Salut i medicina

Remeis casolans per a la tos: Alleujament natural per a les teves vies respiratòries

La tos és un símptoma comú que és present en la vida de qualsevol persona i que pot aparèixer per múltiples causes, des de refredats i al·lèrgies fins a irritants ambientals com el fum. Sorgeix com una resposta natural del cos, amb la finalitat d’alliberar les vies respiratòries. Si bé no té per què indicar que hi ha una malaltia greu, sí que pot resultar molesta quan és persistent. Si aquesta situació et resulta familiar, en aquest article podràs conèixer alguns remeis casolans per a la tos.

Per què sorgeix la tos?

La tos és un acte reflex del nostre organisme. És a dir, que es realitzen automàticament com un mecanisme de defensa davant diferents situacions que poden suposar un perill o un mal per al cos. Estem tan habituats a ella que ni tan sols som sempre conscients que la tenim, tal com passa, per exemple, amb els badalls.

En general, tenir tos no indica que hi hagi una patologia o un risc per a la salut, sinó que és la conseqüència de l’estimulació de la mucosa dels bronquis o de la tràquea i la laringe. Els motius són múltiples, ja que hi ha dos tipus de tos, com per la sequedat en l’ambient, l’acumulació excessiva de moc en les vies superiors, irritació o refredament. En tossir, les vies respiratòries es netegen i es facilita l’entrada i sortida de l’aire.

Remeis casolans per a alleujar la tos

Quan patim de tos persistent que no sembla tenir una causa concreta, se la coneix com a tos seca o improductiva. Aquesta no ve acompanyada d’expectoració o flegmes, i acostuma a deure’s a irritació per agents externs o a una infecció. Com que pot arribar a ser molt molesta i interferir en el dia a dia, a continuació t’expliquem alguns remeis casolans per a la tos que t’alleujaran.

Mel i llimona

La mel té propietats antibacterianes i suavitzants, mentre que la llimona aporta vitamina C i antioxidants que fan costat al sistema immunitari. Per tant, és una combinació molt freqüent per a tractar les molèsties de la gola o la tos. Barreja una cullerada de mel pura amb el suc de mitja llimona i una tassa d’aigua tèbia. Si bé es pot prendre a qualsevol hora del dia com si fos un te, és molt recomanable abans d’anar-se’n a dormir per a afavorir el descans.

Gàrgares d’aigua salina

La sal té la capacitat de reduir les flegmes i la mucositat que s’acumula en algunes zones de la gola, a causa del seu poder antiinflamatori. N’hi ha prou amb afegir mitja cullereta de sal en un got d’aigua tèbia i fer gàrgares amb la mescla. Fes-ho regularment per a reduir la inflor.

Gingebre

El gingebre és una arrel amb un intens sabor, que potser coneixes per les galetes amb forma d’homenets. S’utilitza per a múltiples afeccions, com ara el dolor menstrual o les nàusees, i per això no pot faltar en els remeis casolans per a la tos. També és un potent antiinflamatori que relaxa les vies respiratòries.

Pinya

La pinya és una fruita tropical rica en bromelina; un enzim mucolític i antiinflamatori, per la qual cosa contribueix a eliminar la mucosa acumulada en les vies respiratòries. Per a beneficiar-te d’ella, compra la fruita natural i fes un suc amb el cor, ja que allí és on es troba aquest enzim.

Tes i infusions per a calmar la tos

Si prefereixes una cosa més còmoda que els anteriors remeis casolans per a la tos, també pots apostar per aconseguir tes i infusions que continguin ingredients que l’alleugin. Aquestes són dos, concretament:

Infusió de gingebre

Per a preparar una infusió de gingebre només necessites pelar i tallar unes rodanxes fines de gingebre fresc i afegir-ho a una tassa d’aigua calenta. Deixa que el gingebre reposi durant uns minuts i després beu-t’ho. Si el sabor és molt fort, no dubtis a afegir-hi la mescla de mel i llimona que esmentem en el punt anterior.

Infusió de farigola

La farigola és una herba aromàtica que conté compostos que ajuden a relaxar els músculs de les vies respiratòries. Per això, també és eficaç per a alleujar la tos. Per a la preparació de la infusió, només cal agafar una cullereta de fulles seques de farigola i afegir-les a una tassa d’aigua calenta. Deixa que reposi durant uns minuts i després cola-la abans de beure.

Aliments que ajuden a reduir la tos

Per a mantenir la tos a ratlla i no haver de preocupar-te per la seva aparició, també tens l’opció d’incloure els següents aliments a la teva dieta.

All

L’all és conegut per les seves propietats antimicrobianes i antiinflamatòries, de fet, se sol dir que és l’antibiòtic natural per excel·lència. Conté composts com l’al·licina, que ajuden a enfortir el sistema immunitari i a combatre infeccions. Afegeix all fresc als teus menjars i gaudeix de les seves propietats.

Cítrics

A més a més de la pinya, les fruites cítriques com ara taronges, mandarines i aranges també són bones contra la tos, en ser riques en vitamina C, un nutrient essencial que també enforteix el sistema immunitari i que ajuda a combatre les infeccions respiratòries que poden desencadenar la tos.

Els remeis casolans per a la tos poden proporcionar un alleujament significatiu de manera natural, però si aquella persisteix o s’acompanya de símptomes de més gravetat, acudeix al teu metge.

Bibliografia

https://www.lavanguardia.com/vivo/lifestyle/20220330/8162632/5-remedios-caseros-faciles-suavizar-tos-seca-salud-nbs.html