Salut i medicina

Tractaments d’estètica dental: l’emblanquiment dental

L’emblanquiment dental és un dels tractaments d’estètica dental més demandats en els últims anys. Patricia López Jara, especialista en odontologia de la Clínica Belodonte, ens explica en què consisteix aquesta tècnica i quines diferents opcions tenim a l’hora d’aplicar-la.

Què és l’estètica dental?

L’estètica dental és una especialitat de l’odontologia que té l’objectiu de solucionar problemes relatius a la salut, la funcionalitat de la boca i aconseguir l’harmonia del somriure. Aquesta harmonia estètica és important per aconseguir resultats positius per a la confiança i l’autoestima del pacient, i per aquest motiu ha de sentir-se còmode quan somrigui. No és el mateix una persona a qui li agrada somriure, perquè té un somriure bonic, que una que l’oculta. Hi ha molts pacients que tenen aquesta por de somriure i ho eviten en la mesura del possible perquè els incomoda la seva boca. I això pot arribar a produir un complex.

Gràcies a la tecnologia, l’estètica dental ha avançat molt en els últims anys i avui dia tenim múltiples opcions. Per exemple, si fem una ortodòncia per a l’alineament dental, existeixen tècniques, com ara l’ortodòncia invisible (invisalign), amb les quals ja no cal utilitzar els tradicionals brackets, que podien crear una mica de complex. D’altra banda, si les dents no tenen un color bonic, podem fer un emblanquiment dental, que és un dels tractaments estètics més demandats en els últims anys.

En què consisteix l’emblanquiment dental?

L’emblanquiment dental és un tractament que permet aclarir el color de les dents que han perdut el blanc natural, ja sigui pel consum d’aliments i begudes que poden alterar-ne el color, per l’ús de medicaments amb tetraciclines, pel consum de tabac o pel pas del temps. Cal tenir en compte que en l’esmalt de les dents hi ha infinitat de microporus que, amb el pas dels anys, van permetent que els compostos orgànics arribin a la dentina, de manera que n’alteren el color.

L’emblanquiment dental, a diferència del que pot pensar el pacient, no és un tractament agressiu. És un procés en el qual s’aplica un gel amb peròxid de carbamida o peròxid d’hidrogen directament sobre la superfície de la dent per emblanquir-ne el color.

En principi no sol haver-hi contraindicacions, encara que sempre cal fer un estudi previ del pacient i de l’estat de salut de la seva boca per determinar-ne la viabilitat.

Quins tipus d’emblanquiment dental hi ha?

Encara que es facin emblanquiments sobre dents no vitals, a les quals se’ls ha practicat una endodòncia i no tenen nervi, el més freqüent és fer-los en dents vitals.

Actualment hi ha dues tècniques d’emblanquiment: una és ambulatòria, en la qual el mateix pacient s’aplica el tractament a casa, i l’altra es porta a terme a la consulta de l’odontòleg.

La tècnica ambulatòria es fa a casa i el mateix pacient s’aplica els productes emblanquidors, durant un temps determinat cada dia, durant aproximadament dues setmanes, depenent del peròxid o del producte que s’utilitzi. Per a aquest fi, l’odontòleg pren prèviament una impressió de les arcades superior i inferior del pacient. Amb aquest motlle es fabrica una fèrula perfectament adaptada a les dents, on s’ha de col·locar el gel emblanquidor perquè estigui en contacte directe amb les dents, de manera que s’evita un possible contacte amb els teixits periodontals que pugui danyar-los.

L’altra tècnica d’emblanquiment es fa a la clínica dental i consisteix en la utilització d’un gel de peròxid d’hidrogen a una major concentració, que pot accelerar la seva activitat si s’exposa a la llum intensa d’un llum. Aquest emblanquiment dental per fotoactivació redueix el temps en què la dent ha d’exposar-se al gel emblanquidor, per la qual cosa s’aconsegueixen resultats de forma més visible i ràpida. Amb aquesta tècnica és imprescindible protegir les mucoses bucals del contacte amb l’agent químic, i que tant l’odontòleg com el pacient es col·loquin unes ulleres de protecció.

La sessió d’emblanquiment a la clínica dental pot durar entre 30 i 90 minuts. Per aconseguir els resultats desitjats es necessiten entre una i tres cites, sempre depenent de la tècnica que s’utilitzi, de la intensitat de les taques i de la tonalitat de blanc que es vulgui aconseguir. Posteriorment, el pacient haurà de fer un tractament de reforç a casa.

En general, sempre es diu al pacient que l’emblanquiment és com anar a prendre el sol: de la mateixa manera que hi ha persones que es posen molt morenes, hi ha dents que s’emblanqueixen molt. Sempre s’aconsegueix un mínim d’emblanquiment, però depèn molt del color original de la dent. Per això, l’especialista ha de valorar cada cas prèviament per explicar al pacient tot el que es pot arribar a aconseguir.

Què cal fer després de l’emblanquiment?

Cal tenir en compte que l’emblanquiment dental per fotoactivació continua actuant unes quants hores després de l’aplicació, de manera que el pacient no ha de fumar al menys en un període de 8 hores o ingerir aliments i begudes amb molts pigments de color, o colorants, durant 24 hores pel cap baix després de l’aplicació.

Tot i que és un tractament molt efectiu, l’emblanquiment dental no és permanent i la durada es pot veure afectada per un mal comportament o higiene del pacient. Les taques poden tornar a aparèixer si es continua fumant o no s’evita en la mesura del possible el consum d’aliments o begudes que puguin descolorir les dents, com ara el cafè, el te, el vi, les begudes esportives, els caramels durs, les baies o la salsa de tomàquet.