Alimentació i Nutrició

7 indicis de la falta de ferro

Carnes surtidas

Sabies que la falta de ferro és la carència nutricional més freqüent arreu del món? Aquest dèficit de l’oligoelement pot provocar un tipus d’anèmia, l’anèmia ferropènica, que ocasiona fatiga, mareigs i pal·lidesa. A més, segons diversos estudis, pot provocar menys rendiment intel·lectual i control inhibitori, i falta de capacitat de planificació.

El ferro és un mineral que forma part de l’hemoglobina dels glòbuls vermells, encarregats de portar l’oxigen a les cèl·lules de tot el cos. Les dues terceres parts del ferro corporal es troben a l’hemoglobina.

Tot seguit, mostrem 7 indicis habituals dels qui presenten la falta del mineral, juntament amb alguns consells per millorar aquesta deficiència.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Per què és important el ferro en el nostre organisme i quines són les seves funcions?

El ferro és un mineral que forma part de l’hemoglobina dels glòbuls vermells, encarregats de portar l’oxigen a les cèl·lules de tot el cos. Les dues terceres parts del ferro corporal es troben en l’hemoglobina.

A més de fabricar la proteïna de l’hemoglobina, també produeix la mioglobina, que és una altra proteïna la funció de la qual és la de portar l’oxigen fins als músculs.

A diferència d’altres minerals que es troben en l’organisme, el ferro no s’excreta a través de l’orina o la suor, excepte en quantitats molt petites.

Quan es produeixen deficiències de ferro en el cos, aquest no pot desenvolupar totes les seves funcions de manera correcta. La principal conseqüència és l’anèmia, que limita el desenvolupament en el cas dels nens i les nenes i que ocasiona fatiga i feblesa en els adults, així com altres símptomes.

7 símptomes de falta de ferro

1. Estàs esgotat

L’esgotament és un dels principals símptomes de la falta de ferro. Atès que el ferro és clau en el transport d’aliment (oxigen) a les cèl·lules, és lògic pensar que si aquestes no tenen l’aportació energètica necessària, un dels primers símptomes sigui un cansament anormal.

2. Tens les mans i els peus freds

Tot i que sembli sorprenent, el cos humà necessita el ferro per generar calor i si no el té, les zones distals (les més apartades del cos) són les que es refreden primer.

3. Estàs anormalment pàl·lid

T’has fixat que els metges ocasionalment aparten la parpella per veure’n la part interior? El que pretenen és veure si la mucosa interior està vermella, com ha de ser. Si està pàl·lida, pot indicar que et falta ferro. També pot passar en d’altres mucoses, com l’interior dels llavis o fins i tot les puntes dels dits de les mans i els peus.

Això és degut al fet que la falta del mineral causa la disminució dels glòbuls vermells, que al seu torn genera aquesta pal·lidesa.

4. Se’t trenquen les ungles, o estan molt seques

Sembla una cosa que no estigui relacionat, però que se’t trenquin les ungles o que estiguin molt seques és un altre dels principals símptomes que estàs mancat de ferro. El ferro és fonamental per a les ungles. Si et creixen amb estries, o es trenquen fàcilment en capes, o simplement tenen una aparença trencadissa, pot ser una pista de falta de ferro.

5. La llengua té una aparença estranya

Pot estar massa pàl·lida, la qual cosa ens porta al punt tres, o massa suau, que igualment revela falta d’hemoglobina a la sang.

6. Et falta l’aire per petit que sigui l’esforç

Si pujar un pis per l’escala una mica de pressa et genera una falta anormal d’alè i esbufegues, pot ser que les cèl·lules no rebin l’aportació energètica necessària: en efecte, et falta ferro.

7. Et cauen els cabells

Si veus que el raspall i la pinta retenen més cabells del normal o, per descomptat, si notes que et cauen o que claregen, pot ser degut a la falta de ferro, que és un dels minerals més importants perquè creixin correctament.

4 coses que podries estar fent i que generen falta de ferro

1. Ets donant de sang i la dones regularment

Sembla lògic, oi? Quan dones sang també estàs donant ferro; per tant, si tenies el nivell al límit, ara te’n pot faltar. Si ets donant, assegura’t que menges plats rics en ferro: carns, verdures de fulla, llegums. Et sentiràs millor després de la donació.

2. Fas molt d’exercici

I no cal dir que això està molt bé. A hores d’ara tots hem de tenir ben clar que fer exercici és molt bo, i no has de deixar de fer-ne. L’única objecció és que l’exercici requereix una quantitat addicional de ferro, per aportar a les cèl·lules l’energia extra que el cos necessita. Una persona que fa molt d’exercici pot necessitar un 30% més de ferro que una de sedentària.

