Benestar, Salut Mental

Si te’n vas al llit enfadat, dormiràs pitjor

Mujer enfadada en la cama

Hi ha moltes coses que poden alterar el son. Sabem que l’habitació ha d’estar a les fosques, una mica fresca, ventilada, no hi ha d’haver sorolls propers, no hem de prendre cafè a la tarda, ni alcohol, ni fer un sopar copiós… Sí, hi ha moltes coses que poden alterar el son. Bé, doncs una nova investigació encara n’hi afegeix una altra: anar-se’n al llit enfadat pot fer-nos dormir malament.

És freqüent sentir-ho a dir als matrimonis o a les parelles que fa anys que estan junts, “jo no me’n puc anar al llit enfadat”. I la causa és que no només és dolent per a la relació de parella, sinó per al son.

Així que ara ja ho saps: has de provar d’evitar les discussions a última hora del dia.

L’estudi va consistir a monitorar un grup de 436 voluntaris que abans van respondre un qüestionari en el qual s’investigava el seu humor. Els resultats van mostrar que com pitjor era el seu humor, pitjor dormien. La investigació es va dur a terme a la Iowa State University, i es van tenir en compte els ajustos necessaris per sexe, edat, nivell socioeconòmic i fins i tot raça.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

La teoria estableix que quan te’n vas al llit enfadat, dones voltes al perquè de l’enuig, la qual cosa dificulta agafar el son. Com a regla general, els resultats van mostrar que els voluntaris que controlaven pitjor la ira van dormir pitjor, la qual cosa suggereix que aquest mal control té un paper important en el son, i que la ira i el son tenen una correlació, en depenen l’un de l’altra. L’informe es va publicar a la revista Journal of Research in Personality.

Això complementa estudis anteriors que mostraven que la falta de son empitjora la propensió a l’enuig, cosa que dona com a resultat un cercle viciós: l’enuig porta a dormir malament, i al seu torn això porta mal humor.

Per tant, val la pena que si, per exemple, estàs enfadat amb la teva parella, t’asseguis amb ella i proveu de posar les coses en ordre i trobar la manera de reconciliar-vos. A continuació, donem alguns consells generals per millorar el son:

  • Procura anar al llit abans, sobretot si estàs cansat.
  • Desconfia de les medicines per dormir sense recepta.
  • L’habitació ha d’estar entre 18 i 21º de temperatura, no més.
  • No encenguis tauletes, mòbils i altres dispositius al llit.
  • No beguis alcohol, ni prenguis cafè més tard de les quatre de la tarda.
  • No facis exercici intens les últimes hores del dia.
  • Tanca bé les cortines i les persianes, de manera que l’habitació estigui completament fosca.
  • Si tens problemes de son, procura portar un diari on descriguis com has dormit: t’ajudarà a evitar les circumstàncies propenses a un mal son.