Salut i medicina

Com es poden pal·liar els dolors articulars

dolor articulaciones

Les articulacions són les juntures entre els ossos i els mantenen units formant el cos. Valgui, doncs, aquesta obvietat per entendre com en són, d’importants, i fins a quin punt s’han de cuidar. El mal en les articulacions és una cosa molt habitual, i la majoria de nosaltres n’experimentarà en algun moment de la vida. L’edat no hi ajuda, és clar i, a mesura que envellim, qui en té, sobretot si pateix d’artritis (la inflamació de les articulacions), notarà probablement que augmenta progressivament.

Es poden alleujar o pal·liar els dolors en les articulacions sense recórrer constantment als analgèsics i antiinflamatoris? Aquí en podràs trobar algunes respostes.

Per què fan mal les articulacions

La causa més comuna del dolor és l’artritis, que es produeix pel desgast dels ossos amb el temps, per problemes “mecànics” de l’articulació o bé per lesions. L’osteoartritis és la degeneració del dolor associat habitualment a l’edat, mentre que l’artritis reumatoide és una malaltia autoimmune, per la qual el cos mateix “ataca” els teixits de les juntures, cosa que causa el mal, la inflor, la calor i la rigidesa de l’articulació.

Hi ha alguns senyals que ens en poden advertir:

  • Els cruixits en una articulació o diverses.
  • Tenir la necessitat d’estirar l’esquena cada dia.
  • Una articulació executa els moviment amb menys flexibilitat que abans, o no es pot estirar del tot.
  • Inflor o deformació d’alguna articulació.
  • Els peus i les mans es refreden i esdevenen rígids.
  • Dolor després de fer exercici i dificultat per agenollar-se.

Com cal tenir cura de les articulacions

Si les articulacions et fan mal, primer de tot cal anar al metge, per descartar-ne cap problema greu. En general, però, pots seguir aquests consells para mantenir-les sanes a mesura que et facis gran:

Mantingues un pes adequat

El primer pas per pal·liar el dolor és mantenir tots els moviments del cos, la qual cosa pot ser difícil si no tens un pes escaient. Cada quilo sobrer es carrega als genolls, tant quan una persona es mou com si s’està dreta: es considera que cada quilo sobrer transmet als genolls entre dos i tres quilos extres.

Es va fer un estudi que va reportar que la població obesa necessita fins a tres cops més intervencions quirúrgiques de les articulacions que les persones que tenen un pes adient. El risc està quantificat: els qui tenen sobrepès i s’aprimen 5 kg justos divideixen per dos el risc de tenir osteoartritis durant els deu anys següents.

Mou les extremitats en totes les direccions possibles. El moviment és la clau. Tant la pràctica de pilates com de ioga hi poden ajudar molt.

Fes gimnàstica regularment, però sense abusar-ne

La creença general és que, com més exercici es fa quan s’és jove, més es forcen les articulacions, cosa que et passarà factura amb l’edat. Tanmateix, això no sempre és veritat. Les articulacions i els cartílags suporten bé la càrrega de pes, i aquest fet estimula el creixement dels cartílags protectors

Quan comencis a fer peses, para compte de no fer-ne un gra massa. Si es carrega massa pes es pot contribuir a fer aparèixer osteòfits, que són excrescències (creixements anòmals dels ossos) en les articulacions, i això pot acabar per limitar seriosament el moviment i arribar a requerir les intervencions quirúrgiques.

No facis estiraments extrems

Ja hem dit que el ioga és beneficiós, però tampoc caldria abusar-ne. L’articulació, o juntura, es pot comparar amb la frontissa d’una porta: com més es força per obrir-la, més probable és que se l’acabi perjudicant.

Igualment, fer estiraments extremats de la musculatura que toca les articulacions pot afectar les juntures en el punt en què es connecten amb tots dos ossos. Hi ha persones amb hipermobilitat, o amb articulacions inestables, que es poden estirar de manera singular, sense adonar-se que es provoquen lesions que es manifestaran a la llarga.

Belluga’t

Per als lectors d’aquests articles no cal que parlem dels beneficis de l’exercici i dels perills del sedentarisme. Aquest darrer pot comportar un problema addicional als que sempre fem referència: el moviment de les articulacions que carreguen pes, com ara els genolls, estimula la resistència dels cartílags i l’efecte amortidor del líquid sinovial. La inactivitat pot ser perniciosa per a aquest efecte.

Si treballes moltes hores assegut, aixeca’t cada hora i asseu-te a terra amb les cames encreuades o, com a alternativa, enfila els peus al seient. Aquest simple canvi de posició ajuda a fer funcionar les juntures.

Dorm les hores necessàries

Un estudi de 2015 va demostrar que la manca de son s’associa al dolor, a la invalidesa i a la decadència intel·lectual. Els pacients d’osteoartritis amb trastorns del son tenen un risc molt més elevat d’estar afectats per depressions i, fins i tot, per discapacitats a mitjà termini. De manera que, cal que facis un tractament contra aquests possibles trastorns del son, una cosa en què hem insistit sovint aquí, oi?