Alimentació i Nutrició

Alternatives al cafè: Begudes amb cafeïna saludables i altres substitutius del cafè

Des de fa anys, hi ha diferents estudis que avalen els beneficis del cafè quan es pren amb moderació. No obstant això, tant pel seu sabor com per una simple qüestió de preferència, n’hi ha que continuen buscant substituts. Si tu ets una d’aquestes persones, t’interessarà conèixer les diferents alternatives al cafè que et proposem. Toca provar i descobrir quina és la teva favorita.

Alternatives al cafè: què són

El cafè ha estat demonitzat durant dècades, però els estudis més recents indiquen que el consum moderat té molts beneficis. Tanmateix, cal tenir en compte el perfil de cada persona, ja que, com és habitual amb pràcticament tot, sempre pot haver-hi excepcions. Per exemple, embarassades o persones amb la tensió alta.

Les alternatives al cafè no són quelcom més que begudes que ofereixen el mateix efecte estimulant, però amb altres components diferents de la cafeïna. En aquest article, a més a més d’aquestes et recomanarem altres propostes que, si bé no tenen cafeïna ni resulten estimulants, també són perfectes per a prendre entre hores.

Raons per a buscar alternatives al cafè

Precisament pel seu contingut en cafeïna, el cafè pot tenir efectes negatius com ara incrementar els nivells d’estrès o provocar insomni si es consumeix a la tarda. Per tant, si s’és sensible a aquest component, es recomana reduir-ne el consum, almenys a partir d’una certa hora.

Una altra raó per la qual se solen buscar alternatives al cafè és el seu gust amarg. També, les persones sensibles, poden sentir molèsties estomacals. I per als qui el consumeixen de manera regular i en excés, cal tenir en compte que la tolerància augmenta progressivament, i en lloc d’obtenir beneficis, es poden experimentar efectes secundaris negatius que perjudiquen la salut.

Substituts del cafè sense cafeïna

Si vols prendre alguna cosa, però no t’agraden els efectes de la cafeïna, aquí tens algunes alternatives al cafè que no són estimulants.

Infusions d’herbes: relaxació sense cafeïna

L’ús de plantes medicinals forma part de la història de la humanitat. Els seus sabors, aromes i beneficis són pràcticament il·limitats, i pots consumir tant una única varietat com una combinació. Camamilla, lavanda, valeriana, passiflora… Totes elles són relaxants i amb un excel·lent gust.

Llet daurada: una beguda antiinflamatòria

La llet daurada s’elabora amb llet normal o vegetal, espècies i cúrcuma, que és la que li dona el color groguenc. A més de deliciosa, és antiinflamatòria, per la qual cosa és una bona alternativa per al cafè.

Smoothies energètics: nutrients i vitalitzant

Els smoothies energètics són una bona alternativa si cerques l’efecte estimulant que et doni una dosi extra d’energia. Es preparen combinant fruites fresques, verdures, iogurt i altres ingredients al gust. Més enllà de la vitalitat, són una font de vitamines i minerals.

Aigua amb llimona: una opció refrescant i saludable

L’aigua amb llimona ajuda a mantenir el cos hidratat, i també és rica en vitamina C i en antioxidants. Això significa que t’ajuda a estimular el sistema immunitari i a mantenir la pell en bon estat. I si alguna vegada fas excepcions amb la cafeïna, el cafè amb llimona també és deliciós.

Begudes amb cafeïna saludables

Si, per contra, no tens problemes amb la cafeïna o els seus equivalents, però el que no t’agrada és el sabor del cafè o simplement et ve de gust conèixer altres alternatives, a continuació et contem alguns exemples.

Te: varietats i beneficis per a la salut

El te és una de les principals alternatives al cafè, per no dir la més popular. Existeixen moltes d’opcions, te verd, te negre, tes amb sabors… Cadascun amb un sabor particular i amb diferents propietats i beneficis, com els antioxidants del verd o l’energia del negre.

Te matxa: una opció d’alta energia

El matxa és un tipus de te verd en pols, que en els últims anys s’ha convertit en tota una tendència. Compta amb una alta concentració d’antioxidants i té la capacitat de proporcionar energia i claredat mental. A diferència del cafè, el matxa allibera la cafeïna de manera gradual, així que resulta estimulant, però sense els temuts pics sobtats d’aquell.

Herba mate: cafè del sud d’Amèrica

Originària d’Amèrica del Sud i particularment popular a l’Argentina, l’herba mate és una infusió feta a partir de les fulles de la planta Ilex paraguariensis. Aquesta beguda és rica en antioxidants i nutrients, i s’ha associat amb nombrosos beneficis per a la salut, com l’augment de l’energia i la concentració mental.

Kombutxa: cafeïna natural i probiòtics

Una altra tendència actual és la kombutxa; una beguda fermentada feta a partir de te, sucre i una colònia de bacteris i llevats. A part de contenir cafeïna de manera natural, la kombutxa també és rica en probiòtics, que són beneficiosos per a la salut digestiva. Aquesta combinació la converteix en una de les millors alternatives al cafè per als qui busquen una beguda estimulant i saludable al mateix temps.

Cafè descafeïnat: una opció intermèdia?

El cafè descafeïnat és la solució per a aquelles persones que sí que gaudeixen amb el sabor del cafè, però que no desitgen experimentar els seus efectes. Bé perquè ja n’han pres diverses tasses en un dia, o bé perquè no els provi la cafeïna.

Tanmateix, aquesta alternativa tampoc està exempta de polèmica, ja que no se la considera una opció massa saludable. Però, què hi ha de cert en aquesta afirmació?

Procés de descafeïnar

Aquest procés implica retirar gran part de la cafeïna del cafè, la qual cosa permet gaudir de l’aroma i el sabor característics del cafè sense els efectes estimulants de la cafeïna. Però com és normal, el descafeïnat també compta amb detractors. Aquests afirmen que en aquest procés s’usen substàncies tòxiques, malgrat que encara no hi ha evidència científica que ho avali.

Sigui quina sigui la teva opció favorita, gaudeix del seu gust, però no abusis del seu consum.