Salut i medicina

Tinc el colesterol alt

La hipercolesterolèmia o colesterol alt es defineix com la presència de nivells elevats de greix a la sang. Aquest desajust metabòlic pot ser perjudicial per a la salut cardiovascular. Parlem sobre les seves causes i tractament amb la Dra. Juliana Martínez Hernández, especialista en medicina preventiva i medicina general del Centre Mèdic MGC.

Què és el colesterol alt?

El colesterol alt o hipercolesterolèmia esdevé quan tenim nivells de greix en sang superiors a la normalitat. No hi ha un terme just que defineixi el colesterol alt, sinó que depèn de:

  • l’edat del pacient,
  • del sexe del pacient,
  • d’antecedents patològics i sobretot,
  • del risc cardiovascular que aquest pacient presenti.

Quins valors de colesterol són considerats alts?

El colesterol alt es considera quan el valor total està per sobre de 200. Fent la diferenciació del que coneixem com a colesterol bo (HDL) i colesterol dolent (LDL), el colesterol bo ha d’estar amb uns valors per sobre de 50 i el dolent per sota de 130. L’ajust d’aquests dos tipus de colesterol és el que ens dóna el risc. Aquests valors canvien quan el pacient presenta un factor de risc cardiovascular, que en demanen llavors uns controls més estrictes.

Quins efectes pot tenir en l’organisme?

L’efecte bàsic del colesterol alt és l’aterosclerosi, que és quan el greix s’adhereix a les parets de les artèries i aquestes s’obstrueixen lleugerament. Aquesta obstrucció arterial, depèn de en quin nivell la trobem, ens pot donar una patologia o una altra, a nivell cerebral o a nivell cardíac. Un altre factor que influeix en el colesterol és l’aparició d’esteatosi hepàtica, que és quan el fetge es comença a carregar de greix pel filtrat continu que està fent del colesterol.

Com podem prevenir el colesterol alt?

Hi ha dos tipus de colesterol alt: El colesterol alt perquè es té una patologia de base, per exemple: problemes de tiroides, problemes endocrins, que s’estigui en tractament amb esteroides, o que s’estigui en tractament per un altre tipus de patologia metabòlica. El tractament en aquests casos seria el de la patologia de base. I l’altre tipus és el colesterol primari, que està provocat per l’alimentació.

En aquest cas les recomanacions serien dietètiques i adoptar hàbits de vida saludable:

Baixar el consum de greixos saturats i el consum d’embotits, moderar l’alcohol, eliminar el tabac i tenir un ritme de vida natural: fer exercici de forma regular. I, sobretot, tenir en compte que, a partir dels 50 anys, el metabolisme baixa, de manera que l’acumulació de colesterol comença a ser molt més freqüent.

Quins aliments baixen el colesterol?

Els aliments que poden baixar el colesterol són sobretot els que tenen Omega 3 en la seva composició: oli de peix, peix blau, oli d’oliva. També tenen una bona recomanació per anivellar el colesterol bo i el colesterol dolent, les nous. És un bon producte però no hem d’abusar del seu consum perquè si no, es pot produir un efecte advers, acumulant colesterol dolent (LDL). La quantitat òptima seria prendre 2 o 3 nous al dia.També estaria molt indicada per baixar els nivells de colesterol la aportació de fibra, que obtenim amb els llegums.I això es resumiria en fer una bona dieta mediterrània, que és la que tota la vida hem realitzat.