Salut i medicina, Sexualitat

VPH: símptomes, tractament i vaccins

El virus del papil·loma humà —el VPH— és, en realitat, un grup de virus que es transmet tot sovint per contacte estret, com ara en una relació sexual. El VPH no causa problemes en la majoria dels qui se n’encomanen, però la infecció pot fer sortir berrugues genitals i, fins i tot, degenerar en algunes classes de càncer.

Ara bé, què és exactament el VPH, quins factors de risc s’hi associen i, encara més important, com el prevenim? Hi responem en aquest article.

Què és el VPH

La família de virus coneguts com a VPH afecta la pell i les parts mucoses del cos: la boca, la gola, la vagina, el penis, l’anus i el cèrvix (o coll de l’úter).

Hi ha moltes menes de VPH que afecten diferents parts del cos. La majoria de gent els identifica amb berrugues genitals i amb el càncer de cèrvix. Tanmateix, hi ha classes de VPH que poden fer sortir berrugues a les mans o als peus.

Símptomes del VPH

En realitat, el VPH no produeix cap mena de símptoma en bona part dels casos. És possible ser portador del virus sense saber-ho i conviure-hi de per vida sense tenir cap problema.

Hi ha varietats del VPH que causen alguna infecció a la zona genital en forma de berrugues. Solen ser protuberàncies carnoses visibles a la pell de l’àrea genital: el penis, la vulva, la vagina i al voltant de l’anus. També poden aparèixer al cèrvix, però són difícils de veure excepte durant un examen mèdic.

Hi ha més de trenta classes de VPH que fan sortir berrugues a la zona genital; els més comuns són els tipus VHP6 i VHP11, i se’ls classifica com a VHP de risc baix, perquè no s’associen amb cap càncer.

Quins problemes pot causar el VPH

S’estima que fins al 80 % de les dones (és a dir, quatre de cada cinc) tindrà el VPH en algun moment de la vida, però no ho sabrà. Malgrat tot, el VPH pot causar:

  • Berrugues genitals

Les classes de VPH de risc baix poden fer aparèixer berrugues als genitals. N’hi ha que, tal com hem explicat abans, fan sortir berrugues a les mans i als peus.

  • Càncer

Són estranys els casos en què els VPH de risc elevat acaben degenerant en càncer de coll d’úter (cèrvix) i d’altres classes que afecten l’anus, el penis, la gola, la llengua o les amígdales. Els VHP de risc elevat més freqüents són els tipus 16 i 18, si bé n’hi ha d’altres, com el VHP 11, que també es consideren de risc elevat. A Espanya el nombre d’afectats es manté estable, any rere any, entorn dels 2.000 casos anuals, i és el segon càncer femení més habitual després del càncer de mama.

El nombre de casos d’altres càncers associats al VPH és molt inferior.

Com es diagnostica el VPH

Les berrugues genitals es diagnostiquen a ull nu. L’examen físic fet per un metge determinarà si, en efecte, es tracta de berrugues genitals o d’un altre problema de la pell.

Tot sovint es troben altres infeccions causades per un VPH de risc elevat durant un examen cervical. També es pot fer el test, a casa, que es va llançar a Espanya el 2019 per detectar la presència del virus.

Cal subratllat que ser portadora d’un VPH de risc elevat no necessàriament significa que hagis de desenvolupar càncer cervical. En qualsevol cas, si tens cap dubte, val més que ho consultis al ginecòleg perquè et faci una exploració a fons.

El vaccí contra el VPH

A Espanya disposem de tres vaccins per combatre el virus del papil·loma humà. De fet, s’inclouen en el calendari de vaccinació oficial de totes les comunitats autònomes i, per tant, són gratuïts.

Es recomana de vaccinar les nenes preadolescents i adolescents entre els onze i els catorze anys, sobretot si encara no han tingut relacions sexuals i, per tant, no són portadores de virus.

Els vaccins protegeixen contra els virus que, més sovint, són els causants del càncer.

Prevenció del VPH

Podem prevenir el VPH? El virus s’encomana per contacte cutani, pell amb pell, cosa que significa que no cal tenir relacions sexuals plenes (amb penetració) per infectar-se’n; és a dir, que no és fàcil de prevenir. L’ús de mètodes de barrera (preservatius) en redueix clarament el perill, fins i tot en cas de sexe oral.

Les classes de VPH que fan sortir berrugues genitals es transmeten habitualment quan una de les parts en té. En els casos en què són visibles són més fàcils de prevenir, però, tal com hem explicat, les berrugues no sempre són en zones visibles.

Tractament del VPH

Com que el VPH és un virus, no hi ha cap tractament disponible per fer-hi front. És el nostre organisme qui el combat.

Es poden tractar els símptomes de les berrugues genitals, però únicament eliminarem les berrugues i no farem desaparèixer mai el virus. Hi ha certa varietat de cremes i gels per aplicar a les berrugues; també se segueixen tractaments criogènics (a base de fred) i, en darrer terme, es poden extirpar quirúrgicament. El tractament adequat varia en funció de la localització i la grandària de les berrugues.

VPH i càncer de cèrvix

En els pocs casos en què el VPH causa càncer de cèrvix, el tractament es decideix per la fase que passa el càncer. Els programes d’anàlisi cervical permeten d’observar canvis molt petits en les cèl·lules cervicals, abans que degenerin en càncer. Això vol dir que es poden eliminar sense gaire dificultat perquè no es continuïn desenvolupant. Per això és tan important seguir fil per randa els programes gratuïts que facilita la Seguretat Social a tot Espanya.

Finalment, hauríem de saber quins símptomes potencials té el càncer cervical:

  • Hemorràgies durant les relacions sexuals o després
  • Hemorràgies fora del cicle
  • Dolor durant les relacions sexuals
  • Dolor a sota de l’esquena
  • Descarregues vaginals inusuals
  • Hemorràgies després de la menopausa

Si tens cap dubte sobre el càncer cervical o et neguiteja el tema, consulta-ho al metge de família o al ginecòleg, que són els qui t’ho poden aclarir tot.