Alimentació i Nutrició

7 indicis de la falta de ferro

Carnes surtidas

Sabies que la falta de ferro és la carència nutricional més freqüent arreu del món? Aquest dèficit de l’oligoelement pot provocar un tipus d’anèmia, l’anèmia ferropènica, que ocasiona fatiga, mareigs i pal·lidesa. A més, segons diversos estudis, pot provocar menys rendiment intel·lectual i control inhibitori, i falta de capacitat de planificació.

El ferro és un mineral que forma part de l’hemoglobina dels glòbuls vermells, encarregats de portar l’oxigen a les cèl·lules de tot el cos. Les dues terceres parts del ferro corporal es troben a l’hemoglobina.

Tot seguit, mostrem 7 indicis habituals dels qui presenten la falta del mineral, juntament amb alguns consells per millorar aquesta deficiència.

1. Estàs esgotat

Atès que el ferro és clau en el transport d’aliment (oxigen) a les cèl·lules, és lògic pensar que si aquestes no tenen l’aportació energètica necessària, un dels primers símptomes sigui un cansament anormal.

2. Tens les mans i els peus freds

Tot i que sembli sorprenent, el cos humà necessita el ferro per generar calor i si no el té, les zones distals (les més apartades del cos) són les que es refreden primer.

3. Estàs anormalment pàl·lid

T’has fixat que els metges ocasionalment aparten la parpella per veure’n la part interior? El que pretenen és veure si la mucosa interior està vermella, com ha de ser. Si està pàl·lida, pot indicar que et falta ferro. També pot passar en d’altres mucoses, com l’interior dels llavis o fins i tot les puntes dels dits de les mans i els peus.

Això és degut al fet que la falta del mineral causa la disminució dels glòbuls vermells, que al seu torn genera aquesta pal·lidesa.

4. Se’t trenquen les ungles, o estan molt seques

El ferro és fonamental per a les ungles. Si et creixen amb estries, o es trenquen fàcilment en capes, o simplement tenen una aparença trencadissa, pot ser una pista de falta de ferro.

5. La llengua té una aparença estranya

Pot estar massa pàl·lida, la qual cosa ens porta al punt tres, o massa suau, que igualment revela falta d’hemoglobina a la sang.

6. Et falta l’aire per petit que sigui l’esforç

Si pujar un pis per l’escala una mica de pressa et genera una falta anormal d’alè i esbufegues, pot ser que les cèl·lules no rebin l’aportació energètica necessària: en efecte, et falta ferro.

7. Et cauen els cabells

Si veus que el raspall i la pinta retenen més cabells del normal o, per descomptat, si notes que et cauen o que claregen, pot ser degut a la falta de ferro, que és un dels minerals més importants perquè creixin correctament.

4 coses que podries estar fent i que generen falta de ferro

1. Ets donant de sang i la dones regularment

Sembla lògic, oi? Quan dones sang també estàs donant ferro; per tant, si tenies el nivell al límit, ara te’n pot faltar. Si ets donant, assegura’t que menges plats rics en ferro: carns, verdures de fulla, llegums. Et sentiràs millor després de la donació.

2. Fas molt d’exercici

I no cal dir que això està molt bé. A hores d’ara tots hem de tenir ben clar que fer exercici és molt bo, i no has de deixar de fer-ne. L’única objecció és que l’exercici requereix una quantitat addicional de ferro, per aportar a les cèl·lules l’energia extra que el cos necessita. Una persona que fa molt d’exercici pot necessitar un 30% més de ferro que una de sedentària.

Mujer agotada

3. Prens molt de cafè o te

Hi ha estudis que mostren que prendre molt de te o de cafè redueix l’absorció de ferro. El millor és no prendre’ls amb els àpats, ni abans ni després.

4. Ets vegetarià

El ferro que prové de la carn, les aus i el peix s’absorbeix més fàcilment en l’organisme: entre dues i tres vegades més que el que proporcionen les verdures. No se’n sap ben bé el perquè, però si ets vegetarià estricte tindràs més possibilitats que et falti ferro.

3 fets que poden causar o contribuir a la falta de ferro

1. Tens regles molt abundants

En queda clar el perquè, oi? Si la pèrdua de sang durant la menstruació és elevada, també ho serà la pèrdua de ferro.

2. Estàs embarassada

Al llarg de l’embaràs, el fetus agafa de la mare tot el que necessita, començant per la sang i, per tant, el ferro. I l’agafarà peti qui peti, tant si la mare en té en abundància com si no. Per això, sovint els metges s’asseguren que les reserves de ferro de l’embarassada són suficients: durant l’embaràs necessitarà fins al doble de ferro del que és habitual.

3. Ets celíac

Un altre dels problemes de la celiaquia és que dificulta l’absorció del ferro, sobretot si el celíac encara no sap que ho és. El gluten destrueix parcialment la flora intestinal del malalt de celiaquia, i això fa que tots els nutrients s’absorbeixin molt pitjor. I el ferro hi està inclòs, és clar.

En cas que sospitis falta de ferro, el primer pas és parlar amb el metge de família, o fins i tot amb el farmacèutic: ells sabran aconsellar-te el que és més adequat. És recomanable una dieta rica en ferro i, si en falta, hi ha suplements que poden ajudar a restaurar-ne els nivells òptims.