Hàbits Saludables

Vols deixar de fumar? Cinc raons de per què la TSN t’hi pot ajudar

Deixar de fumar és difícil. Només entre el 4 % i el 7 % dels fumadors que ho proven, únicament amb força de voluntat, ho aconsegueixen la primera vegada. En canvi, amb l’ajut de la teràpia de substitució de nicotina (TSN), les possibilitats de reeixir-hi es multipliquen.

Hi ha tot un ventall de productes per substituir la nicotina, que procuren efectes semblants amb diferents dosis de la droga (perquè la nicotina és una droga), però sense els additius que contenen les cigarretes: quitrà, monòxid de carboni i altres productes químics que s’exhalen amb el fum del tabac, la majoria cancerígens. Es presenten, sobretot, en forma de pegats transdèrmics, xiclets, esprais nasals, inhaladors i dragees. Cal dir que, segons diversos estudis, si és fan servir dos mètodes alhora, és més efectiu que un de sol.

Tot seguit, t’expliquem què hi poden fer les TRN quan vols deixar de fumar.

Són un mitjà efectiu per deixar de fumar

Les proves científiques demostren que és poc probable de resistir el desig de fumar només amb força de voluntat. Tal com hem explicat, la primera vegada que es prova amb prou feines ho aconsegueixen entre el 4 % i el 7 % de persones. Tens opcions que t’ajudaran en el procés, però.

Qualsevol classe de TRN augmenta les possibilitats de deixar de fumar entre un 50 % i un 60 %. Parla’n amb el farmacèutic, que t’aclarirà quines solucions tens a disposició i podràs triar la que més et convingui.

Bon suport en els actes socials

Els actes socials, en general, estimulen especialment les ganes de fumar. La solució d’evitar-los tan sols és vàlida durant les primeres setmanes, i encara. Al final, un dia o altre et trobaràs amb un grup de gent que pren una copa i fuma.

En aquests esdeveniments, els substitutius de la nicotina et faran molt de servei, perquè calmen força les ganes de fumar.

No, no vol dir fer trampa

Un cop has decidit que vols deixar de fumar, pots tenir la temptació d’encendre’t un cigarret en qualsevol moment, sobretot quan te’n solies encendre un, tant si passava sovint com poques vegades al llarg del dia. Valdre’s de les eines que tens a l’abast per fer-hi front no és, de cap manera, fer trampa.

De fet, disminuir gradualment els nivells de nicotina de la sang amb productes com ara els xiclets o els pegats, per exemple, representa multiplicar per dos les possibilitats reals de no tornar a fumar, si ho comparem amb els resultats de deixar-ho únicament a força de voluntat. Aquests remeis faran més passadora la síndrome d’abstinència que causa el tabac.

Un reforç durant el viatge

Deixar de fumar és un viatge. Els experts afirmen que la nicotina roman dotze dies a l’organisme i, suposadament, a partir d’aquí desapareixen els símptomes físics per l’abstinència, encara que no se n’esvaneixin els símptomes mentals, que són gairebé igual de difícils de suportar.

Com passa quan ens volem aprimar seguint una dieta, a l’hora de deixar de fumar és ideal elaborar una estratègia. Sovint aquests productes de substitució inclouen consells que, a la llarga, han demostrat que són útils, perquè les necessitats dels exfumadors difereixen amb el temps. Aquests consells adaptats a cada moment del viatge poden representar un bon ajut.

Són un suport per evitar les recaigudes

Algunes de les TRN inclouen suport en línia quan cal, sobretot en els moments crítics, en què ho donaries tot per tenir a mà un paquet de tabac.

Cerca ajuda en comptes d’encendre’t un cigarret. A Espanya, el 2020 fumava un 23 % de la població. Les dades han millorat, perquè el 1993 la xifra era del 33 %; és a dir, molta gent ha deixat de fumar abans que tu, persones que han superat el deler inicial d’encendre’s un cigarret. No dubtis de seguir les TRN per aconseguir l’objectiu; tot s’hi val menys continuar fumant. Sens dubte es tractarà de la millor decisió que has pres mai per a la salut.