Alimentació i Nutrició

Prens massa sucre? 7 dades que te’n donaran una pista

azúcar

La majoria de les coses que mengem té sucre, des d’una salsa de tomàquet a un refresc. Quanta sucre? De vegades, quantitats insospitades. Per seguir amb els exemples, el popular quètxup és sucre en un 23% aproximadament; una llauna de refresc de cola pot contenir fins a 35 g, i una de tònica, 28 g. Sorprenent…, si tenim en compte que no estem parlant de pastisseria industrial, en què les xifres són encara més grans, ni de productes considerats globalment “dolços”.

I la ingesta excessiva de sucre està creant un enorme problema de salut a tot occident, fins al punt que les autoritats sanitàries el consideren una autèntica epidèmia. Com a mostra, només cal saber que segons l’informe di@bet.es, de 2015, a Espanya hi ha més de 5 milions de diabètics, i d’aquests, més de dos milions encara no saben que ho són.

El teu cos et donarà algunes pistes que estàs prenent massa sucre. A continuació, te’n mostrem set indicis.

1. El cos “et demana” sucre

Sabies que és possible ser addicte al sucre? I, com sol passar amb les addiccions, com més en prens, més en necessites. El procés és molt simple: quan prens molt sucre, et sents reconfortat durant un curt període de temps, el que dura “el pic” de sucre. Però immediatament experimentes una baixada, fet que provoca que el teu cos te’n demani més. És el que s’ha popularitzat com a “mono”.

Si el teu cos et demana constantment alguna cosa dolça, no has de passar-ho per alt, perquè aquesta ansietat pot ser senyal que hi ha algun problema més important.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

2. Per sentir-te satisfet, necessites més sucre

Si abans prenies el cafè amb una culleradeta de sucre i ara et sembla poc i li’n poses dues, pots tenir un problema. El teu cos li diu a les papil·les gustatives que és poc, que no li sembla prou dolç: s’ha creat en el teu organisme un nivell de tolerància que exigeix més quantitat per sentir-se satisfet.

3. Has engreixat

Si t’has posat un parell de quilos, seràs el primer que notaràs que has engreixat i no necessites que ningú t’ho digui. Però pot haver arribat el moment d’esbrinar quant sucre prens al cap del dia.

Per què sucre? La raó és que el sucre no conté proteïnes ni fibra, de manera que no produeix sensació de sacietat (d’estar “tip”) i en realitat convida a continuar prenent-ne: no satisfà la gana, sinó que la fa créixer. I ni proteïnes ni fibra… però sí moltes calories. A més, si en prens massa, l’organisme produeix més insulina (una hormona que segrega el pàncrees), que pot conduir al fet que el teu cos generi resistència a aquesta hormona. I això no és bo.

4. Tens alts i baixos en l’estat d’ànim

Parlàvem abans de la disminució sobtada de l’efecte del “pic” de sucre. Aquesta baixada sol comportar un canvi en l’estat d’ànim i provocar mal humor. I pot anar acompanyada d’una disminució de l’energia, cosa que contribueix a empitjorar les coses.

Hi ha diversos estudis que afirmen que l’excés de sucre augmenta el risc de depressió, ja que eleva el nivell d’inflamació del cos: un estudi de 2015 assenyala que els pacients amb depressió tenen un nivell d’inflamació un 30% més elevat del normal.

5. Tens alguns problemes a la pell

El sucre tampoc és bo per a la pell. A algunes persones els provoca un trastorn hormonal significatiu, de caràcter general, que pot acabar generant acne o rosàcia. Això es deu a l’augment en la secreció d’insulina de què parlàvem abans.

6. T’han aparegut càries dentals

Els nostres pares tenien tota la raó quan ens deien, quan érem petits, que no prenguéssim massa caramels o llaminadures. Probablement no sabien els efectes que et comentem, però sí que eren conscients que produïen càries dental, i això comportava la visita inevitable al dentista. Aquest és el preu que s’ha de pagar per l’abús de caramels.

Quan els bacteris que s’alimenten de menjar es queden entre les dents, es produeix àcid, que al seu torn provoca les càries. L’àcid alliberat es combina amb la saliva i forma la placa. I si no s’elimina la placa, apareixen altres problemes dentals.

7. Sovint et falta energia

Has de fer, a casa o a l’oficina, una tasca que no t’és gaire grata i et sents sense forces per començar-la? Quant sucre has posat al cafè o a la infusió? L’energia del cos és més estable quan el nivell de sucre ho és també: parlàvem abans d’alts i baixos de l’estat d’ànim, i això és el mateix, però afecta l’energia del cos. T’anirà millor si limites el sucre al cafè i prens, en canvi, un bon esmorzar proteic i amb fruita.