Sector assegurances

Què és el barem en les assegurances i les companyies de salut?

Un dels inconvenients que presenten les assegurances de salut és que suposen un cost fix mensual, quan en la majoria dels casos no se’n fa ús. Per tant, no s’obté cap benefici a canvi del pagament. Per a evitar que això succeeixi, existeix l’opció de contractar-ne amb barem. Però, saps què és el barem en les assegurances?

que es el baremo seguros salud
Fashionable mother with daughter. Family in a spring park. Woman in a blue shirt

Què és el barem en les assegurances?

Quan es parla de barem en una assegurança es fa referència a un càlcul que es realitza a l’hora d’establir les condicions de la pòlissa. Però abans d’arribar al que suposa aquest, anem a pams.

Les assegurances de salut amb barem són aquelles la prima de les quals és inferior a la de les assegurances estàndard, ja que, a diferència d’aquestes, es paga únicament per l’ús d’uns serveis determinats. Per tant, les condicions del contracte, així com les dels pagaments, són diferents.

Amb aquesta modalitat, es continua tenint accés a la sanitat privada, però amb un cost més baix, tant en comparació amb les assegurances tradicionals com si s’accedís directament sense cap cobertura a aquestes consultes i tractaments.

D’aquesta manera, la prima deixa de ser una quota fixa i es redueix a la quantitat mínima. A partir d’aquesta, el preu a pagar s’aniria incrementant en funció dels serveis als quals s’accedeixi. L’avantatge que ofereixen és que es disposa d’una bona cobertura mèdica davant qualsevol problema de salut que pugui aparèixer, amb assistència immediata. No obstant això, aquesta disponibilitat del servei no es paga, tret que s’utilitzi.

Però aquest no és l’única avantatge amb la qual compten. La segona és que les assegurances amb barem no tenen restriccions per malalties prèvies o per edat, ja que fins i tot si aquestes existissin, en el moment de fer ús del servei mèdic, es pagaria per ell, de manera que l’import total a pagar en aquesta situació s’elevaria considerablement respecte a les assegurances tradicionals i compensaria a la companyia asseguradora.

Per tant, es converteixen en una opció per a persones amb patologies cròniques o amb edat avançada i que solen veure denegada la seva cobertura, tant en les assegurances amb copagament com sense ell.

Quines són les proteccions d’una assegurança de salut amb barem?

Les proteccions d’una assegurança de salut amb barem respecte als tradicionals són exactament les mateixes, tret que alguna companyia asseguradora apliqui alguna restricció. Així que, tal com hem indicat, l’única cosa que varia és la quota que es paga i el cost de cadascun dels serveis dels quals es faci ús.

Aquests inclouen l’assistència primària i la d’especialistes, les proves de diagnòstic, l’atenció d’urgència, els tractaments, les intervencions quirúrgiques i l’hospitalització. En funció de la companyia, també pot figurar-hi l’assistència dental.

A més, un altre punt a favor és que en les assegurances amb barem no sol haver-hi període de carència. Com ja hem explicat en altres ocasions, aquest és el temps que s’ha d’esperar des de la contractació d’una assegurança per a poder tenir accés a l’assistència sanitària. La finalitat és evitar el frau i que es doni d’alta una pòlissa temporalment només per a cobrir alguna patologia o prova que ja es coneixia o requeria prèviament.

Assegurances amb barem per baixa laboral: Valen la pena?

Dins de les assegurances amb barem, estan les que es coneixen com a assegurança d’indemnització per baixa laboral amb barem. En aquestes, tal com explicàvem al començament, s’utilitza un barem o càlcul per a estandarditzar l’import a pagar en les indemnitzacions per accident o per sinistre mentre es treballa.

Quan aquests es produeixen, és la valoració del perit la que decideix la quantitat de diners que es pagarà. En ser aquesta subjectiva, pot perjudicar la persona assegurada. En aquestes assegurances amb barem, s’estableix una quantitat específica per a cada mal que es pateixi. Aquesta serà progressiva a mesura que els danys s’incrementin, encara que també es valora la causa del succeït o si existeix dol, entre altres aspectes.

La companyia asseguradora estableix una llista de patologies cobertes i el nombre de dies que s’indemnitzaran en una baixa per cadascuna d’elles. En aquest cas, els avantatges són que no hi ha seguiment de la baixa i que es paga tota la indemnització al començament d’aquesta.

Però també hi ha inconvenients, i són que l’accident o sinistre ha d’estar explícitament esmentat perquè es cobreixi i que no es tenen en compte les possibles complicacions. Aleshores, val la pena una assegurança amb barem per baixa laboral? Depèn de les condicions que t’ofereixin.

El nostre consell és que revisis què és el que queda exclòs del barem i el nombre de dies assignats a cada procés. Les diferències entre companyies poden ser de fins i tot mesos per a una mateixa circumstància. Aquella que t’ofereixi majors cobertures i amb un nombre de dies més elevat seran les que més et compensin, en ser menor el risc que assumeixes.