Salut i medicina

11 beneficis de la pinya

Por Revista Interès Mutu – 10/02/21

No és pas la fruita més fàcil de pelar, amb tantes fulles dures i els nusos llenyosos que s’entesten a envair-ne la part tova. Val la pena, però, el petit esforç que cal fer per preparar-la.

Aquí t’expliquem quins beneficis té per a la salut aquesta fruita, en bona mesura derivats d’un enzim: la bromelaïna.

Els 11 beneficis de la pinya

La bromelaïna és un fitonutrient, en realitat un grup de enzims digestius que es troba al suc, a la polpa i, principalment, a la tija. En conté una quantitat relativament petita, i per arribar a les dosis que es fan servir per als estudis científics, cal ingerir suplements de l’enzim.

Malgrat tot, no es redueix tot a aquest enzim. Una porció de 80 grams de pinya inclou una gran varietat de vitamines, nutrients i antioxidants i és un suplement excel·lent per a qualsevol dieta.

Una font de vitamines i minerals

La ració de 80 grams té 1,3 g de fibra (sobre el 4 % de la quantitat diària recomanada (QDR) i 36 calories, a banda de:

  • 20 % de la QDR de manganès, 0,4 mg
  • 12 % de la QDR de vitamina C, 10 mg
  • 9 % de la QDR de coure, 0,09 mg
  • 6 % de la QDR de potassi, 128 mg
  • 6 % de la QDR de tiamina (vitamina B1), 0,06 mg
  • 5 % de la QDR de vitamina B6, 0,07 mg
  • 2 % de la QDR de calci, 14 mg
  • 3 % de la QDR de magnesi, 13 mg
  • És rica en antioxidants

També conté carotenoides, entre els quals el betacarotè, la luteïna i la zeaxantina, que, com la vitamina C, actuen com a antioxidants al cos. Els antioxidants ajuden el cos a combatre l’estrès oxidatiu causat per l’excés de radicals lliures, l’excés associat a la inflamació crònica, l’envelliment prematur i les malalties coronàries, el càncer o la diabetis. La pinya redueix, doncs, els riscs de patir-ne.

Facilita la digestió

La bromelaïna de la pinya funciona al cos com la proteasa, que descompon les proteïnes en aminoàcids. Es pot fer servir per facilitar la digestió, però bona part d’aquest enzim és a la tija, per la qual cosa de cara a la digestió se n’hauria de prendre un suplement. La bromelaïna és particularment útil per a les persones amb insuficiència pancreàtica, un trastorn que es produeix quan el cos no pot fabricar un enzim digestiu específic.

Protegeix la salut dels ulls

Els carotenoides que trobem a la pinya, el betacarotè, la luteïna i la zeaxantina, són bons protectors de la salut ocular. Les recerques han demostrat que la luteïna, que es concentra en volums elevats als ulls, pot millorar i fins i tot prevenir la DMAE (degeneració macular associada a l’edat), una malaltia que causa un tipus determinat de ceguesa, sobretot entre la gent gran.

Ajuda el sistema immunitari

Això s’atribueix especialment a la bromelaïna. Les investigacions suggereixen que aquest fitonutrient pot reduir els marcadors d’inflamació al cos, fet que contribueix a enfortir el sistema immunitari. A més a més, la vitamina C que conté estimula la producció dels limfòcits i fagòcits, els quals actuen com a antiinflamatoris.

Calma l’artritis

Diversos estudis suggereixen que la bromelaïna de la pinya pot apaivagar el dolor i la inflamació associats a l’osteoartritis. De fet, una investigació que va publicar la revista Clinical Rheumatology va revelar que una combinació de bromelaïna, tripsina i rutina reduïa significativament el dolor que causa aquest trastorn, de manera tan efectiva com els medicaments que es fan servir per combatre’l.

Afavoreix la recuperació després de fer exercici

L’exercici intens perjudica en certa manera el teixit muscular, i causa dolor i incomoditat durant el procés de recuperació. L’estudi apunta que els enzims que descomponen les proteïnes —com ara la bromelaïna— poden accelerar aquest procés de recuperació, reduint la inflamació del teixit malmès.

Millora la salut dels ossos

Una ració diària de pinya t’ajudarà a tenir cura dels ossos i del teixit connectiu. En aquest cas, el responsable n’és el manganès (80 grams de pinya aporta el 20 % de la QDR). Aquest mineral té un paper cabdal en el creixement dels ossos i el manteniment de la densitat òssia, perquè és un dels activadors dels enzims que intervenen en la seva formació.

Té compostos anticancerígens

A banda de la funció antioxidant que fa disminuir l’estrès oxidatiu i la inflamació dels teixits —totes dues afeccions s’associen amb el càncer—, certs estudis assenyalen que la bromelaïna podria protegir contra aquesta malaltia tan temuda, perquè inhibeix el creixement de les cèl·lules canceroses, i n’estimula la desaparició. Caldria fer més recerca, per això, per corroborar aquest benefici, però els resultats preliminars són prometedors.

Ajuda a mantenir la salut bucal

La vitamina C reforça les genives i els teixits tous, i, per tant, protegeix contra la gingivitis, la fase prèvia de la periodontitis. La pinya conté fins al 12 % de la quantitat diària recomanada per a aquesta vitamina (en una ració de 80 grams). Intenta de menjar-te-la amb iogurt grec que, a part de ser una combinació boníssima, t’ajudarà a protegir l’esmalt de les dents.

És fàcil d’incorporar-la a la dieta

La pinya es tan versàtil com saludable. La pots coure a la brasa, per acompanyar algun plat, fer-ne bocins per posar-los damunt d’un gelat, o fins i tot tenir-ne de tallada a la nevera per picar a qualsevol moment del dia. També és pot afegir a una pizza, per exemple. Les combinacions són tantes, que et deixem fer volar la imaginació