Alimentació i Nutrició

4 signes que mostren que no prens prou calci

lácteos

Des de sempre, se sap que el calci és un mineral vital perquè els ossos creixin sans i, per tant, és fonamental que els nostres fills en prenguin prou en la seva dieta. El que no se sap tant és que el calci també és important per als adults: per tenir energia, i per a la funció muscular i la coagulació normal de la sang.

Per tant, ens hem d’assegurar que no només el calci estigui present en la dieta dels nens per a la salut dels seus ossos i de les dents, sinó també en la dels adults. La realitat és que tots necessitem calci diàriament.

Quant calci necessitem al dia?

Les quantitats o dosis diàries recomanades, per grups d’edat, són:

  • Adults: 800 mg
  • Adolescents: 1.000 mg
  • Nens: 600-900 mg
  • Dones embarassades o lactants: 1.200 mg

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Quin és el teu cas?

Més de la meitat de la població espanyola no pren prou calci, segons informa correofarmaceutico.com. Això coincideix amb un estudi de 2017 de la revista Nutrients. Els nens i els adolescents eren els que més a prop estaven de la dosi diària recomanada. Els adults no ho estaven tant.

Si tens algun dels símptomes que enumerem a continuació, val la pena que el metge de família avaluï la teva ingesta diària de calci.

1. Sempre estàs cansat

El calci ajuda que els aliments alliberin l’energia que contenen, així que si no estàs ingerint-ne prou, pot ser la causa del teu cansament anormal.

Aquest cas és relativament habitual en les dones embarassades, que amb certa freqüència estan molt cansades.

La formació dels ossos –la seva calcificació– comença a l’úter matern, així que si el fetus no té prou calci, l’agafarà de la mare, que, arran d’això, pot tenir mancances d’aquest mineral. Les dones embarassades o lactants necessiten encara més calci, 1.200 mg, gairebé el doble que la resta dels adults.

2. T’estàs posant en forma

Si et poses a fer règim –perquè arriba l’estiu i, ja se sap, estàs d’operació biquini, o simplement perquè t’havies engreixat uns quilos– és temptador suprimir els làctics, com la llet i el formatge, pensant que engreixen. Però són la font més habitual de calci en la nostra dieta, i el calci és vital per a la funció muscular, incloent, és clar, el cor.

Com més múscul tinguis, més calories cremarà el teu cos en repòs, de manera que si no prens prou calci com per controlar les contraccions musculars, aprimar-te pot ser un problema.

3. Les petites ferides triguen a tancar-se

La sang té un component, les plaquetes, que tenen la funció d’agrupar-se formant coàguls on es produeix una ferida per tapar-la i impedir la pèrdua de més sang. Aquest procés s’anomena coagulació.

manos anciana

El calci és fonamental per a aquest procés, i sense la quantitat adequada, els sagnats poden trigar més en aturar-se.

4. Tens els ossos fràgils

Una part natural del procés d’envelliment és la baixada de la densitat dels ossos, i es produeix perquè el cos tendeix a perdre calci amb més rapidesa de la que pot emmagatzemar-lo. El cas més patent és el de les dones menopàusiques, especialment vulnerables perquè tenen menys estrògens, una hormona que ajuda a conservar els ossos. És relativament habitual que aquesta falta de calci produeixi, en dones grans, trencaments d’ossos a causa de caigudes simples.

Quins aliments tenen calci

  • Els làctics: la llet i el formatge. El calci que aporten els làctics és el que l’organisme absorbeix millor.
  • Les sardines, els seitons, els xanguets i altres peixos l’espina dels quals es menja habitualment.
  • Les verdures de fulla verda, com el bròquil, la col verda i la col xinesa.
  • La soja i els seus derivats, com el tofu, els brots o la beguda de soja.
  • El pa i els cereals preparats amb farina fortificada.

Cal prendre suplements de calci?

Molt probablement, no. Una dieta com la mediterrània, la més habitual al nostre país, aporta tot el calci que necessita un adult sa normal. A més, si prens llet, formatge, verdures de fulla verda i fruita seca tindràs una dosi de vitamines i minerals estupenda.

Si creus que pot ser que no estiguis prenent la quantitat mínima de calci o si tens problemes d’absorció del mineral, com els passa a les persones que pateixen la malaltia de Crohn, que dificulta l’absorció del calci, has de consultar-ho amb el teu metge de família, perquè els suplements poden associar-se al dolor abdominal i a càlculs (pedres) al ronyó. Per això, et recomanem que parlis amb el metge abans de prendre suplements de calci.