Salut i medicina

Set claus de per què algunes parelles es mantenen durant tota la vida

“A vosaltres, us va bé com a parella?” S’hi respon invariablement que sí, però amb matisos. “Home, tenim les nostres coses, però…” El cas és que tothom té friccions i desacords, de freqüència molt variable. Ara bé, els inconvenients comencen quan aquests desacords sovintegen i es converteixen en habituals. En cas que continuï així, la convivència cada cop és més difícil, si no és insuportable i pot arribar a un punt de no retorn.

La pregunta del milió és si es podria haver evitat. I, en molts casos, s’hi hauria de respondre que sí.

El 2017, a Espanya, es van casar 173.600 parelles, és a dir gairebé un 1 % menys que el 2016. I les estadístiques revelen que, el mateix any, se’n van divorciar 102.300 (entre separacions i nul·litats), cosa que representa un creixement de l’1 %. Totes dues xifres s’han mantingut més o menys estables els darrers deu anys: dit altrament, es desfan moltes parelles. I, tornant al començament, segur que moltes d’aquestes separacions es podrien evitar.

A la Universitat de San Diego, a Califòrnia, es va dur a terme un estudi dirigit per Robert Epstein, un psicòleg reputat i autor de catorze llibres, que va investigar en profunditat les relacions de parella. Els resultats demostren que les relacions més duradores es basen en set punts clau. Són aquests:

Hi ha comunicació

És a dir, els membres són capaços d’escoltar l’altre, comparteixen sense subterfugis les opinions i els sentiments i animen l’altre a fer igual. Es tracta, doncs, d’obrir-se del tot a l’altre i de fomentar que el company també ho faci, en un clima de tranquil·litat i de llibertat, sense retrets. No sembla tan difícil, oi?

Coneixen l’altre

Quina talla de cintura fa, o quin número de peu? Quins plats li agraden més? Deixant de banda la comunicació, saber-ho tot de la parella és una manera ben explícita de fer-li veure que en tens cura, i això facilita, de retruc, que et facis més càrrec de les seves necessitats.

Per exemple: quan arriba a casa cansada i baldada, després d’una jornada de feina dura i a fora fa fresqueta, si tens a punt la banyera amb les seves sals d’espígol predilectes i obres una ampolla del vi blanc que saps que li agrada tant… Segur que pensarà que te’n cuides, no trobes?

Encaren els problemes

Dit d’aquesta manera sembla força senzill, però cal dominar certes tècniques. De primer, us heu de centrar en el tema que us amoïna i que heu decidit que afrontaríeu, sense que us distreguin altres coses. Cal estar preparat per saber demanar disculpes i per perdonar, però també s’ha de saber pactar una treva. La desavinença no desapareixerà per encantament; si bé, la dita francesa tout comprendre c’est tout pardonner (comprendre-ho tot vol dir perdonar-ho tot) és una veritat com un temple.

Es cuiden

Cal tenir previstes les emergències o urgències. Fas exercici i et mantens en forma? Hi ha nombrosos estudis que demostren que la gent vol que la parella es cuidi molt. És una manera de garantir, tant com sigui possible, que la relació sigui llarga.

No cal tenir el telèfon d’urgències a mà, però sí que s’ha de saber què convé fer si venen mal dades, o bé tenir previst un pla B si el primer fracassa. Això farà que la teva parella tingui una tranquil·litat addicional.

Es coneixen (i són capaços de fer una bona gestió)

Què vol dir fer una bona gestió? Doncs, per exemple, tenir les coses ben clares i, si cal, fins i tot fer-ho constar per escrit, amb una taula a dues columnes que indiqui, en una, els propis punts forts, i a l’altra, els punts febles. Les parelles sempre intenten de millorar, i hi ajuda si saben enfocar les dificultats, les encaren de manera positiva i treballen –en efecte, si treballen– intensament per aconseguir els seus objectius.

És obvi que aquesta capacitat no únicament serveix per a les relacions de parella, sinó que, també és vàlida per a la vida en general, tant en els aspectes professionals com en les relacions amb els altres.

Són romàntics

Demana-li què li agrada –si encara no ho saps– i, per descomptat, també sobre tot allò relatiu al sexe, i tingues-ho en compte. Cuida molt els moments íntims, i evita de fer retrets quan el sexe no té el resultat pretès. Procura mantenir un aspecte atractiu per a la parella: deixa una mica de banda la cervesa, o els dònuts, i troba temps per al romanticisme.

Dèiem, si encara no ho saps, per què és fonamental estar al dia: les preferències canvien amb el temps i cal comprovar contínuament si això o allò altre encara li agrada.

Controlen l’estrès

Els lectors d’aquestes pàgines saben prou que l’estrès és un tema important. I hem repetit les tècniques per controlar-lo. Ja aprofites els consells sobre la respiració, la meditació, o el mindfulness per combatre’l? Controlar l’estrès i saber com fer-hi front és un bon avantatge per demostrar estima a la parella (i ajudar-la!) i aconseguir que ella et continuï estimant.