Benestar, Salut Mental

Com sentir-se bé amb un mateix | Consells perquè milloris

Cómo sentirse bien con uno mismo

Estar bé amb un mateix és un pilar fonamental per a viure una vida plena, saludable i feliç. Per a saber com sentir-se bé amb un mateix és important trobar la pau interior, un equilibri psicològic i fer les paus amb la teva autoestima, ja que són factors clau a l’hora de sentir-nos bé amb nosaltres mateixos, perquè això ens ajudarà a afrontar la vida amb una millor disposició.

Motius pels quals pots estar sentint-te malament amb tu mateix

Hi ha diferents motius pels quals et pots estar sentint malament amb tu mateix. El més important és trobar-ne l’origen i donar-li una solució. Sentir-se malament amb un mateix sol estar relacionat amb una baixa autoestima, amb no saber posar límits i dir que no i amb sofrir ansietat. Les inseguretats també ens afecten més del que creiem, perquè ens fan pensar massa les coses i donar-li moltes voltes, la qual cosa al final acaba torturant-nos perquè en intentar fer les coses sense pensar o sense donar-hi tantes voltes, acaba sent pitjor i surt guanyant la inseguretat. Aquesta inseguretat acostuma a ser causada per la por constant a passar-ho malament, al fet que ens facin mal, a equivocar-nos, al fet que ens deixin, a quedar-nos sols, etc.

En molts casos no ens n’adonem, però tenim pensaments negatius cap a nosaltres mateixos que porten amb nosaltres des de fa molt temps i això ens impedeix estar bé avui dia. Aquests pensaments són missatges que vam rebre en el passat i amb els quals hem anat construint la nostra autoestima amb el pas dels anys, a partir de diferents fonts.

5 consells que faran que et sentis millor amb tu mateix

Per a saber com sentir-se bé amb un mateix és important prendre’s el temps de parar i conèixer-se, escoltar bé quin és el nostre diàleg intern i parar esment a aquests inputs que venen de fora i com ens afecten. A continuació, veurem alguns consells que són importants per a aprendre a estar bé amb un mateix.

Posar les coses en perspectiva

De vegades, el millor que un pot fer per a recuperar-se i sentir-se bé, és posar les coses en perspectiva i dona’ls-hi la importància que de veritat es mereixen, no la que creiem. Una eina que ajuda molt és parlar amb un psicòleg. Anar a sessions amb un psicòleg t’ajudarà a parlar les coses que t’estan fent sentir malament, a trobar-ne l’origen i a treure-les de dins teu. A més a més, t’ajudarà a posar-les en perspectiva. Un professional en psicologia t’ajudarà, recolzarà i guiarà en tot el teu procés de millora personal.

Canvia la manera de parlar-te i el teu diàleg interior

Si escoltessis el que penses de tu dit per un nen de cinc anys, Com reaccionaries? Probablement, intentaries calmar-lo amb comprensió i compassió. A vegades, com a adults, se’ns oblida de parlar-nos amb tendresa i tenir compassió vers nosaltres mateixos. Parla’t com li parlaries al teu millor amic o, millor encara, a l’amor de la teva vida. Fent aquest petit canvi, ja veuràs com a poc a poc començaràs a notar que la teva relació amb tu mateix millora i que, per tant, et sents millor.

Reconeix les situacions i pensaments que t’estan afectant

Cada vegada que et sentis malament, intenta recordar quin és el detonant d’aquest sentiment. D’aquesta manera podràs aprendre a reconèixer quins pensaments o situacions t’estan afectant i així podràs solucionar-ho. A vegades les coses que ens fan sentir malament les tenim tan integrades en la nostra rutina que costa reconèixer-les, per això és important fer aquest exercici de manera activa i estant presents.

Posa límits

Un cop has trobat el detonant del teu malestar, és moment de passar a l’acció. Posar límits t’ajudarà a evitar que la mateixa situació es continuï repetint. Pots posar límits a persones que, tal vegada, són tòxiques en la teva vida, però també pots posar límits als teus pensaments negatius combatent-los amb una afirmació positiva cada vegada que apareguin. Aprendre a dir No i a allunyar aquestes relacions o situacions tòxiques del teu entorn t’ajudarà a millorar la teva situació emocional.

Porta un estil de vida saludable

Molta gent no ho relaciona, però una de les claus per a aprendre com sentir-se bé amb un mateix, és portar un estil de vida saludable. Alimentar-se bé, menjar cinc racions de fruites i verdures al dia, beure aigua, no prendre drogues, ni fumar, ni beure alcohol i fer exercici de manera regular, a més de tenir un gran impacte en el teu físic, també té un impacte positiu en la teva ment. En fer exercici s’alliberen endorfines, que són clau per a millorar l’estat d’ànim. Així mateix, també es produeix un augment d’energia i la ment es distreu de patrons de pensament negatius. A més, tens més vitalitat i ganes de fer altres activitats i sentir-te bé.

A MGC comptem amb les millors assegurances de salut, perquè et cuidem a tu i als teus.