Hàbits Saludables, Vida Sana

“Prohibició total a qualsevol forma de publicitat de tabac”

Índex de continguts

Aquest és el lema que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha escollit aquest any per al Dia Mundial SenseTabac, que se celebra el 31 de maig. Les estadístiques revelen que la prohibició de la publicitat i el patrocini del tabac és una de les formes més rendibles de reduir la demanda de tabac, segons el que assenyala l’OMS.

L’evidència mostra que prohibir completament la publicitat del tabac condueix a reduir el nombre de persones que s’inicien i que continuen fumant. Cal recordar que el consum de tabac és la causa principal evitable de mort i que, actualment, és la responsable de la mort d’un de cada 10 adults a tot el món.

Sabíeu que…

  • La concentració d’alguns elements tòxics de la pol·lució de la ciutat és 400 vegades inferior a la concentració de contaminants que es desprenen del fum del tabac.
  • No és tan important el nombre de cigarretes que es fumen sinó el temps que fa que es fuma. Els beneficis de deixar de fumar només s’obtenen quan el consum de tabac s’abandona totalment.
  • Les cigarretes light són igual de perilloses perquè contenen molts dels components nocius dels de les cigarretes normals.
  • Alguns persones exfumadores s’engreixen entre dos i tres quilos, però això és poca cosa a canvi del que guanyen en salut.
  • Seguir una dieta equilibrada, evitar els aperitius i les llaminadures, no picar entre hores i fer exercici regularment, ajuda a oblidar-se del tabac d’una forma saludable i a controlar el pes.

Un risc evitable

El consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura i evitable. És un dels factors de risc més importants de les principals malalties cardiovasculars i respiratòries cròniques, així com d’un nombre important de càncers. A més, l’exposició passiva al fum ambiental del tabac incrementa el risc de càncer de pulmó en les persones no fumadores i d’altres malalties del sistema respiratori, sobretot en els infants.

Els danys causats directament pel tabaquisme afecten principalment les persones fumadores, una quarta part de les quals morirà durant la seva vida activa, i haurà perdut entre vint o vint-i-cinc anys de vida. Però el consum de tabac afecta la societat en conjunt.

Els beneficis del fet de deixar de fumar són ben clars; les persones exfumadores, deu anys després de deixar l’hàbit, tenen el mateix risc de contreure malalties que les no fumadores. Aconseguir l’abandonament definitiu del tabaquisme, però, no és fàcil, tot i que és ben possible. És convenient consultar un professional de la salut i seguir les seves recomanacions.