Alimentació i Nutrició

Problemes digestius: 11 aliments que els provoquen

Steack tartar

Sabies que l’aparell digestiu alberga més de cent bilions d’organismes? En xifres seria 100.000.000.000.000. La xifra és enorme, superior al nombre de cèl·lules que componen el cos humà. Es tracta de bacteris, virus, microbis…, alguns bons, i d’altres, no tant. La seva funció, dit de manera simplista, és descompondre els aliments i permetre l’absorció de nutrients per l’organisme.

Equilibro entre organismes: La clau per a reduir els problemes digestius

Com comentàvem, el nostre aparell digestiu és la llar de bilions d’organismes. L’equilibri entre els organismes “bons” i els “dolents” és fonamental, i quan es trenca, apareixen els problemes digestius, alguns lleus i d’altres, no tant. Per exemple, les mongetes, que són hidrats de carboni d’absorció lenta, molt sanes en general, però que provoquen certs problemes —ehem—, per tots coneguts. La veritat és que hi ha un gran nombre d’aliments capaços de generar indigestió, pel fet de perjudicar els bacteris beneficiosos, alterant el desitjable equilibri de què parlàvem.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Problemes digestius més freqüents en el nostre organisme

Els problemes digestius afecten una part considerable de la població, que amb el pas dels anys s’incrementa, ja que la nostra alimentació és cada vegada més processada i, per tant, menys saludable.

Encara que les molèsties que s’experimenten puguin ser passatgeres, els problemes digestius acaben afectant la qualitat de vida, i repercuteixen tant en el rendiment personal com professional.

S’entén per problema digestiu qualsevol funcionament anàleg d’aquest sistema. I pot anar des de les molèsties més lleus, amb una cremor temporal d’estómac, fins a una altra més greus com les úlceres gàstriques o el color irritable. Però, quins són els problemes digestius més comuns?

Acidesa o cremor d’estómac

Els menjars copiosos, determinats aliments o menjar amb massa freqüència i en grans quantitats sense donar temps al fet que l’estómac faci la digestió són algunes de les causes per les quals podem experimentar acidesa o cremor en l’estómac. Però també l’hèrnia de hiat o l’úlcera estomacal.

Indigestió

La indigestió produeix un dolor que es localitza en la part alta de l’abdomen. Sol anar acompanyat de nàusees i/o diarrea. La causa es troba en què, per algun motiu, el nostre organisme presenta problemes per a digerir els aliments.

Restrenyiment

El restrenyiment és la dificultat per a defecar. Es recomana anar al bany diàriament, encara que hi ha un marge de fins a tres dies. Si se supera aquest temps amb freqüència, és convenient acudir a un metge per a descartar patologies o introduir millores en l’alimentació que afavoreixin el trànsit intestinal.

Síndrome del còlon irritable

La síndrome del còlon irritable afecta a prop d’un 11% de la població. Va acompanyat de dolor abdominal, inflor i variacions tant en la freqüència com en la consistència de les deposicions.

Incontinència

Consisteix en la incapacitat per a controlar les evacuacions. És a dir, que es produeixen de manera involuntària. Les flatulències són freqüents.

Diarrea

Les diarreas es presenten en estat semilíquid o líquid. Solen ser temporals, però si s’allarguen, és necessari identificar la causa, ja que produeixen deshidratació.

Quins aliments provoquen diarrea?

Existeixen multitud d’aliments que poden provocar diarrea. No obstant això, perquè això succeeixi ha d’ingerir-se una gran quantitat, tret que existeixi prèviament una intolerància o una al·lèrgia. També pot aparèixer a conseqüència d’una indigestió.

Els lactis, per exemple, són un dels més comuns, atès que una part considerable de la població és intolerant a la lactosa sense tenir coneixement d’això. Com més gran sigui aquesta, pitjor serà la resposta de l’organisme. També depèn de com es consumeixin.

Les verdures, pel seu alt contingut en fibra, també poden afavorir la diarrea, així com els cereals integrals. Però aquests no són els únics; a continuació t’expliquem quins aliments o ingredients podrien provocar-te diarrea.

Alimentos que provocan problemas digestivos

Les sacarines

Les sacarines i altres edulcorants artificials són aliments que solen provocar problemes digestius. Aquí tenim una raó més per prescindir dels refrescos etiquetats com a light. Les sacarines i altres edulcorants artificials (aspartam, sucralosa, la mateixa sacarina) revolucionen els bacteris intestinals que controlen el metabolisme, segons un estudi de 2014 publicat a la revista Nature. A més de provocar trastorns intestinals, faciliten la conversió d’aliments en greixos. És a dir, que no només dificulten perdre pes sinó que és més probable que, en realitat, engreixin.

El cafè

café

El cafè sol ser una ingesta típica en moltes persones, i aquest és un altre dels principals aliments que provoquen problemes digestius. Hi ha diversos estudis recents que avalen les bondats del cafè, però no és or tot el que lluu. El cafè és àcid i conté cafeïna, que accelera el trànsit intestinal i pot acabar produint diarrees. També és diürètic, fet que afavoreix un cert nivell de deshidratació, així com nàusees.

I encara més: el cafè provoca la secreció d’àcid a l’estómac (àcid clorhídric) que pot causar acidesa o ardor d’estómac i indigestió. Si tens qualsevol problema gastrointestinal, intenta limitar el cafè a una tassa diària, i no prendre’l amb l’estómac buit.

