Benestar, Salut i medicina

Son i dona

El son saludable en les dones es relaciona, estrictament parlant, amb els diferents canvis hormonals pels quals passa l’organisme femení al llarg de la vida (la menstruació, l’embaràs i la menopausa). La producció d’hormones és dinàmica i es modifica durant la vida d’una dona, i periòdicament en el transcurs del cicle menstrual mensual.

Com es pot veure afectat el son en les dones

En termes generals, el cicle de son-vigília es regeix fonamentalment per les hormones; així doncs, els canvis permanents (la menopausa) o periòdics (la menstruació) a l’organisme poden desincronitzar o ser la causa d’un son de menys qualitat. Com que les dones poden experimentar canvis hormonals cada mes i al llarg de la vida, el cicle de son-vigília és influït per aquests canvis:

  • Menstruació: tant la síndrome premenstrual com les rampes, els mals de cap i la inflamació poden ser la causa d’un son insuficient o d’insomni en les dones. A més a més, diversos estudis assenyalen que hi ha graus més alts de somnolència diürna, cansament i fatiga durant la menstruació.
  • Gestació: les dones embarassades poden desenvolupar la síndrome de les cames inquietes (SCI), una condició que dificulta agafar el son, i que també depèn del dèficit de ferro. D’altra banda, les embarassades tenen més probabilitats de passar una depressió o de tenir una apnea del son obstructiva (ASO), dolor i incontinència, que són trastorns que interrompen el son. Aquests problemes del son poden persistir en el període del postpart, quan els nivells hormonals cauen i, alhora, es comença a tenir cura del nadó amb un cicle de son irregular, fet que, ben sovint, implica més somnolència durant el dia.
  • Menopausa: durant la menopausa, fins al 85 % de les dones tenen fogots. Quan això passa a la nit, es pot interrompre el repòs per desvetllaments amb sudoració. Així mateix, durant la menopausa, augmenta el perill de desenvolupar apnea del son obstructiva (ASO). Aquest trastorn del son provoca pauses respiratòries que poden interferir en la qualitat del son.

Com podem tenir un son de més qualitat

Podem trobar maneres de millorar la nostra higiene del son, associades a l’entorn i als hàbits personals. Avui et proposem cinc mesures essencials que segurament t’ajudaran a aconseguir un son més reparador.

  • Evita les migdiades durant el dia i limita el consum de cafeïna, alcohol i nicotina.
  • Fes exercici amb regularitat, perquè afavoreix el son lent i profund (no-REM).
  • Dedica temps a relaxar-te abans d’anar al llit (lectura, meditació o ioga).
  • Adapta el dormitori perquè sigui tan fresc, fosc i silenciós com sigui possible.
  • Mira de no fer servir telèfons intel·ligents, tauletes o altres dispositius electrònics amb pantalla durant una hora o més abans d’anar a dormir.

En qualsevol cas, si et desvetlles sovint, et lleves amb cansament o experimentes una somnolència diürna notable, val més que contactis amb un especialista en medicina del son.

Article elaborat per Ad Salutem, Institut del Son