Salut i medicina

Què causa les taques vermelles a la pell

Hi ha literalment centenars de raons perquè et surtin taques vermelles. I, per més imatges de què disposem a Internet, de vegades costa de fer-ne un diagnòstic, però, és ben clar que en cal un per prescriure el tractament correcte.

Si no saps segur què ocasiona el problema, consulta-ho a un professional. Un bon començament és demanar-ho al farmacèutic, que et pot suggerir un tractament sense recepta, o bé aconsellar-te que et visiti el metge de família.

Podem dividir en quatre categories les causes de les taques vermelles:

  1. Infeccions
  2. Reaccions
  3. Trastorns a llarg termini
  4. Altres causes

Començant per les infeccions, poden ser causades per bacteris, virus o fongs.

Infeccions per bacteris

Es pot tractar d’una de les que enumerem a continuació:

  • Fol·liculitis

És a dir, les infeccions en el fol·licle pilós (el lloc on creix un pèl) són en forma de taques petites que sobresurten de la pell del voltant i que poden contenir pus o un líquid clar. El tractament consisteix a netejar-les i, de vegades, a aplicar-hi pomades antibiòtiques i, fins i tot, a prendre antibiòtics per via oral.

  • Impetigen

Les taques solen aparèixer al voltant del nas i de la boca, sobretot en les criatures. Poden supurar i fer una crosta de color mel. Es tracten amb pomades antibiòtiques.

  • Escarlatina

Sol començar amb l’envermelliment de les galtes i amb una erupció aspra, de color vermell brillant al tors (el pit o l’abdomen). També es tracten amb antibiòtics.

  • Meningitis bacteriana

És una malaltia molt greu. No sempre té com a símptoma les taques, però, si apareixen, són de color vermell marronós i no se’n van quan les premem amb un vidre. Aquesta meningitis va acompanyada de símptomes com ara una febre alta, rigidesa del coll, vòmits, mal de cap i intolerància a la llum intensa. La canalla petita potser simplement no s’acaba de trobar bé o té somnolència.

Per poc que sospitis que és meningitis, truca a Urgències perquè enviïn una ambulància. El tractament passa per administrar antibiòtic per via intravenosa, molt de líquid i oxigen.

Infeccions virals

Enumerem tot seguit les possibles infeccions víriques:

  • Erupcions víriques

Se solen manifestar amb infeccions víriques lleus. Les taques són habitualment planes, es tornen blanques quan les premem i, de vegades, desprenen escalfor. Poden aparèixer a qualsevol part del cos, però són més freqüents al pit o a l’abdomen.

No requereixen tractament i, en general, se’n van amb el virus.

  • Varicel·la

Les taques són protuberants i es converteixen en petites butllofes que acaben formant crostes. S’escampen força ràpidament i poden causar pruïja. La varicel·la és molt contagiosa.

Aplica-t’hi cremes calmants, fes-t’hi banys freds i procura de no gratar-te. Els adults amb varicel·la n’han de parlar amb el metge. Les embarassades, els nounats, les criatures petites i les persones amb el sistema immunitari afeblit que contreguin la varicel·la (o que hagin estat en contacte amb un malalt) també ho haurien de consultar al metge.

  • Herpes (brià)

Si apareixen taques vermelles que es tornen butllofes i que formen una línia o marquen una zona al costat del cos, es pot tractar d’herpes zòster. L’erupció pot arribar a fer molt de mal i el dolor es pot manifestar fins i tot abans que les taques. Requereix d’analgèsics potents.

El calendari espanyol de vaccinació inclou la vacuna contra la varicel·la; també hi ha una vacuna disponible per als adults.

  • Xarampió

Es caracteritza per taques vermelles de tonalitat marronosa que tenen tendència a ajuntar-se. Són planes i amb una aparença molt cridanera. Com a símptomes associats trobem els ulls vermells, la febre alta, la ragera nasal i la tos. El xarampió pot tenir complicacions greus. Parla’n amb el metge si sospites que l’has agafat.

La vacuna disponible en va arribar a reduir el nombre de casos, però sembla que ara torna a augmentar.

Infeccions fúngiques

Les possibles infeccions per culpa dels fongs que causen taques vermelles són:

  • Tinya

Les taques tenen una forma circular amb una zona central sense color, és a dir semblen anells. Poden sortir a qualsevol part del cos, sovint a l’engonal i al cuir cabellut, i normalment fan picor. De vegades les lesions són aïllades o n’hi ha una de sola, i poden créixer de mida. Es tracten amb cremes antifúngiques que venen a les farmàcies.

