Alimentació i Nutrició

Aliments per a la visió

Una dieta adequada és un dels pilars bàsics d’una bona salut i, en el cas de la visió, no és una excepció. La Dra. Núria Paredes, especialista en medicina general del Centre Mèdic MGC, ens explica quin tipus d’aliments hem d’introduir en la nostra dieta per tenir cura de la visió i de la salut dels nostres ulls.

Quins nutrients són necessaris per mantenir una bona visió? Per mantenir una bona visió necessitem, en primer lloc, vitamines. La vitamina A ajuda a protegir les cèl·lules oculars, per la qual cosa és molt important per a la visió, especialment per a la visió nocturna, i prevé complicacions com ara la síndrome d’ull sec. També necessitem altres vitamines antioxidants, com ara la vitamina C i la vitamina E, que defensen l’organisme contra els radicals lliures i protegeixen les cèl·lules i el seu sistema immunològic. En relació amb la visió, les vitamines antioxidants protegeixen el cristal·lí i la retina de processos oxidatius que poden donar lloc a cataractes i a la DMAE (degeneració macular associada a l’edat) i prevenen infeccions oculars.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Necessitem minerals com ara el zinc, un potent antioxidant, i el seleni, que és l’oligoelement més abundant a la retina i el component bàsic del sistema antioxidant dels ulls.

I necessitem carotenoides com ara la luteïna i la zeaxantina, uns pigments que es troben en una part de la retina, la màcula, que és la responsable de la nostra agudesa visual. Aquests pigments actuen com a antioxidants i el que fan és eliminar els radicals lliures, per la qual cosa eviten l’envelliment de la nostra visió.

Un altre nutrient necessari per a la salut visual són els àcids grassos omega-3, sobretot el DHA, que tenen un paper clau en la capa de les cèl·lules nervioses de la retina. L’omega-3 prevé la degeneració macular i el glaucoma, així com l’ull sec, ja que afavoreix la lacrimació.

Una dieta inadequada pot influir en el desenvolupament de malalties oculars? Quines? Una dieta inadequada pot fer envellir de manera prematura la retina i la màcula. Cal tenir en compte que una alimentació que afavoreixi la hipertensió, la diabetis o l’augment del colesterol farà que hi hagi més rigidesa en les artèries de la retina i, per tant, aquesta s’envellirà de forma precoç.

Així mateix, una dieta sense luteïna, sense zeaxantina, sense vitamines ni antioxidants, farà envellir de forma precoç la màcula i dificultarà la nostra visió i la nostra agudesa visual. També pot augmentar el risc de cataractes una dieta sense vitamines ni minerals.

Quin tipus d’aliments hem d’introduir en la nostra dieta per tenir cura de la visió i de la salut dels ulls? Hauríem de consumir aliments rics en vitamina A, com ara els lactis i la verdura de color groc, vermell i carbassa: pastanaga, moniato, tomàquet, pebrot, préssec…

També hauríem de consumir àcids grassos omega-3, presents en el peix blau: salmó, sardina, tonyina o verat; en el marisc: crancs, llagostins i gambes, rics també en zinc; en la fruita seca: nous, ametlles i avellanes, que també contenen seleni, i  en l’oli d’oliva verge extra.

La luteïna i la zeaxantina són molt importants i les trobem en la verdura de fulla verda, com ara els espinacs, la col arrissada, la col verda (kale), les bledes… I també en els ous. Amb els ous s’ha de fer un punt i a part perquè és un superaliment que conté moltes vitamines, luteïna i zeaxantina, aquestes últimes sobretot en el rovell, per la qual cosa té aquest color. És molt important consumir-ne, fins i tot diàriament.

Finalment, cal esmentar un aliment molt important per a la prevenció de les cataractes, que és la ceba, perquè conté quercetina, una substància que evita la progressió d’aquesta afecció ocular.