Salut i medicina

Com alleugem el dolor de ciàtica en només un parell de minuts: Trucs efectius!

Què és la ciàtica. El nervi ciàtic

Anomenem ciàtica el dolor experimentat en algun punt d’un dels nervis ciàtics, que són dos, un a cada costat del cos. Aquests nervis són els més llargs del cos humà i, també, els més gruixuts (gairebé com un dit). Neixen a la part baixa de la medul·la espinal, a la zona lumbar, passen per darrere dels malucs, travessen les cuixes i davallen per les cames fins a sota dels genolls. En aquest punt es divideixen en diverses branques que arriben fins als peus.

És estrany tenir ciàtica a tots dos nervis alhora (ciàtica bilateral) i, normalment, tan sols afecta un únic costat.

El dolor ciàtic (també ciatàlgia o ciàtica) es dona, en general, per una compressió del nervi en qualsevol punt de la seva longitud. El mal és punyent i intens i, de vegades, fa que les cames o els peus s’entumeixin o s’hi senti un pessigolleig. En certs casos, el pacient pot pensar que el dolor no es localitza en cap punt sinó en tota una regió.

Quins símptomes es manifesten

Bàsicament el dolor, tal com s’ha descrit abans. Per combatre’l, consulta el farmacèutic, que et recomanarà un analgèsic adequat, potser un antiinflamatori, Si el mal persisteix o tens:

  • Un dolor intens a la part inferior de l’esquena, en una cuixa o bé en una cama, acompanyat d’entumiment o dèficit de força a la cama.
  • Si és conseqüència de cap traumatisme (un cop) fort.
  • Problemes per controlar la bufeta urinària o els intestins.

En tots aquests casos, ves al metge de seguida.

Què causa la ciàtica

No sempre és possible d’identificar la causa d’una ciàtica. En alguns casos pot ser conseqüència de:

  • Una hèrnia discal.
  • Els osteòfits, o creixements anòmals d’un os, que podrien pressionar el nervi.
  • Una estretor patològica (estenosi, en termes mèdics) del conducte raquidi, és a dir de la columna vertebral, dins de la qual trobem la medul·la espinal.

Rares vegades, però, també la pot produir:

  • Una lesió del nervi a causa de la diabetis (neuropatia diabètica).
  • Un tumor vertebral.
  • Una acumulació de pus (un abscés) o de sang (un hematoma) que pressioni el nervi.

Com es diagnostica

El mal característic sol ser la millor pista per als metges. Durant l’exploració del pacient, n’ha de mesurar els reflexos i la força, i els resultats refermaran la sospita diagnòstica.

Els metges poden demanar, de manera complementària, una ressonància magnètica i/o una PET (tomografia per emissió de positrons), que és una prova d’imatge per detectar possibles anomalies a la columna vertebral, una causa freqüent de la ciatàlgia.

També es poden fer electromiografies, per revelar si hi ha cap deficiència en la conducció nerviosa i identificar l’arrel del nervi afectat.

Quin tractament cal seguir

Ben sovint el dolor remet per si mateix.

  • Estratègies per calmar el dolor

Fer repòs un o un parell de dies sol donar bons resultats, no més, perquè s’afebleixen els músculs del tronc i això empitjora el mal d’esquena. Molts pacients troben alleujament dormint de costat, amb un coixí entre les cames doblegades. Si el pacient dorm en posició de decúbit supí (és a dir, panxa enlaire), també hi pot ajudar col·locar-se un coixí a sota dels genolls que mantingui les cames flexionades.

Els fàrmacs analgèsics, sense recepta, com ara el paracetamol o l’ibuprofèn (antiinflamatori) poden contribuir a pal·liar el dolor. Si, tot i així, el dolor persisteix, els metges recorren a l’administració de corticoides, tant per via oral com injectats epiduralment (entre la mateixa columna vertebral i el recobriment de la medul·la espinal).

  • Cirurgia

Si la causa de la ciàtica és una hèrnia discal, potser cal intervenir-hi quirúrgicament per extirpar la part del disc que és anòmala i, fins i tot, una part de la vèrtebra.

En general, s’obtenen resultats més ràpids amb la cirurgia que amb els tractaments no quirúrgics.

Prevenció de la ciàtica

No sempre és possible de prevenir-la, però sí que es pot reduir el risc de patir-ne amb una vida activa i una higiene postural correcta. En termes generals:

  • L’exercici sempre és recomanable, sobretot si és aeròbic: per exemple nadar o caminar.
  • Hem d’enfortir la musculatura de l’abdomen, les natges i l’esquena, perquè ajuda a estabilitzar la columna vertebral i alleuja la pressió sobre els discos entre les vèrtebres, quan convé.
  • Cal mantenir-se en el pes ideal.
  • Hem d’adoptar una postura correcta, tant si estem drets com asseguts o bé al llit.

Bibliografia

https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-de-los-huesos,-articulaciones-y-m%C3%BAsculos/dolor-lumbar-y-dolor-cervical/ci%C3%A1tica
https://www.spine-health.com/es/condiciones/ciatica/lo-tiene-saber-acerca-ciatica