Salut i medicina

Psoriasi, una malaltia que afecta més d’un milió de persones a Espanya

psoriasi

Al nostre país, aproximadament un 2,3% de la població té psoriasi, cosa que suposa que més d’un milió de persones conviuen amb aquesta malaltia. A més d’afectar la pell, pot contribuir a l’aparició de més patologies. Amb motiu del Dia Mundial de la Psoriasi, repassem alguns punts clau d’aquesta malaltia autoimmune.

Què és la psoriasi?

La psoriasi és una malaltia inflamatòria crònica no contagiosa que afecta la pell i, ocasionalment, les articulacions, que es caracteritza per l’aparició d’irritació i lesions per descamació. No és una malaltia hereditària, però hi ha una predisposició genètica, de manera que un terç dels pacients afectats té familiars directes amb psoriasi. De tota manera, per al desenvolupament de la malaltia es necessiten, a més, uns altres factors desencadenants.

Es produeix a partir d’una alteració en el sistema immunitari, que activa de manera indeguda els limfòcits T de la sang (els que ajuden a protegir el cos contra infeccions i malalties) i causa respostes com ara la proliferació i desenvolupament dels vasos sanguinis de la pell i una acceleració del creixement de les cèl·lules cutànies.

La psoriasi pot aparèixer a qualsevol edat, tot i que es manifesta més sovint entre els 15 i els 35 anys, i afecta per igual homes i dones. Pot aparèixer en qualsevol part del cos, incloses mucoses i ungles, encara que sol afectar més les zones on la pell està en més contacte amb la zona òssia (colzes, genolls, cuir cabellut, regió sacra, etc.).

Es manifesta de forma molt variable: en el 80% dels casos solen aparèixer plaques de mida variable, enrogides i recobertes d’escates blanquinoses de gruix variable, que piquen i que poden afectar tant zones concretes com extensions més grans. Una altra de les formes més comunes de la psoriasi és l’aparició a la zona del tronc o dels braços, de plaques petites, com si fossin petites gotes localitzades, que sorgeixen després d’un quadre gripal.

psoriasis nuca

Artritis psoriàsica

L’artritis psoriàsica és una malaltia crònica inflamatòria que afecta les articulacions, els tendons i pot afectar també la columna vertebral, i que ocasiona un dolor constant en els pacients. Es tracta d’una malaltia crònica que ha de ser diagnosticada al més aviat possible per aconseguir una estabilització de la malaltia i aconseguir que el pacient pugui fer una vida normal. A Espanya, l’artritis psoriàsica afecta més de 200.000 persones.

En la majoria dels pacients sol aparèixer primer la malaltia de la pell, la psoriasi, i amb el pas dels anys (entre 5 i 15 anys), l’afectació de les articulacions o de l’esquena.

Aproximadament un terç dels pacients amb psoriasi a la pell desenvolupa una malaltia reumatològica. És important el tractament precoç perquè si es controla la inflamació es pot evitar la degeneració articular que vindrà posteriorment. Els pacients més afectats de psoriasi a la pell, al cap i a les ungles són els que tenen més probabilitat de desenvolupar una artritis psoriàsica. També depèn dels símptomes del pacient i de l’afectació inflamatòria que s’observa en les proves d’imatge.

artritis psoriásica

Com afecta la qualitat de vida dels pacients?

A més de les molèsties pròpies de la malaltia, en els casos de psoriasi extensa s’origina un impacte psicològic: gran part dels pacients poden sentir-se estigmatitzats, cosa que provoca nivells baixos d’autoestima que afecten en gran mesura la seva capacitat d’interacció social i les seves relacions íntimes. Més de la meitat de les persones que viuen amb psoriasi estan afectades psicològicament de manera significativa.

Relació amb més patologies

La psoriasi no és una condició única de la pell, és una malaltia inflamatòria sistèmica en què el procés inflamatori pot contribuir a l’aparició de més patologies, principalment malalties cardiovasculars, alteracions del fetge (6 de cada 10 pacients amb psoriasi poden desenvolupar una malaltia hepàtica), obesitat i artritis psoriàsica. Un estudi de 2016 va revelar que el 85% dels pacients amb psoriasi té una malaltia associada. Per aquest motiu, és important promoure la formació del pacient en l’àmbit clínic, terapèutic, social i psicològic, així com la informació d’aquesta comorbiditat entre els professionals d’atenció primària.

psoriasis crema

Tractament de la psoriasi

No totes les psoriasis són iguals i el tractament depèn del tipus de psoriasi, de la localització, de la gravetat, de l’edat del pacient i de la seva història clínica. Tot i que s’estan aconseguint molts avenços, actualment no hi ha un tractament que assoleixi una curació definitiva.

El dermatòleg pot aconsellar tractaments tòpics per als pacients amb psoriasi molt localitzada, o la fototeràpia. En casos més intensos o quan no es respon als tractaments tòpics, es poden utilitzar, a més, els tractaments sistèmics, que actuen des de l’interior: medicaments orals, subcutanis, intramusculars o intravenosos. I en els casos en què la psoriasi es fa resistent a un tractament o aquest deixa de ser efectiu, entrem en les teràpies biològiques: medicaments sintetitzats mitjançant biotecnologia, dirigits cap a molècules concretes, de forma específica, que bloquegen l’acció d’algunes cèl·lules immunològiques o dels seus transmissors químics involucrats en el procés de la psoriasi.

En general, el tractament de la psoriasi ha de ser un tractament integrat, dirigit no solament a la millora de les manifestacions cutànies de la malaltia, sinó també a la cura psicològica del pacient. Les esperances estan posades en el futur: la investigació avança cada any i és possible que amb el pas del temps es puguin portar a terme teràpies personalitzades específiques per a cada pacient que arribi a remetre la malaltia.