Salut i medicina

Són eficaços els antibiòtics per a la grip o un refredat?

Si ja fa diversos dies, potser més d’una setmana, que et trobes com si fossis a punt de morir, amb un mal de coll que no aconsegueixes d’eliminar, pots fer un pensament i anar al metge perquè et recepti antibiòtics. Ara bé, la qüestió és si realment els necessites…, i si et funcionaran.

Funcionen contra la grip o un refredat?

Els antibiòtics només són eficaços contra els bacteris i no són gens efectius contra els virus. Per tant, el fet més probable és que no, que no et guariran aquesta grip o aquest refredat.

Cal assenyalar, aquí, un tema molt preocupant, i és la resistència a aquests fàrmacs. Els antibiòtics es fan servir per tractar infeccions causades pels bacteris, però els bacteris són adaptables i es poden tornar resistents a l’antibiòtic. Com més utilitzem els antibiòtics, més probable és que els bacteris generin resistència en aquests.

Això no és pas una cosa que afecti exclusivament un pacient, sinó que es multiplica, i en cas que el pacient contagiï algú amb un bacteri resistent, es trobarà amb el mateix problema, i així de manera successiva. Això ha ocasionat un problema molt greu, i cada cop hi ha més infeccions resistents als antibiòtics. En les persones molt joves o en les més grans, que són més proclius a incubar infeccions, pot representar una amenaça realment molt seriosa.

Les autoritats sanitàries d’arreu del mon recomanen amb insistència d’evitar fer servir els fàrmacs de manera indiscriminada, i insten els metges a limitar-ne la prescripció tret que sigui realment necessari. Recomanen, en canvi, els medicaments sense recepta per combatre la tos, els constipats i les grips.

Uns quants consells contra la tos i els refredats

Un cop descartats els antibiòtics, quina és la millor manera de tractar un refredat? És habitual que el primer símptoma en siguin els mals de coll. No solen durar més d’una setmana, per això, i generalment no demanen una visita al metge. A més, les infeccions víriques causen fins al 90 % dels refredats, per la qual cosa els d’origen bacterià amb prou feines arriben al 10 %.

La millor opció són els medicaments sense recepta, és a dir els que es venen lliurement, una hidratació òptima, preferentment a base de begudes tèbies amb mel i llimona, i fer repòs, encara millor si és al llit.

Per a pal·liar-ne els símptomes, prova els següents remeis:

Pastilles per a la gola
Les pastilles per “assuaujar” la gola, que es poden trobar sense recepta a la farmàcia (consulta-ho al farmacèutic).

Gàrgares amb aigua amb sal o aspirina
Fes gàrgares amb aigua amb sal o una aspirina soluble per alleujar el mal de gola. És un mètode que ajuda a estovar la mucositat i evita l’excés de fluids del teixit inflamat de la gola.

Begudes tèbies amb mel i llimona
Les begudes tèbies, com a remei casolà, poden calmar, si més no momentàniament, el dolor i la incomoditat d’una infecció de gola.

Analgèsics
Les formes orals líquides o solubles de paracetamol o d’ibuprofèn et poden ajudar si et costa d’empassar, però l’alleujament més ràpid i efectiu l’aconseguiràs amb medicaments amb efecte anestèsic, com ara la benzocaïna. Novament, el farmacèutic t’indicarà quin és el més adequat.

Quan has d’anar al metge

Si tens cap dels següents símptomes o et trobes en cap d’aquestes circumstàncies, demana cita amb el teu metge perquè et recomani el millor tractament:

  • Si tens símptomes seriosos o greus
  • Si no han millorat al cap d’una setmana
  • Si tens infeccions de gola freqüents
  • Si aquestes infeccions poden ser conseqüència d’algun procés que hagi perjudicat el teu sistema immunitari, com ara per algun medicament que t’hagis pres fa poc, per la quimioteràpia o el VIH.