Benestar, Salut i medicina, Salut Mental

Setembre: com cal afrontar la tornada a la rutina

Estrés en el aeropuerto

El setembre marca per a molts el final de les vacances. Toca tornar a la feina, als estudis i a les obligacions. La tornada a la quotidianitat no és una tasca fàcil, ja que el cos i la ment s’han de tornar a acostumar als canvis i a la rutina diària. Per adaptar-nos de la millor manera possible, és recomanable fer-ho de mica en mica. Com podem evitar que resulti tan dur?

La tornada de les vacances ens sol plantejar dos reptes: evitar l’estrès emocional de la tornada a la rutina i recuperar els hàbits saludables després dels excessos de les vacances.

Per als qui tenen una feina estressant, o si les expectatives que es tenien posades a l’estiu no s’han complert del tot, la tornada de vacances pot causar estrès emocional, angoixa o malenconia. És el que anomenem “síndrome postvacacional”. Per tornar a la rutina de forma més senzilla podem seguir alguns consells:

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

Incorporar-se de manera gradual a la vida quotidiana

Gairebé qualsevol canvi brusc pot ocasionar estrès, per la qual cosa és important comptar amb un període d’adaptació. Una setmana es considera el període normal, per això és convenient deixar-se uns quants dies a la tornada de vacances per anar tornant de mica en mica a les tasques, als horaris i als hàbits quotidians. Una bona idea podria ser adaptar pregessivament l’horari d’aixecar-nos, de manera que el nostre cos s’acostumi gradualment perquè quan ens soni el despertador el primer dia de feina o de tornada als estudis no ens caigui el món a sobre.

Compañeros de trabajo

Ser positius

La tornada a la feina o als estudis també té coses agradables, com ara tornar a retrobar-se amb els companys, compartir les nostres experiències durant les vacances o començar nous projectes. És millor afrontar aquests dies amb una actitud positiva per adaptar-se a la tornada de manera relaxada, amb un tracte amable amb els companys que eviti els possibles conflictes.

Cercar activitats d’oci

Treballar no ho és tot a la vida. Integrar activitats d’oci per desconnectar és fonamental per evitar l’estrès emocional. La tornada de vacances és bona època per començar nous projectes i activitats que ens vinguin de gust de fer fora de la feina, com ara cursos d’oci o algun esport, que és un desestressant natural, ens millora l’humor i ens activa l’organisme. Si ja fèiem esport abans de les vacances, cal reprendre’l de mica en mica. I si no, és un bon moment per començar algun que ens vingui de gust.

També és aconsellable planificar algun cap de setmana fora de la ciutat i activitats amb amics i familiars. Ens donarà el respir que tant necessitem i ens carregarà d’energia.

Reservar-nos moments de relaxament

Cercar moments per relaxar-se a la vida diària és fonamental per a la nostra salut mental, sobretot en els períodes d’estrès emocional, com ara la tornada de les vacances. Són molt aconsellables tant els exercicis per fer en moments crítics d’estrès i ansietat, com les activitats que ens ajuden en la vida diària: ioga, meditació, mindfulness

D’una altra banda, el nostre cos també ha de tornar a adaptar-se a la rutina diària, per la qual cosa és fonamental tornar als hàbits saludables:

Despertador

Dormir les hores necessàries

Durant les vacances els horaris de son solen variar bastant, de manera que un descans adequat és molt important perquè el nostre organisme es recuperi físicament i emocionalment.

S’han de reprendre la rutina i els horaris de la son, ja que la falta de descans produeix irritabilitat, estrès, cansament i falta de rendiment. Si no dormim prou estarem més cansats i de més mal humor, cosa que afectarà la nostra feina i la nostra vida social, perquè en causarà encara més esgotament i estrès.

Cuidar l’alimentació

L’alimentació és la base de la nostra salut. Després dels excessos de l’estiu (menjar fora sovint, amb quantitats més abundants i amb més greixos, més alcohol…), a més d’un desajust en el nostre organisme, podem haver guanyat uns quants quilos. Una dieta saludable, baixa en greixos saturats i rica en fruita i verdura fresca, peix i fibra, farà que ens asseiem molt bé i recuperem el nostre pes.

No hem d’oblidar de començar el dia amb un bon esmorzar complet que ens aporti l’energia necessària per afrontar la jornada. I fer els 5 àpats diaris recomanats per evitar la temptació del pica-pica o els tiberis i ajudar així el bon funcionament de l’organisme.

Ara només queda posar en pràctica aquests consells. El setembre és un mes ple d’oportunitats i si plantegem la tornada de les vacances de manera adequada, pot ser un moment en què predomini el record de bons moments i l’inici de nous projectes que ens omplin d’il·lusió.