Els carragahens

helado

És un ingredient d’un aliment natural, en aquest cas de certes algues marines, però no tots els components d’un aliment natural tenen per què ser beneficiosos. Els carragahens s’usen com a estabilitzadors d’aliments com ara la llet de soia, el iogurt baix en calories, gelats, amaniments d’amanides i d’altres. Diversos estudis han assenyalat que poden provocar inflamació, que el seu torn pot causar úlceres i la malaltia coneguda com a síndrome de l’intestí irritable.

No volem dir que calgui suprimir aquests aliments, però si cal regular la seva ingesta ja que és un altre dels aliments que senti malament al nostre estómac. Per exemple, el iogurt aporta grans beneficis a la teva salut, però si tens problemes digestius, pren només un al dia, i que sigui natural, no amb sabors de fruita, que contenen sucre afegit.

El bròcoli

brócoli

No només el bròquil, sinó altres crucíferes, com la coliflor, que contenen sucres complexos (anomenats en conjunt rafinosa) que no són digeribles i per això produeixen gasos. A més, tenen molta fibra soluble, que es digereix només quan arriba a l’intestí prim, la qual cosa provoca encara més gasos.

El bròquil conté moltes vitamines, de manera que no és convenient suprimir-lo de la dieta. Però sí que convé no cuinar-lo en excés, ja que la cocció acabaria amb els seus beneficis. Si tens aquest tipus de problemes, planteja’t prendre algun suplement digestiu que contingui enzims que n’afavoreixin la digestió. També pot ajudar-te el iogurt grec, que té molts probiòtics.

Aliments sense sucre

chicle

Això enllaça amb el punt u, el de les sacarines. Els dolços i xiclets sense sucre contenen ingredients com el sorbitol, el maltitol, el xilitol i d’altres. Poden provocar inflor, gasos i efectes laxants. Fixa’t en els ingredients: si entre els primers figura algun que acaba en “-ol”, intenta evitar-los. També provoquen secreció d’àcids estomacals, que pot generar ardors.

Llet, formatges frescos i gelats

leche-queso-yogur

La intolerància a la lactosa és força comuna, encara que molta gent ho desconeix, i això sol provocar sovint problemes en el nostre estómac. S’estima que la pateix fins a un 70% dels adults. Es deu a l’absència d’un enzim digestiu, la lactasa, que és l’encarregada de processar la lactosa, un sucre que conté la llet. La falta de lactasa produeix problemes digestius, com inflor i diarrea.

Encara que no siguis intolerant a la lactosa, consumir molts lactis causa que la digestió es produeixi a l’intestí, i no a l’estómac. En el cas dels formatges, millor triar-ne els més curats, que contenen menys lactosa.

Els fregits

Pollo frito

Sabem, si més no intuïtivament, que uns calamars fregits (d’altra banda, deliciosos) no són precisament sans, per la seva abundància de greixos. Els aliments greixosos causen més problemes gàstrics del que es creu. Poden passar pel tracte digestiu sense digerir per complet, i això pot provocar diarrea. O, al contrari, atès que solen ser de contingut baix en fibra, es pot tardar bastant a digerir aquests greixos i poden provocar inflor, sensació d’empatx i restrenyiment.

Els cítrics

naranjas

Els aliments àcids, com la llimona, la taronja o el tomàquet, poden irritar la mucosa de l’estómac i provocar cremor i fins i tot reflux. Si tens aquest tipus de problema, suprimeix-los uns dies fins que milloris, substituint-los per pomes o plàtans.

All i ceba

ajos

Coneixes la dieta FODMAP? Els FODMAP són un tipus d’hidrats de carboni no digeribles que estan presents en alguns aliments com l’all o la ceba. Els alls i la ceba són uns altres dels aliments que solen asseure malament a l’estómac. Poden provocar inflor abdominal, restrenyiment o diarrea. Hi ha alguns aliments molt saludables que contenen FODMAP, com les peres, les pomes, les mongetes, la col, el bròquil o la coliflor, a més de l’all i la ceba.

Si tens problemes gàstrics seriosos, convé que parlis amb el teu metge per veure si el problema (que no sempre serà fàcil de detectar) pot ser degut a aquests hidrats.

Per què la ceba provoca diarrea?

A més dels FODMAP que hem esmentat, la ceba també conté fructosa. Encara que aquest sucre és digerible per la majoria de persones, existeixen algunes amb intolerància a aquesta, per la qual cosa podria causar diarrea, entre altres símptomes.

Blat de moro

maiz

Si no es mastega bé el blat de moro, pot passar per l’aparell digestiu sense digerir completament, fet que causarà problemes estomacals. Això es deu a la cel·lulosa que conté, una fibra insoluble que requereix un enzim que no té el cos humà. Però no ha de donar problemes si es mastega bé.

Els aliments crus

gambas

En si, els aliments crus no han de causar trastorns especials. El problema rau en els bacteris que puguin contenir que, per descomptat, poden comportar problemes seriosos. La carn, les aus, el marisc, els ous… han de cuinar-se de manera que t’asseguris que mates qualsevol bacteri indesitjable. I recorda, mai no han d’estar més de dues hores a temperatura ambient, ja que això afavoreix la proliferació dels bacteris.

No fer cas d’aquesta regla pot tenir conseqüències més greus que la de passar-se la nit anant al bany. Bacteris com la Salmonella tiphi o l’Escherichia coli poden provocar problemes molt, molt seriosos. Per tant, tingues-ho present. Cal cuinar els aliments prou temps.