Salut i medicina

6 creences sobre els refredats i la grip

Mujer resfriada

Ens diuen els mitjans de comunicació que, enguany, la incidència de la grip està assolint nivells d’epidèmia, sobretot al nord d’Espanya. Dit en termes tècnics, s’assegura que en aquesta temporada de 2018/2019 la majoria de les comunitats autònomes han superat el llindar basal de síndromes gripals (és a dir, 55,5 casos per cada 100.000 habitants) i es troben ja en fase epidèmica.

No està de més seguir, per tant, una sèrie de consells per evitar-la, i passem a continuació revista a 6 creences molt arrelades sobre la grip i els refredats.

Creença 1: Podem contagiar-nos amb l’esternut d’algú que estigui a prop

La realitat: Sí, és cert. El contagi pot produir-se tocant coses tan simples com el pom de una porta, un agafador de l’autobús o una tovallola −si estan contaminades (és a dir, si algú amb grip els ha tocat abans). Si li dones la mà, també pot deixar el virus en la teva, i aleshores, si tu et toques el nas, els ulls o la boca, el virus que tenies als dits penetrarà en l’organisme i et contagiarà.

I… amb l’esternut o la tos d’algú que estigui a prop. Les minúscules gotes aquoses que expulsi són portadores del virus, i si les respires… ja tenim la grip.

Creença 2: Menja si estàs refredat, però dejuna si tens febre

La realitat: Fals. No has de passar gana. Si et ve de gust menjar alguna cosa, l’ideal és una sopa o una beguda calenta, ben nutritiva. Fer dejuni no et servirà de res. Sabies que les begudes calentes augmenten la temperatura de les vies aèries (això és: nas i boca) i aquest augment ajuda a eliminar abans el virus?

Creença 3: Es pot sortir al carrer amb els cabells molls

La realitat: Sembla que no està molt clara la connexió, però es creu que és més fàcil contagiar-se quan es passa fred. La raó pot estar en què en tremolar de fred, o en estremir-se, el cos sencer se sotmet a un estrès suplementari, la qual cosa afecta el sistema immunitari, disminuint-ne la seva efectivitat.

Sempre tenim gèrmens al nas i si el sistema immunitari abaixa la guàrdia, penetraran a l’organisme. Millor, per tant, no passar fred: asseca’t els cabells abans de sortir.

Creença 4: Pots agafar dues vegades la mateixa infecció

La realitat: No, no és possible contraure un mateix virus dues vegades. Però això cal matisar-ho. Hi ha −que se sàpiga− aproximadament 200 tipus de virus de la grip diferents i cada hivern s’estima que ens n’arriben dos. Quan ja n’has estat infectat per un, el teu cos hi ha desenvolupat anticossos, de manera que no et podrà tornar a infectar.

Però si t’ataca una altra soca, contrauràs la malaltia altra vegada.

Creença 5: El repòs t’ajuda a passar el refredat

La realitat: Novament cal matisar, i distingir entre refredat i grip. Si estàs refredat, una mica d’exercici moderat i l’aire fresc t’aniran bé. Però si el que tens és grip, amb febre de més 38 ºC i els símptomes habituals (dolor d’articulacions, mocs i tos o esternuts constants, fins i tot dificultats respiratòries), no ho dubtis: fica’t al llit. El repòs és fonamental per recuperar-se d’una infecció gripal.

Creença 6: Els antibiòtics són l’única manera d’alliberar-se de refredats i grips

La realitat: Això és completament fals. Els antibiòtics no fan res als virus, i només serveixen per tallar infeccions produïdes per bacteris. Així i tot, el teu metge podrà receptar-te antibiòtics, però només ho farà si hi ha una infecció bacteriana associada a la teva grip, com ara una bronquitis.