Vaporejar: són segures les cigarretes electròniques?

home amb barba fumant una cigarreta electrònica

L’alarma va saltar a principi del mes de setembre, quan als Estats Units van descobrir una nova malaltia pulmonar greu, associada directament amb el consum de cigarretes electròniques i que no havia estat descrita mai abans. Ha afectat més de cinc-centes persones i, de moment, ha causat sis víctimes. Com a conseqüència d’això, les autoritats sanitàries nord-americanes han recomanat que no es vaporegi, si més no fins que no se n’esclareixi la causa. L’advertència ha arribat a instàncies tan altes com la Casa Blanca, que ha emprès iniciatives per prohibir completament les cigarretes electròniques.

A Espanya, l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) es mostra molt cauta i indica els problemes d’addicció que poden causar les cigarretes electròniques, alhora que afirma que les substàncies que contenen estan lluny de ser innòcues. Per la seva banda, els experts de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) demanen que les cigarretes electròniques siguin considerades, i regulades, com un producte medicinal. No hi ha constància que hi hagi hagut morts al nostre país.

És segur vaporejar?

Les cigarretes electròniques han estat dissenyades perquè els addictes a la nicotina en puguin disposar sense que vagi acompanyada dels altres riscos associats al cigarret convencional: fonamentalment, càncer i malalties cardíaques, vasculars, incloent-hi les cerebrovasculars. Segons afirmen alguns experts, el risc que comporta el fet de vaporejar és significativament menor, atès que el nivell de químics tòxics de la cigarreta electrònica és molt més baix.

La revista Annals of Internal Medicine ha publicat recentment un estudi de la saliva, l’alè i l’orina de més de 180 voluntaris, dels quals uns fumaven i d’altres vaporejaven. El nombre de productes cancerígens trobats era molt inferior, i en quantitats més baixes, entre els que vaporejaven.

Quins riscos comporta el fet de vaporejar?

Tot i que s’ha considerat que és un mètode efectiu per deixar de fumar, les cigarretes electròniques no són completament inofensives: per començar, contenen nicotina, una substància que està molt lluny de ser innòcua. Amb tot, el fet estricte és que els perills de vaporejar encara no se sap quins són, i menys a llarg termini. La comunitat científica està treballant a tota màquina per esbrinar fins a quin punt són perniciosos i quins dels seus components realment comporten riscos.

En canvi, sí que es coneix el risc que es converteixin en una droga “d’accés” a fumar: s’ha descobert que augmenta significativament el risc de convertir-se en fumador.

El veredicte

Cal prendre en consideració dos factors: el primer és que per als fumadors constitueix una eina efectiva per deixar de fumar; el segon, que per als no fumadors començar a vaporejar implica un risc real d’acabar convertint-se en fumadors “tradicionals”. El missatge final es pot resumir dient que vaporejar pot tenir efectes positius en els fumadors.

Però, al marge d’altres consideracions, la moralitat final és clara: ni tabac ni vapors, no hi ha res com l’aire fresc!