Salut i medicina

Què és l’artritis psoriàsica? Descobreix-ne les característiques i les causes

Què és l’artritis i què és la psoriasi

Artritis significa inflamació d’una articulació. Hi ha diverses classes d’artritis i la majoria són inflamatòries. No s’ha de confondre amb les malalties articulars degeneratives, com ara l’artrosi.

La psoriasi és una malaltia cíclica i crònica de la pell, en què apareixen taques vermelles eritematoses. Cursa de manera molt variable: de petits brots que passen inadvertits per al pacient fins a casos molt greus, incapacitants i, fins i tot, fatídics. No s’encomana.

Totes dues malalties són degeneratives i, tot i que solen mostrar episodis greus o lleus de manera alterna, en termes globals empitjoren a mesura que passa el temps.

L’artritis psoriàsica. Símptomes

És una classe d’artritis que afecta uns quants pacients amb psoriasi. Totes dues malalties poden aparèixer alhora, per bé que, en general, primer se sol manifestar la psoriasi.

Els símptomes afecten les articulacions, amb dolor i inflor, en concret tenim:

  • Dits rebotits, tant de les mans com dels peus, que es noten calents al tacte.
  • Dolor en les insercions dels tendons als ossos, com ara el tendó d’Aquil·les al taló.
  • Problemes a les ungles, que es poden arribar a desprendre de la carn.
  • En certs casos es presenta uveïtis, que és la inflamació d’una capa interna de l’ull; pot causar ceguesa si no es tracta com cal.

Hi ha pacients que tenen espondilitis, que és una inflamació entre les vèrtebres i entre la columna i la pelvis.

Per què es produeix

L’artritis psoriàsica és una malaltia autoimmunitària. En condicions normals, les cèl·lules del cos tenen mecanismes de defensa contra les agressions externes o internes (bacteris, virus o cèl·lules canceroses): el sistema immunitari s’encarrega de produir anticossos per combatre-les. Ara bé, de vegades, per causes desconegudes, el sistema immunitari identifica erròniament zones de teixit sa i les ataca.

En el cas de l’artritis psoriàsica, aquest atac origina inflamació a les articulacions i una producció excessiva de cèl·lules cutànies, que es manifesten com les taques vermelloses que hem esmentat.

Tal com dèiem, no se sap ben bé què causa les malalties autoimmunitàries. Amb tot, sembla que hi influeixen els antecedents familiars; molts pacients d’artritis psoriàsica tenen parents afectats. Igualment, hi ha recerques mèdiques que han descobert marcadors genètics probablement associats amb la malaltia.

Tractament de l’artritis psoriàsica

Com que es tracta d’una malaltia autoimmunitària, no té cura. Així doncs, els tractaments són pensats per pal·liar-ne els símptomes, i no hi ha cap tractament general, sinó que cal seguir cada pacient de manera individual i personalitzada; per descomptat és el metge qui ha de dir quins mesures cal adoptar.

En general, el metge recomana un antiinflamatori no esteroidal per tractar la inflamació, i un analgèsic contra el dolor. Si el mal es localitza en una articulació o diverses, val més que les mantinguem en repòs; en canvi, si el dolor afecta la inserció del tendó en l’os (com ara el tendó d’Aquil·les al calcani), el pot apaivagar aplicar-hi fred.

Què pots fer a casa

La gravetat de l’afectació que comporta la malaltia determinarà fins a quin punt t’és permès d’actuar. Pot variar entre no aixecar pes fins a fer canvis substancials en els mobles de casa, per exemple.

Et pot anar molt bé de cercar grups de suport. Hi trobaràs tota mena d’idees que t’hi ajudaran i, sobretot, et podràs posar en contacte amb altres pacients en situació anàloga a la teva. Te’n suggerim uns quants:

Coordinadora Nacional de Artritis[AP1] 

Vivir con artritis psoriásica[AP2] 

Artritis Hoy[AP3] 

Bibliografia:

https://artritispsoriasica.org/vivir-con-artritis-psoriasica/?gad=1&gclid=EAIaIQobChMIh7SjkumOgQMVGYVoCR0E0wFcEAAYAiAAEgLYFvD_BwE
https://accionpsoriasis.org/respuestaspsoriasis/?gad=1&gclid=EAIaIQobChMIoqTDlPiOgQMVGkZBAh3-IQ6TEAAYBCAAEgLDzfD_BwE