Fills, Salut i medicina, Vida de Parella

Quatre hàbits que augmenten l’obesitat infantil sense que ens n’adonem

Obesidad infantil

El greu increment de l’obesitat infantil en els últims anys es deu fonamentalment a canvis importants en l’estil de vida dels nens. A més d’enfocar-nos cap a una alimentació adequada i a reduir el sedentarisme, controlar altres hàbits diaris que solen passar desapercebuts ens pot ajudar a modificar les conductes que afavoreixen el sobrepès.

L’obesitat infantil i juvenil ha augmentat tant en els últims anys que l’OMS la classifica ja com un dels problemes de salut pública més greus del segle XXI, amb importants conseqüències físiques i psicològiques a curt i llarg termini. I és un problema que ens afecta de manera directa, ja que Espanya s’ha convertit en el segon país de la Unió Europea amb el nombre més alt de nens amb problemes de sobrepès.

La situació no és banal. Està demostrat que l’obesitat infantil augmenta el risc de mortalitat i incapacitat relacionada amb malalties en l’edat adulta, ja que s’estima que més del 80% dels menors d’edat que pateixen obesitat la continuen patint de per vida. I no només afecta la salut física. També pot tenir conseqüències negatives en el desenvolupament emocional, ja que el rebuig social de l’obesitat pot produir problemes d’autoestima i donar lloc a comportaments d’aïllament social i, fins i tot, depressió infantil o trastorns alimentaris.

Deixant de banda els casos en què l’obesitat infantil es deu a malalties endocrines o a factors genètics, que són els menys freqüents, l’obesitat apareix perquè l’aportació d’energia que obtenim a través de l’alimentació supera la despesa. I aquest excés s’emmagatzema en l’organisme en forma de greix.

Tot i que per saber si un nen té sobrepès o és obès s’ha de tenir en compte l’índex de massa corporal, que es calcula amb el pes i l’alçada, sempre és aconsellable consultar amb el pediatre, que serà la persona que millor ens pot aconsellar.

Promoure hàbits saludables dins de la família, com una alimentació adequada i la pràctica regular d’activitat física, és la clau principal per prevenir el sobrepès. Però hi ha altres hàbits diaris molt comuns que augmenten la probabilitat de patir obesitat i que també hem de tenir en compte.

Obesidad infantil

Menjar davant de la tele

És un hàbit molt estès al qual no donem importància, però està demostrat que menjar mentre mirem la televisió ens porta a un nivell d’abstracció que impedeix que parem atenció als senyals interns de sacietat, per la qual cosa ingerim una quantitat d’aliments segurament superior a la que necessitem. Mengem sense adonar-nos-es fins que els senyals externs (anuncis o quan s’acaba el programa que estem mirant) ens tornen a la realitat.

Un altre dels punts negatius de la televisió és l’alta exposició publicitària que ens bombardeja amb aliments, generalment hipercalòrics i poc saludables, que sedueixen els més petits amb la seva presentació i el seu llenguatge, i afavoreix en gran mesura que s’adquireixin mals hàbits en l’alimentació.

No dormir prou

Diferents estudis assenyalen que la manca d’hores de son pot incrementar la sensació de gana. Així mateix, dormir poc s’associa a desajustos en el ritme circadiari (el cicle natural de canvis físics, mentals i de comportament que experimenta el cos en un cicle de 24 hores i que responen, principalment, a la llum i la foscor), cosa que dona lloc a problemes metabòlics que predisposen a l’obesitat.

Per tant, és important per als nens establir un horari per anar-se’n al llit que els permeti regular el son i mantenir un pes normal. Per evitar distraccions i rebequeries, és recomanable que no tinguin a la seva habitació televisors, consoles de videojocs i altres dispositius electrònics que dificultin el moment d’anar a dormir i la regularització del son.

Obesidad infantil

Recórrer al menjar amb determinats estats d’ànim

És comú que els adults acabem picant alguna cosa per matar l’avorriment o en moments de decaïment o ansietat i, de la mateixa manera que sabem que és un costum poc saludable, hem d’evitar inculcar aquest hàbit als nens. No és recomanable oferir-los llaminadures o dolços quan els ronda l’avorriment, ni donar-los a entendre que productes com la xocolata, la brioixeria i altres aliments hipercalòrics serveixen per intentar calmar-nos, tranquil·litzar-nos o aixecar-nos l’ànim, ja que reproduiran aquests hàbits cada vegada que se sentin d’aquesta manera.

Practicar l’oci sedentari

Avui en dia els nens passen gran part del seu temps d’oci mirant la televisió i jugant amb videoconsoles, ordinadors, mòbils, etc. Són activitats que requereixen una activitat física mínima, de manera que es redueix la despesa calòrica i s’augmenten les conductes sedentàries. No es tracta de prohibir-les, però sí de controlar les hores que passen davant de la tele i els videojocs, i combinar-les amb sortides a l’aire lliure, activitats esportives que els diverteixin o, fins i tot, optar també per videojocs que requereixen activitat física (d’esports, de ball o aquells que requereixen assolir objectius mentre passeges pel carrer).

Recordeu que inculcar hàbits saludables als nens requereix la implicació dels adults, i que, més que basar-nos en consells i paraules, és millor convertir-nos en el seu exemple. Tots aquests consells, per tant, els han de posar en pràctica tots els membres de la família. I està demostrat que els nens que es crien de manera saludable tenen moltes probabilitats de mantenir aquests hàbits i arribar a ser adults saludables.