítric és el vasodilatador natural més potent que es coneix. Quan actuen conjuntament substàncies com la serotonina i l’òxid nítric es produeixen les condicions òptimes per a una major vasodilatació, especialment en els petits vasos sanguinis, i, per tant, disminueix la possibilitat que es produeixi una alteració de l’endoteli “.

4. Un bon antídot contra l’estrès. Un dels pitjors enemics de la salut cardiovascular és l’estrès. Molts problemes de salut poden arribar a iniciar-se per aquesta causa. Les endorfines i la serotonina que alliberem en riure ens fan sentir-nos més feliços i menys estressats, resultant vitals per al nostre bon estat d’ànim. No hi ha millor mètode per relaxar-se que una bona riallada.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

Comprovat científicament

Els beneficis del riure enfront de l’estrès per a millorar la salut cardiovascular estan recolzats per un estudi de la Unitat de Cardiologia Preventiva del Centre Mèdic de la Universitat de Maryland. En aquest estudi es va comprovar, exposant als participants a diferents estímuls, que les situacions estressants contrauen les artèries dificultant la circulació de la sang, la qual cosa augmenta el risc de patir accidents cardiovasculars. No obstant això, en les situacions que s’enfronten amb humor les artèries es dilaten i s’afavoreix la circulació de la sang.

Per tant, encara que també influeixen factors físics i ambientals, una bona actitud davant la vida, intentant eliminar lo dolent i fomentant la positivitat, és fonamental per alliberar estrès i allunyar l’aparició de les malalties cardiovasculars.

Sonrisa

Altres beneficis del somriure per a la salut:

  • Somriure allarga la vida: un estudi publicat a la Psychological Science conclou que les persones que riuen sovint poden allargar la seva vida fins a 5 anys.
  • Millora la digestió: riure fa que el diafragma realitzi un suau massatge sobre l’aparell digestiu, reduint els àcids grassos i millorant la digestió i la funció intestinal.
  • Activa la musculatura: en riure movem fins a 300 músculs de tot el cos, i si ho fem durant 20 segons pot equivaler a 3 minuts d’exercici.
  • Millora la pell: al riure s’afavoreix l’oxigenació de la sang a les cèl·lules. La pell llueix així més llisa i lluminosa.
  • Pot protegir davant el càncer: l’acció de riure també potencia l’activitat dels limfòcits, els agents que ajuden al sistema immunològic davant la presència de cèl·lules tumorals.

Com veus, tots són avantatges a l’hora de somriure. Així que aprofita-les. Mantingues una bona actitud davant la vida i regala cada vegada que puguis, a tu mateix i als altres, un gran somriure. És contagiós!