Benestar, Salut Mental

Pateixes insomni? | Remeis que t’ajudaran a combatre’l

Remedios para el insomnio

L’insomni és un mal que pateix gran part de la població, sigui de manera puntual o de manera regular. Això és degut al ritme de vida accelerat, a l’estrès o preocupacions del dia a dia que fan que cada vegada més persones ho sofreixin. L’insomni no només és la dificultat d’una persona per a agafar el son, sinó que també és la falta de capacitat per a romandre adormit i/o de dormir les hores necessàries per a tenir un descans adequat.

En aquest article volem compartir alguns remeis per a l’insomni que t’ajudaran a descansar com cal a les nits.

Causes de l’insomni

Abans d’endinsar-nos en les causes de l’insomni o en els remeis per a l’insomni, volem destriar els diferents tipus d’insomni que hi ha. Existeix un insomni transitori, que és el que es produeix durant un curt període de temps que sol ser inferior a tres mesos o, un insomni crònic. L’insomni crònic és el que persisteix durant mesos i anys. Així mateix, també podem diferenciar entre l’insomni d’inici, que és quan hi ha problemes per a iniciar el son, i l’insomni de manteniment, quan existeixen problemes per a mantenir-se adormit.

La causa més freqüent d’insomni és deguda a alteracions emocionals i a malalties psiquiàtriques. En general, totes aquelles situacions que causin estrès, ansietat, preocupació, tensió psíquica, angoixa, por o tristesa, tendeixen a generar o a produir insomni. Un altre factor a tenir en compte és la presa de substàncies. Els estimulants com el cafè, refrescos amb cafeïna, el te, la xocolata, etc., presos a la tarda-nit poden produir dificultat per a agafar el son, o insomni. L’alcohol i les drogues també produeixen alteracions del son.

Patir malalties metabòliques, hormonals, neurològiques, reumatològiques, digestives, urològiques o cardiovasculars pot interrompre el son a causa del dolor o les molèsties. Etapes com l’embaràs i la menopausa també afecten el ritme habitual del son. Així mateix, també cal tenir en compte tant les causes externes com els factors ambientals que influeixen negativament en la capacitat per a agafar i mantenir el son, com ara un horari de treball inadequat, freqüents viatges amb canvis horaris, etc.

Remeis contra l’insomni

Els remeis per a l’insomni ajuden a agafar el son i a descansar millor. Són més efectius si es realitza una rutina abans de ficar-se al llit a les nits. Aquesta rutina pot ser limitar el consum de cafeïna i d’alcohol, especialment a la tarda, portar una vida activa, limitar l’exposició a pantalles una o dues hores abans d’anar a dormir, meditar o fer exercicis de respiració a la nit, etc.

Melatonina

La melatonina és una hormona que el nostre cos produeix de manera natural i que li indica al cervell que és hora de dormir. Els nivells de melatonina augmenten naturalment a la nit i disminueixen al matí.

Els suplements de melatonina són una bona opció com a remei natural per a mitigar l’insomni, especialment quan el cicle de melatonina s’interromp, per exemple quan hi ha desfasament horari (jet-lag). També ajuda a millorar la qualitat general del son a persones que pateixen insomni. Perquè sigui més efectiva, l’ideal és prendre-la un parell d’hores abans de ficar-se al llit.

Magnesi

El magnesi és un mineral que juga un paper cabdal en diverses funcions del nostre cos i es important per a la funció cerebral i la salut del cor. A més, el magnesi juga un paper crucial en el son.

Té un efecte relaxant a causa de la seva capacitat per a regular la melatonina, la qual cosa ajuda a relaxar la ment i els músculs i, per tant, a agafar millor el son i dormir millor.

Valeriana

Un altre dels remeis per a l’insomni més destacats és la valeriana, que compta amb propietats relaxants per al sistema nerviós. Es pot prendre com una infusió, bullint aigua i afegint una cullerada d’aquesta planta medicinal o prenent-la en forma de càpsula. És recomanable prendre-la, almenys, 30 minuts abans de ficar-se al llit.

Lavanda

La lavanda té propietats relaxants i calmants, fet que la fa ideal per a millorar la qualitat del son. Així mateix, ajuda a reduir els nivells d’estrès.

Es pot prendre en forma d’infusió, almenys, 30 minuts abans de ficar-se al llit, en un difusor d’olis essencials o aplicant unes poques gotes d’oli essencial de lavanda al coixí abans de ficar-se al llit per a relaxar-se i dormir millor.

Remeis naturals o fàrmacs? Quina escollir

Per a l’insomni els remeis naturals són considerats generalment més segurs que els fàrmacs, ja que tenen menys efectes secundaris al cos. A més, alguns fàrmacs per dormir poden generar addicció. Tot i així, en cas de dubtes, és important consultar abans amb el teu metge quines opcions hi ha al mercat i quina és la més indicada per a tu.

Tots els remeis contra l’insomni, tant naturals com fàrmacs, haurien de ser una solució a curt termini. En cas de tenir problemes per dormir durant un període llarg de temps, és millor parlar amb el metge per descartar qualsevol afecció subjacent.