Fills, Salut i medicina

Amb quants anys es porten els infants al dentista?

Fa uns pocs anys, la resposta a la pregunta de “Amb quants anys es porten els infants al dentista?” hauria estat “quan tinguin completa la dentició de llet”. Però més recentment s’ha arribat a la conclusió que és preferible fer-ho al voltant de l’any d’edat.

Les dents de llet, en general, ja han sortit totes quan l’infant té cap a 30 o 36 mesos. Aleshores el nen amb dentició normal té aquestes peces dentals:

  • Vuit incisives (dents), quatre a la mandíbula superior i quatre a la inferior
  • Quatre canines (ullals), dues a cada mandíbula
  • Vuit molars (queixals), dos a cada mandíbula

En total són vint dents.

Amb tres anys, pot ser que l’infant hagi rebut algun cop o hagi tingut traumatismes que podrien haver afectat alguna dent. I, probablement, també té alguna dent corcada. Si tractem aquestes dents i queixals ràpidament potser ens estalviarem problemes en el futur, a banda que previndrem qualsevol malformació. Per això cal avançar la primera visita al dentista infantil.

Per què és important una dentició harmònica

És cabdal que les dents tinguin una forma normal i estiguin ben col·locades, no únicament per raons estètiques. El maxil·lar superior ha d’encaixar perfectament amb l’inferior, sense que les dents s’amunteguin, de manera que les del queix superior tinguin un contacte adequat amb les del queix inferior, i no hi pot haver cap espai buit entre totes dues parts: això s’anomena una mossegada correcta o, en termes dentals, una oclusió correcta.

L’oclusió defectuosa pot tenir com a conseqüència la càries i els problemes gingivals, és a dir, de les genives, a part que en alguns casos comporta trastorns de l’articulació de la mandíbula, i és possible que tant les barres i els músculs que intervenen en la masticació arribin a fer mal quan masteguem. Per això és important aplicar l’ortodòncia dental.

Uns quants consells sobre la dentició dels fills

Raspallada de dents: com més aviat comença a raspallar-se-les millor. Hi pot ajudar si ho planteges com un joc i li dones un cop de mà fins que sigui capaç de raspallar-se-les tot sol (cap als sis anys si fa no fa). Cal fer servir un raspall d’una mida apropiada.

Pasta de dents: també hi ajuda que la pasta de dents tingui bon gust. Els dentífrics infantils han d’incloure fluor, amb efecte protector contra les càries.

Pel cap baix s’han de raspallar les dents un parell de cops al dia: al matí, després d’esmorzar, i a la nit, abans d’anar a dormir. De manera ideal, també després de cada àpat.

Molt important: els dolços

A hores d’ara tothom sap que l’excés de sucre és perjudicial per a l’organisme, però també fa mal a les dents. Alimenten els bacteris que produeixen les càries dentals. En aquest sentit, una allau de llaminadures, normalment carregades de sucre, és nefasta.

Ara bé, no únicament les llaminadures són perjudicials, sinó que hi ha molts altres aliments que contenen glucosa, sacarosa, fructosa, maltosa i altres derivats, com ara els sucs industrials i les begudes amb gas.

No s’ha d’eliminar el sucre de la dieta, però sí que cal limitar-ne el consum. Tot seguit te n’expliquem algunes estratègies:

  • Així que comencin a prendre aliments sòlids, acostuma’ls a tota mena de gustos, i no tan sols al sucre.
  • Limita el consum de sucs industrials: un bric de 200 ml conté tot el sucre que necessita una criatura al dia.
  • Recompensa’ls amb alguna cosa que no siguin llaminadures o dolços: contes, joguines, llapis de colors.

Esperem haver respost el teu dubte de “Amb quants anys es porten els infants al dentista” i recorda la importància que té per al teu fill/a les visites regulars amb el odontopediatra.