Altres, Salut i medicina

5 dubtes sobre els refredats

con-el-medico

Catarro, refredament, refredat… són sinònims d’una infecció que sol ser, sobretot, molesta. Aquesta mena de pessigolleig a la gola és el primer senyal que t’indica que patiràs uns dies amb tos, mocs, mal de coll i esternuts, que són els símptomes més habituals de la infecció i apareixen dos o tres dies després del contagi d’un dels virus que la causen: n’hi ha al voltant de dos-cents.

Què pots fer? El més recomanable és que parlis amb el teu farmacèutic, i segons quins siguin els teus símptomes, et suggerirà algun pal·liatiu que t’ajudarà a suportar millor la infecció.

A continuació aclarim cinc dubtes comuns sobre els refredats.

1. Puc prendre alcohol si estic refredat?

No, no hauries de prendre’n. En primer lloc, perquè l’alcohol pertorba el son i és fonamental que dormis bé per recuperar-te com més aviat millor. I, en segon lloc, perquè l’alcohol pot interferir amb els medicaments que t’hagin recomanat el farmacèutic o el metge.

D’altra banda, cal menjar sa, beure molts líquids i fer repòs.

2. Puc continuar anant al gimnàs si estic refredat?

No, tampoc no hauries de fer-ho. El millor és que facis repòs. La raó és que el sistema autoimmune del teu cos està activat per combatre la infecció, i no és recomanable cansar-lo més amb un exercici extra. Si ho fas, sotmetràs el teu cos a més estrès i podries perllongar la malaltia.

Escolta el teu cos. Si sents que estàs dèbil i sense energia, fes un descans del gimnàs i l’exercici. Si et ve de gust, pots sortir a passejar tranquil·lament, però és millor que no et cansis. També és important abrigar-se bé!

3. Puc demanar la baixa per un refredat?

Tot i que et faci sentir culpable demanar la baixa per un “simple” refredat, has de saber que no estàs en les millors condicions de treballar, si més no, de manera productiva. A més a més, podries contagiar els teus companys. Així doncs, si pots, és millor que et quedis a casa.

mujer resfriada

Escolta el teu cos. Si tens febre i estàs cansat, probablement no hauries de treballar. Però si ja has passat els primers dies del refredat i sents que tens forces, pots anar a treballar. Així i tot, és millor que prenguis algunes precaucions: utilitza un mocador de paper per tapar-te la boca quan tussis o esternudis. Així evitaràs que els gèrmens que s’expulsen amb la tos o l’esternut passin a les teves mans. Renta’t les mans amb freqüència i eixuga-te-les amb paper, no amb la tovallola habitual.

Recorda que la recuperació serà més ràpida si fas repòs a casa. A més a més, el risc d’una complicació associada (com una bronquitis o una sinusitis) serà més baix.

4. Com sé si és un refredat o una grip?

La grip també és una infecció vírica (és a dir, causada per un virus), però és molt més seriosa que un refredat.

El virus de la grip, que s’anomena Influenza i pot ser de tipus A o B, pot fer-te estar al llit durant dies i provocar-te febres de més de 38 ºC, tremolors, mals de cap, mucositat constant i dolors musculars i articulatoris. Els seus símptomes apareixen de seguida. mentre que els del refredat triguen més.

Cal prendre’s seriosament la grip. Si creus que pots estar malalt de grip convé que parlis amb el metge de família, que podrà suggerir-te el tractament idoni. Si a més pateixes alguna altra malaltia, i sobretot si tens més de 65 anys, cal que li ho facis saber.

T’informem que hi ha una vacuna eficaç contra la grip, que pots demanar gratuïtament al teu Centre de Salut.

5. Puc anar a un acte social? I portar el nen a una festa d’aniversari si tinc un refredat?

Si encara tusses o esternudes, no hauries d’anar a una festa ni portar el nen a una festa d’aniversari, especialment si hi ha infants. En aquesta fase, el refredat serà contagiós, per tant, el millor que pots fer és quedar-te a casa.

En cas que ja et sentis millor, pots anar-hi, però convé que avisis els altres pares.