  • Peu d’atleta

Són taques vermelles que es localitzen entre els dits dels peus i que fan venir picor. La pell es pot ressecar, clivellar i escamar. És una afecció comuna en la gent a qui els suen els peus o porten calçat esportiu durant molt de temps. Cal rentar-se els peus a fons i eixugar-los amb cura. A continuació, t’hi has d’aplicar una pomada antifúngica.

Reaccions

Les reaccions del cos contra l’agressió d’agents externs inclouen:

  • Granissada per la calor i la suor

Les petites taques vermelles que sobresurten lleugerament, fan una mica de coïssor o simplement fan nosa poden ser conseqüència de la calor o de la humitat del cos. Són freqüents els dies que fa xafogor i després de practicar exercici. Es tracten rentant-les amb aigua freda i cremes suavitzants. Si s’arriba a tenir pruïja, es poden fer servir antihistamínics (parla’n amb el farmacèutic).

  • Urticària

Són taques vermelles, o vermelles i blanques, habituals com a reacció al medi. Es podria tractar del desencadenament d’una infecció vírica, però solen ser conseqüència de la calor, del fred, de l’aigua o, fins i tot, l’efecte d’un medicament. De vegades són cròniques i no se’n sap la causa real. Habitualment es tracten amb antihistamínics orals (també cal parlar-ne amb el farmacèutic).

  • Dermatitis de contacte

La pell pot reaccionar en contacte amb agents químics, metalls i altres materials. És una mena d’èczema amb petites taques que fan coïssor i que acaben sagnant, supurant i formant crostes. El tractament passa per evitar el contacte amb l’agent desencadenant, hidratar la pell i, si cal, aplicar-hi una crema amb esteroides que el farmacèutic mateix pot prescriure.

  • Reaccions als medicaments

Si després de començar un tractament amb cap medicament apareixen taques vermelles, potser és una reacció contra el fàrmac. Les taques tenen formes variades i poden produir picor. Si és el cas, parla’n amb el metge perquè t’indiqui una alternativa al medicament.

Trastorns a llarg termini

Es pot tractar d’algun dels que enumerem tot seguit:

  • Èczema

Ben sovint apareix a la infantesa i es caracteritza per taques vermelles que fan venir picor, poden supurar i, si el nen es grata, acaben sagnant i formant crostes. Solen sortir als plecs de la pell (darrere dels genolls i dels colzes), tot i que també es poden escampar pertot el cos. Oscil·la entre una afecció ocasional i lleugera i un trastorn constant i greu. Es tracta fent servir substàncies hidratants (emol·lients) i amb cremes esteroidals durant els brots. Els casos extrems demanen que un dermatòleg en prescrigui el tractament.

  • Psoriasi

Se sol manifestar amb petites taques vermelles que acaben esdevenint pelleringues amb escates. No es pot guarir i els casos greus poden afectar la qualitat de vida del pacient. Es tracta amb cremes que contenen esteroides o vitamina D, amb fototeràpia (mètode que fa servir la llum) i substàncies hidratants.

Altres causes

  • Pitiriasi rosada

Es pot associar amb una infecció vírica, però no és del tot clar. Comença com un únic pedaç de pell, en forma d’àrea ovalada, vermella, de pocs centímetres, que té les vores lleugerament elevades. De vegades va acompanyada de mal de cap, irritació de la gola i febre. Al cap d’un parell de setmanes es presenta una erupció amb nombroses taques petites, que són vermelles o marrons, segons el color de la pell del pacient. Pot trigar mesos a desaparèixer per si sola. Les substàncies hidratants, les cremes esteroidals i els antihistamínics en poden calmar la incomoditat i la picor.

  • Liquen pla

L’aparença varia en funció de la localització. Són taques vermelles o violetes, amb certa protuberància, que surten als canells, als turmells i a l’esquena. A la boca agafen una tonalitat blanquinosa. No sabem gairebé res del liquen pla, llevat que no s’encomana. Normalment desapareix tot sol, però potser caldrà fer servir cremes que receptarà el metge per calmar-ne la picor i evitar que empitjori.

  • Picades

No oblidem les mossegades o picades com a causes possibles de les taques vermelles que sobresurten. Poden ser per culpa de puces d’una mascota, xinxes, fiblades d’insectes o sarna. Com que val més prevenir que guarir, és recomanable de fer servir repel·lents d’insectes on el perill que et piquin és més alt. També s’ha de rentar la roba de llit amb aigua calenta.

Parla’n amb el farmacèutic si la taca s’intensifica o s’infla, o si et trobes malament.