Fills, Vida de Parella

9 consells per prevenir les malalties dels nens a l’hivern

niña resfriada en la cama

Les baixes temperatures i el sistema immunològic encara immadur dels més petits fa que els processos gripals i catarrals i les dificultats respiratòries siguin molt presents a les consultes de pediatria a l’hivern. Tot i que no podem evitar que es contagiïn d’algunes malalties, sobretot si estan en contacte amb altres nens, sí que podem practicar alguns hàbits –i ensenyar-ne d’altres– per procurar de disminuir les possibilitats que emmalalteixin en aquesta època de l’any.

Grip, faringitis, amigdalitis i dificultats respiratòries com ara bronquitis i bronquiolitis són les malalties més comunes dels nens a l’hivern. Tot i que les baixes temperatures no són les responsables directes d’aquestes patologies, sí que n’afavoreixen l’aparició, ja que el fred fa que els cilis o petits pèls que tenim al nas perdin mobilitat, per la qual cosa la seva funció com a barrera protectora enfront dels microorganismes és menys eficaç. I com que el sistema immunològic dels nens encara no està prou desenvolupat, la seva capacitat defensiva és menor. En general, aquestes malalties hivernals solen ser una cosa puntual, però hem de tenir en compte que si no es tracten correctament poden evolucionar en malalties cròniques o afectar greument la salut dels nens.

Per prevenir les malalties dels nens a l’hivern, podem posar en pràctica alguns consells:

1. La casa, ventilada i amb la temperatura correcta

A l’hivern, el fred i la falta de llum fan que passem més hores a casa, per la qual cosa hem de mantenir-la en condicions òptimes per prevenir malalties:

  • Ventilar almenys durant deu minuts cada dia per netejar i regenerar l’aire.
  • Mantenir la casa a una temperatura temperada, sense la calefacció massa alta. Cal procurar que l’organisme utilitzi els seus mecanismes reguladors de la temperatura i s’acostumi a adaptar-se al fred.
  • Utilitzar humidificadors, ja que la calefacció resseca l’ambient i pot agreujar algunes infeccions.

2. Rentar-se les mans sovint

Rentar-se bé les mans és una de les mesures més importants per evitar la propagació dels gèrmens en la família. Sobretot abans de dinar, en arribar a casa i si s’ha estat en contacte amb altres nens.

3. Esternuts i tos, al braç

Així com hem de procurar-ho els adults, és positiu inculcar en els nens l’hàbit d’esternudar i tossir tapant-se amb el braç per evitar la propagació de virus i bacteris a través de les mans. També s’han d’utilitzar mocadors de paper d’un sol ús per mocar-se.

4. Abrigar, de manera raonable

És normal veure els nens massa abrigats a l’hivern, cosa que pot ser contraproduent. L’ideal és abrigar raonablement: molt quan es va a sortir a l’aire lliure (sobretot tapar el nas i la boca) i no tant en ambients més caldejats per la calefacció. També hem d’evitar els canvis bruscos de temperatura, i en el cas que es produeixin (per exemple al cotxe o al transport públic) abrigar-los i desabrigar-los segons la temperatura en cada moment.

niña jugando en la nieve

5. Evitar llocs tancats molt concorreguts i el contacte amb altres malalts

Com ja hem explicat, el sistema immunològic dels nens és més feble, per la qual cosa estan més exposats als virus i bacteris que poden acumular-se en llocs concorreguts i tancats. Pel mateix motiu, també han d’evitar el contacte amb altres malalts.

6. Evitar el fum del tabac

Els tòxics que inhalen els nens amb el fum del tabac fan que disminueixin encara més les seves defenses i pot provocar i agreujar dificultats respiratòries.

7. Dieta adequada

A l’hivern hem d’augmentar el consum d’aliments rics en vitamines A i C, com ara fruita i verdura, que ajuden a enfortir les defenses dels nens.

comiendo mandarinas

8. No compartir estris amb altres nens

El contagi de les malalties és molt comú entre els nens. Per intentar de prevenir-lo, hem de procurar que no comparteixin estris com ara coberts, gots, plats o xumets.

9. Vacunar contra la grip

Els nens i la gent gran tenen les defenses més febles, de manera que al costat d’altres poblacions de risc, tenen l’opció de vacunar-se contra la grip per reduir la possibilitat de contraure la infecció i contagiar altres persones. No cal vacunar un nen sa, però es pot prendre aquesta mesura amb la grip estacional si els pares ho sol·liciten o si el pediatre ho considera necessari.

En general, és recomanable visitar el pediatre si el nen continua amb símptomes després de dos dies, està cansat i decaigut o no té gana. I mai és sobrer fer una consulta si teniu qualsevol dubte, tot i que els símptomes no semblin greus.