Salut i medicina

Diferència entre normopès, sobrepès i obesitat

Sobrepeso

Els mitjans ens bombardegen constantment amb missatges publicitaris en què apareixen models amb cossos diguem-ne senzillament impensables per a la majoria dels mortals. Això ens fa pensar molt sovint que tenim sobrepès, però en realitat no és així.

No tenir un d’aquests cossos esculturals no implica sobrepès de cap manera. Encara més, tothom necessita un tant per cent de greix al cos i, en una persona normal, s’hauria de situar entre el 10 % i el 18 % del pes normal, per bé que és una mica més elevat en el cas de les dones.

El fet indiscutible és que estar «en forma», és a dir tenir un pes normal, és bo per a la salut. En aquest blog ja hem advertit de les conseqüències de l’excés de pes, que poden ser tan greus com ara provocar trastorns cardíacs, diabetis de tipus 2, hipertensió i fins i tot càncer, de manera que no hi insistirem.

Què vol dir estar gras?

Evidentment, per intuïció, sabem que una persona alta pesa més que una altra de baixa, o hauria de pesar més. Expliquem tot seguit fins a quin punt és així.

La comunitat científica està d’acord a fer servir la relació entre l’alçada i el pes per determinar què vol dir estar gras, i en quin grau. S’anomena Índex de Massa (o de pes) Corporal (IMC).

Cal tenir en compte que l’IMC no és pas una dada exacta, perquè cada persona té una constitució diferent. Així mateix, s’accepta que, amb l’edat, es tendeix a augmentar de pes. La taula d’equivalències seria la següent:

EDATMés de 35 anysEntre 18 i 34 anys
Pes massa baixIMC menys de 19IMC menys de 19
Pes normal (normopès)IMC entre 19 i 26IMC entre 19 i 24
SobrepèsIMC entre 27 i 30IMC entre 25 i 30
ObesitatIMC superior a 30IMC superior a 30

Si vols calcular el teu Índex de Massa Corporal, hauràs de partir del teu pes en quilos i de la teva estatura en metres. L’IMC és el resultat de dividir el pes per l’estatura elevada al quadrat. Si cerques a Google «IMC», hi trobaràs moltes pàgines que inclouen calculadores que determinaran el teu IMC, i només hi hauràs d’introduir el pes i l’alçada. La fórmula del càlcul és la següent:

IMC = pes / (alçada)2

En cas que tinguis una alçada d’1 m i 70 cm i pesis 73 kg:

IMC = 73 / 1,702 = 73 / 2,89 = 25,26

És a dir, si tens més de 35 anys tindries un pes saludable. Si ets més jove, tindries una mica de sobrepès, però aquesta afirmació s’ha d’expressar amb la reserva que abans hem comentat: cada persona és diferent!