Salut i medicina

9 causes freqüents que tinguis inflor d’estómac

Tens problemes de gasos, els pantalons (o la faldilla) t’estrenyen després de cada àpat i n’estàs tip. No saps què has de fer, ni per què passa. I el cas és que la majoria hem experimentat, en algun moment, aquesta sensació desagradable. Com a norma general, la causa n’és que has menjat massa, o bé algun plat que propicia la flatulència quan el cos fa la digestió. Hi ha també, però, una sèrie de causes que no es relacionen necessàriament amb la dieta. Les exposem tot seguit.

1. Deshidratació

La inflor pot ser conseqüència d’una hidratació defectuosa, amb la qual cosa beure aigua, en principi, en pot disminuir l’efecte. El fet és que la deshidratació i un mal equilibri dels electròlits poden aturar la digestió i, quan el cos intenta d’equilibrar-los, reté aigua en excés.

2. Malaltia inflamatòria intestinal (MII)

És un nom que comprèn diversos trastorns i malalties intestinals, incloent-hi la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa. Els símptomes habituals en són la diarrea, sang en la femta, mals d’estómac i pèrdua de pes.

A més a més, pot generar inflor, com a conseqüència del fet que els gasos es queden atrapats en els plecs intestinals. D’altra banda, els pacients de MII poden patir inflor, en cas que els hagin operat de l’intestí, si tenen adherències com a conseqüència de l’operació.

3. Síndrome de l’intestí irritable (SII)

Malgrat que l’intestí d’un pacient de SII sembli normal –a diferència dels casos amb MII en què es produeix inflamació–, això no significa pas que aquest funcioni amb normalitat. El sistema digestiu té una xarxa de nervis molt complexa i la manca de coordinació és el que causa la síndrome de l’intestí irritable.

El problema no té, per tant, una causa purament fisiològica, sinó funcional. La SII es caracteritza pel restrenyiment i/o diarrea, la inflor i el dolor abdominal.

4. Restrenyiment

És la causa més òbvia d’una inflor estomacal. Consisteix en una acumulació de femta als intestins, cosa que produeix una sensació d’enduriment de l’estómac, dolor, incomoditat i gasos. Entre les causes del restrenyiment trobem:

  • Menjar poca fibra
  • No beure prou aigua
  • Manca d’exercici físic
  • Efectes secundaris d’alguns medicaments
  • Estrès

5. Canvis hormonals

La síndrome premenstrual pot ocasionar inflor d’estómac, i també fer-te més procliu al restrenyiment i a la retenció de líquids. Es pot manifestar abans, durant o després de la menstruació, però hi ha moltes dones que no la pateixen.

En els primers dies del cicle, augmenta el nombre d’estrògens i, alhora, les parets de l’úter es tornen més gruixudes. Aquest fet pot produir inflor, i es pot accentuar quan s’acosta l’ovulació i es retenen més fluids. En les dones que en tenen, sol desaparèixer quan arriba la menstruació.

6. Alguna al·lèrgia o intolerància alimentària

L’al·lèrgia a algun aliment, o les intoleràncies, poden generar inflor. Els productes que la propicien més habitualment són el gluten i els làctics.

Hi ha persones que poden mostrar intolerància i patir restrenyiment i inflor, encara que no se’ls ha diagnosticat celiaquia (o al·lèrgia al gluten).

7. Manca de son

Ens pot afectar de moltes maneres. Quan tenim manca de son, el cos allibera cortisol, l’hormona de l’estrès. El cortisol pot afectar l’aparell digestiu, i fer més acusats la inflor i el restrenyiment.

8. Menjar massa de pressa

Menjar ràpid comporta, per norma general, empassar-se massa aire. Resulta evident que aquest excés d’aire a l’estómac pot produir una sensació d’inflor.

9. Estrès

Hi ha molta polèmica sobre la relació entre la síndrome de l’intestí irritable i l’estrès. Els intestins són plens de nervis i l’estrès pot estimular-los de manera excessivament prolongada. Tot i que no està relacionat amb la SII, l’estrès pot sotmetre l’estómac a determinada pressió, cosa que en causa la inflor.