Benestar, Salut i medicina

Com prevenir la inflor dels peus i mantenir una bona circulació

Els nostres peus tenen la capacitat de portar-nos allà on volem anar, però hi estem tan acostumats, que la seva cura sol caure en l’oblit. La conseqüència d’aquesta falta d’atenció són els peus inflats, a causa d’una mala circulació. En aquest article, et contem quines són les causes exactes i com has d’actuar tant des de la prevenció com per al tractament.

Per què s’inflen els peus?

La inflor dels peus pot ser causada per diverses raons, però una de les principals és la retenció de líquids, que sol estar vinculada a problemes mèdics com la insuficiència cardíaca, la malaltia renal o fins i tot l’embaràs.

No obstant això, existeixen moltes altres raons per les quals un dia podem adonar-nos que tenim els peus inflats, com les que t’expliquem a continuació. Si després de llegir-les segueixes sense tenir clar quin és el teu cas, seria recomanable consultar un metge.

Passar moltes hores dempeus o sense moure’s. És habitual en aquelles persones que treballen dempeus i en un espai limitat o que passen diverses hores asseguts, com en una oficina o en un viatge.

Canvis hormonals. A més a més de durant l’embaràs, el mateix cicle menstrual o la menopausa poden provocar aquesta afecció.

Alteracions biomecàniques, que es deuen al fet que els turmells i els peus no estan ben alineats.

– Sobrepès. L’excés de pes fa que els peus hagin de fer un esforç major en desplaçar-nos.

Retenció de líquids. Pot ser per causa genètica o per una alimentació inadequada.

Altes temperatures. La calor pot provocar aquesta alteració, però només de manera temporal.

Problemes vasculars. Quan hi ha una insuficiència venosa, la sang té problemes per a tornar en sentit ascendent cap al cor.

Calçat inadequat. Si el calçat és massa atapeït o no proporciona una bona ventilació, també pot ser la causa dels peus inflats.

Consells per a prevenir la inflor dels peus

Si pateixes de peus inflats o vols evitar que et passi, aquí et donem alguns consells per a evitar-ho.

Mantingues els teus peus en moviment

Una de les formes més efectives de prevenir la inflor dels peus és mantenir-los en moviment. Si tens un treball que requereix estar assegut durant hores, assegura’t d’aixecar-te i fer un passeig curt cada hora. Si passes molt temps dempeus, intenta canviar el pes d’un peu a un altre i elevar-los quan sigui possible. L’activitat constant ajuda a estimular la circulació i evitar que els líquids s’acumulin als peus. També és convenient practicar exercici regularment i fer estiraments.

Consumeix una dieta equilibrada

Una dieta alta en sodi pot contribuir significativament a la retenció de líquids i, per tant, a la inflor dels peus. Opta per una dieta equilibrada millora la circulació; ha de ser rica en fruites i verdures fresques, que són naturalment baixes en sal i altes en nutrients essencials i que, en conseqüència, afavoreixen la circulació. També és important beure molta aigua al dia, ja que així eliminem les toxines.

Utilitza calçat còmode

El tipus de calçat que usem pot influir en la salut dels nostres peus i cames. Tria sempre sabates que s’ajustin a la forma del teu peu i que no t’estrenyin. També han d’oferir-te un bon suport en l’arc i en el turmell. El calçat massa ajustat i els talons dificulten la circulació i contribueixen a la inflor.

Controla l’exposició al sol

Durant les hores de més calor, que són les centrals del dia, no es recomana estar en l’exterior perquè pot cremar-nos la pell, fins i tot si portem protecció. Però a més de la pell, les altes temperatures també afecten la circulació, i poden provocar-te inflor de peus.

Millorar la circulació de les cames

La circulació sanguínia és vital si volem gaudir d’una bona salut a les nostres cames. Quan és deficient, és habitual que apareguin venes varicoses o coàguls sanguinis, a més dels peus inflats. Si vols millorar la circulació a les teves cames, prova el següent:

Incorpora exercicis cardiovasculars en la teva rutina, com caminar, nedar o caminar amb bicicleta.

Evita encreuar les cames durant períodes prolongats, ja que això pot obstaculitzar el flux sanguini.

Fes-te massatges a les cames suaument en direcció ascendent per a estimular el flux sanguini.

– Si tens tendència a la inflor o passes moltes hores dempeus, utilitza mitges de compressió.

Cura dels peus

A més a més dels consells esmentats, és important parar esment a la cura dels peus en el dia a dia. Això implica mantenir una bona higiene, com la rentada diària, l’assecat correcte, sobretot entre els dits, que és on s’acumula la humitat i poden aparèixer fongs, i la hidratació, per a evitar la sequedat i les esquerdes.

També és interessant realitzar exàmens ocasionals per a detectar problemes a temps, com ara canvis en la pell, fongs o callositats. Si notes alguna anomalia, consulta a un podòleg per a obtenir un diagnòstic i el tractament adequat.

Bibliografia

https://salusmayores.es/blog/como-prevenir-que-hinchen-piernas/
https://copomur.es/pies-hinchados-por-que-ocurre-y-como-podemos-evitarlo/