Salut i medicina

7 beneficis de practicar esport a l’hivern

Si alguna cosa té el fred és que fa que vingui de gust més estar a casa, calentets i sota la manta, que sortir al carrer, sobretot quan es fa fosc tan aviat. Els menjars copiosos que ens fan entrar en calor en aquesta època tampoc ajuden a activar-nos, de manera que molts decidim deixar de banda la pràctica d’esports a l’aire lliure en els mesos de fred. I la nostra salut cardiovascular pot ressentir-se.

Però què et sembla si et diem que el millor moment per fer esport és l’hivern? T’expliquem tots els beneficis que fan més que recomanable practicar exercici amb baixes temperatures.

Beneficis de fer esport a l’hivern

1. Es cremen més calories. Amb el fred, la temperatura corporal baixa i el nostre organisme ha de fer un major esforç per recuperar la calor. Com? Augmentant la seva activitat metabòlica per tal que les cèl·lules consumeixin més energia per transformar-la en calor.

Quan realitzem exercici amb baixes temperatures, a aquest esforç de l’organisme hem d’afegir, a més, el que ha de fer per activar els nostres músculs, que amb les baixes temperatures tendeixen a contraure’s i estar més rígids. I també per recuperar l’equilibri que suposen els canvis de temperatura, el consum d’oxigen i la pèrdua de líquids de l’exercici físic.

Per tant, es consumeixen més calories, el que de pas serveix per compensar els excessos calòrics que fem en aquesta època.

2. Millora la nostra forma física. Com ja hem comentat, el cos ha de millorar el seu rendiment en tots els aspectes per adaptar-se a les baixes temperatures: millora la capacitat cardiovascular (el que redueix el risc de malalties cardiovasculars i vessaments cerebrals), la capacitat cardiopulmonar i desenvolupa els músculs.

3. Millora el sistema immune. Segons un estudi publicat al Journal of Applied Physiology, els leucòcits i granulòcits, responsables del bon funcionament del sistema immunològic, augmenten la seva producció quan realitzem exercici amb baixes temperatures.

En aquest punt hem d’aclarir que els beneficis s’aconsegueixen quan no parlem de temperatures extremes, compte. Si al cos no li dóna temps a escalfar-se realitzant una activitat que exigeixi molt d’esforç durant massa temps, l’efecte sobre les defenses serà exactament el contrari.

4. Estem més hidratats. A l’estiu es sua molt més en fer exercici, de manera que practicar esport a l’hivern ens ajuda a mantenir-nos millor hidratats en aquesta època en la qual és normal que sentim menys la necessitat de beure. No obstant això, sempre és recomanable mantenir una bona hidratació en la pràctica esportiva. No ens descuidem.

5. Millora l’ànim. Practicar exercici allibera endorfines, ens fa desconnectar i plantejar-nos metes. Millora així la nostra sensació de benestar, allunya l’estrès i la depressió.

6. Es crea una rutina positiva i ens prepara per a una bona condició física en els mesos de calor. Realitzar esport a l’hivern farà que el nostre cos i la nostra ment s’acostumin a l’exercici físic durant tot l’any. I quan comencin a pujar de nou les temperatures, ja tindrem una bona condició física i no necessitarem posar-nos a fer exercici amb urgència per veure’ns millor amb menys peces de vestir.

7. És divertit. A més de l’exercici habitual, hi ha molts esports d’hivern estimulants: ski, surf de neu, patinatge sobre gel … Hem d’escollir l’adequat a la nostra forma i condició física. I si ho fem en companyia, ens donarà molta menys mandra i serà més divertit.

Consells per practicar esport a l’hivern

Cal prendre una sèrie de precaucions extra abans de llançar-nos al carrer a fer exercici amb temperatures gèlides:

  • Hem de fer escalfaments i estiraments més llargs (10-15 minuts), ja que els músculs estan més entumits pel fred.
  • Protegir adequadament les zones més sensibles: el cap i el coll sobretot, que és per on es perd més calor; els llavis i el nas, que es poden ressecar i hem de fer servir cremes hidratants; els peus i les mans. Si es realitzen esports de neu, hem d’utilitzar un bon protector solar per evitar cremades que es poden produir pel reflex del sol a la neu.
  • Portar roba adequada: l’ideal són 3 capes: la primera que absorbeixi la suor (que no sigui de cotó, que es queda humida), la segona tèrmica i la tercera impermeable, tallavents i transpirable. O portar roba de recanvi per canviar després de suar.
  • Abrigar-se molt bé en sortir de casa i en tornar, abans i després de fer exercici.
  • Abans de començar a fer exercici és important alimentar-se bé, prenent un bon esmorzar complet que inclogui cereals, llet i fruites.

I ara que ja coneixes tots els avantatges que té fer esport a l’hivern, deixa la mandra de banda i aprofita els beneficis del fred per activar-te. No cal que es facin grans excessos: pot ser simplement una caminada diària de 30 minuts a bon pas en les hores de sol. El teu cor t’ho agrairà.