Mujer agotada

3. Prens molt de cafè o te

Hi ha estudis que mostren que prendre molt de te o de cafè redueix l’absorció de ferro. El millor és no prendre’ls amb els àpats, ni abans ni després.

4. Ets vegetarià

El ferro que prové de la carn, les aus i el peix s’absorbeix més fàcilment en l’organisme: entre dues i tres vegades més que el que proporcionen les verdures. No se’n sap ben bé el perquè, però si ets vegetarià estricte tindràs més possibilitats que et falti ferro.

3 fets que poden causar o contribuir a la falta de ferro

1. Tens regles molt abundants

En queda clar el perquè, oi? Si la pèrdua de sang durant la menstruació és elevada, també ho serà la pèrdua de ferro.

2. Estàs embarassada

Al llarg de l’embaràs, el fetus agafa de la mare tot el que necessita, començant per la sang i, per tant, el ferro. I l’agafarà peti qui peti, tant si la mare en té en abundància com si no. Per això, sovint els metges s’asseguren que les reserves de ferro de l’embarassada són suficients: durant l’embaràs necessitarà fins al doble de ferro del que és habitual.

3. Ets celíac

Un altre dels problemes de la celiaquia és que dificulta l’absorció del ferro, sobretot si el celíac encara no sap que ho és. El gluten destrueix parcialment la flora intestinal del malalt de celiaquia, i això fa que tots els nutrients s’absorbeixin molt pitjor. I el ferro hi està inclòs, és clar.

En cas que sospitis falta de ferro, el primer pas és parlar amb el metge de família, o fins i tot amb el farmacèutic: ells sabran aconsellar-te el que és més adequat. És recomanable una dieta rica en ferro i, si en falta, hi ha suplements que poden ajudar a restaurar-ne els nivells òptims.

Quines malalties o problemes pot generar la falta de ferro?

La principal conseqüència de la falta de ferro en l’organisme és l’anomenada anèmia ferropènica. En ser un dels oligoelements essencials, el cos no pot generar-lo per si mateix, sinó que necessita absorbir-lo a partir dels aliments.

Quan apareix l’anèmia, els símptomes són molt variats, però inclouen la pal·lidesa, la sensació de feblesa o la caiguda del cabell.

A més de per una alimentació poc variada i/o saludable, les dones amb menstruacions molt abundants, les embarassades i lactants, així com les que practiquen esport d’alta intensitat són més susceptibles a patir-la.
Si els qui pateixen d’una falta de ferro són nens i nenes, apareixeran problemes en el creixement i el desenvolupament. En el cas de les embarassades, pot produir-se un naixement prematur o que el bebè neixi amb poc pes.

En qualsevol persona afectada, els batecs del cor es poden tornar irregulars o accelerats, ja que per a compensar la falta d’oxigen en la sang, el cor necessita bombar més quantitat. Aquest sobreesforç deriva en un cor dilatat o una insuficiència cardíaca.

Què pots fer si estàs baix en ferro? Alguns consells

Com que el ferro només pot absorbir-se a partir dels aliments, l’única manera d’elevar els seus nivells és ingerir aquells amb un alt contingut.

Dins de leskale

fonts animals, el marisc, la carn de porc i la d’ocells de corral són rics en ferro, així com la carn vermella. No obstant això, no convé abusar d’aquesta última.

En el món vegetal, les fonts són molt variades. Destaquen els pèsols; els vegetals de fulla verda fosca, com és el cas de l’espinac; les fruites seques, com les panses i els albercocs; el bròcoli; les llenties; els anacards i les llavors de sèsam, i la col.

Per a facilitar l’absorció, es recomana incloure aliments rics en vitamina C. Són les hortalisses de fulla verda, el bròcoli, la remolatxa, les taronges i mandarines, el kiwi, les maduixes, els tomàquets i els pebrots, principalment.
Una altra opció és l’ús de suplements de ferro naturals. Aquests contenen una quantitat concentrada i permeten una ràpida absorció i recuperació.

La millor opció és que portis un control de quin és el teu estat salut i si notes que tens presents diversos dels símptomes que comentem en aquest post, acudeixis a un especialista. Un metge o nutricionista serà la persona més indicada per a assessorar-te en aquesta situació. És per això que en MGC Mútua comptem amb pòlisses d’assegurança de salut que cobreixen qualsevol tipus de contratemps. Posa’t en contacte amb nosaltres i t’informarem sobre les nostres pòlisses sense cap mena de compromís.