Salut i medicina

Prevenció de les infeccions d’orella

Durant l’estiu ens banyem més, per higiene i per lleure. La humitat i la calor afavoreixen les doloroses infeccions del conducte auditiu extern. Per ajudar a prevenir-les convé mantenir-lo el més sec possible.

Nen sentint un cargol de mar

Les pells escamades i l’excés de cerumen retenen humitat dins el conducte auditiu extern que macera la pell i facilita que apareguin les otitis externes, molt més abundants durant l’estiu.

Per evitar les infeccions:

No fer manipulacions de les orelles amb hisops de cotó (bastonets) o similars amb intencions higièniques o per assecar les orelles.

Fer-se revisar les orelles abans de l’inici de la temporada de banys per eliminar pells i cerumen acumulats que puguin retenir la humitat.

Després dels banys, posar unes gotes d’alcohol boricat (demanar-ho així a les farmàcies) a les dues orelles. Si no se’n troba es pot usar el tradicional alcohol de 96º o 70º (l’alcohol quan s’evapora té la propietat d’absorbir la humitat i assecar els teixits).

Observacions:

No posi alcohol de cap mena a les orelles si sap que té una perforació timpànica i no ho ha indicat l’orrinolaringòleg. L’alcohol a l’orella mitjana pot resultar molt dolorós.

L’hàbit de posar alcohol a les orelles després dels banys pot ser adoptat per tota la família sense problemes. Les primeres vegades els nens poden queixar-se peruqè notin certes molèsties que cedeixen en pocs moments.