Salut i medicina

Què és i com cal tractar la necrosi dental

Parlem de necrosi dental si fem referència a la mort d’una dent, és a dir, quan una dent deixa de rebre reg sanguini i s’acaba necrosant.

Té diverses causes i diferents símptomes, però abans d’aprofundir-hi, fixem-nos en les parts de la dent.

Les dents

En tenim quatre classes, que fan diferents funcions en el procés de masticació: les incisives (quatre a dalt i quatre a sota), que serveixen per tallar els aliments; les canines, o ullals, (dues a dalt i dues a sota) per esqueixar-los; les premolars (vuit peces), que els trinxen i les molars (dotze peces), que els desintegren o molen. 

Bàsicament, les dents consten de dues parts: la visible, que es diu corona, i la invisible o interna, que anomenem arrel.

La corona fa la funció de les dents, és a dir, mastegar. La zona de la corona que s’amaga dins la geniva és el coll o zona cervical, que s’ha de raspallar amb cura i vigilar especialment, perquè és on els bacteris se solen acumular.

L’arrel és la zona interna i pot ser única (en el cas de les incisives) o haver-n’hi diverses, en el cas de les molars. Tot seguit n’esmentem les diferents parts:

L’esmalt és la zona més superficial de les dents i és molt dura, tot i que també es pot trencar. Les genives són les mucoses situades sobre els ossos que envolten les dents. La polpa, o nervi, és on hi ha els vasos sanguinis que irriguen les dents, és a dir fan la funció de nodrir-les i mantenir-les vives.

Què és la necrosi dental. Símptomes

Tal com hem explicat, és la mort d’una dent causada, al seu torn, per la mort de la polpa com a conseqüència d’una malaltia o d’un traumatisme.

Aquesta malaltia no ha de ser pas greu, si un especialista la tracta de manera convenient. En cas contrari, la polpa perd les funcions i acaba sofrint una necrosi.

La necrosi dental no es manifesta de sobte. Els símptomes més habituals que ens haurien de fer anar al dentista són:

  • Sensibilitat als aliments o begudes fredes
  • Molèsties quan es mengen dolços. Això és més probable si la causa del trastorn és una càries o dent corcada
  • Molèsties a la peça afectada quan es mastega
  • Minva gradual de les molèsties a causa de la sensibilitat al fred

Si no actuem en el moment oportú, la necrosi dental pot empitjorar amb les complicacions següents:

  • Infecció, que pot ser ostentosa, en forma de flegmó (inflor a l’exterior de la cara que comprèn la zona afectada)
  • Abscessos o acumulacions de pus
  • Periodontitis, una infecció de les genives que pot afectar l’os
  • Pèrdua de la massa òssia, amb retracció progressiva de l’os de la mandíbula

Què l’origina

Té diverses causes possibles. Les més habituals són:

  • Un cop o un traumatisme força intens.
  • Una càries no tractada o corregida de manera defectuosa. Quan tenim dents corcades, cal extremar la higiene dental per evitar problemes en la confluència entre la càries i l’esmalt.
  • Els empastaments, que han de fer bons professionals per estalviar-nos els maldecaps d’un resultat defectuós.

Com cal tractar la necrosi dental

Quan es diagnostica el principi de necrosi, que ha d’assumir un professional, el tractament té sempre com a objectiu salvar la dent.

Consisteix a fer una endodòncia per frenar la propagació del teixit dental mort. En aquesta operació es lleva tot el teixit tou (pulpar) afectat, i talment s’elimina la infecció.

El tractament és molt efectiu si s’aplica a temps.

Si no es pot dur a terme l’endodòncia perquè hem fet tard, l’única solució és extreure la dent; si no, la infecció es podria escampar per la boca i afectar altres peces dentals.