Salut i medicina

Picades d’insectes: com identificar i tractar-ne els diferents tipus

Els insectes solen campar al seu aire quan pugen les temperatures i la humitat. Si bé hi ha tipus de picades que ja ens resulten familiars i que només causen petites molèsties, d’altres poden arribar a complicar-se. Perquè puguis identificar de qui has estat víctima, en aquest article et contem els símptomes i les característiques de les principals picades que patim.

Picades de mosquits

Els mosquits són un dels insectes que més ens visiten en les nostres llars, però certament són els que més sentim a causa de la seva picada. Com a curiositat, les femelles són les úniques que piquen, ja que necessiten sang per a reproduir-se, i se senten atretes per la calor corporal, l’àcid làctic o el diòxid de carboni que exhalem. Si vols reduir el risc de visites, instal·la mosquiteres a les finestres o tanca aquestes quan comença a caure el sol.

Símptomes i característiques de les picades de mosquits

Dins dels tipus de picades, les provocades pels mosquits són les més lleus. Són fàcilment identificables perquè presenten un bony inflamat de mida petita que pica i que apareix al cap de pocs minuts de la picada, i causat per la saliva de l’insecte. També és habitual que la zona es posi vermella, com en la urticària, o que apareguin butllofes.

Quan es produeix una reacció al·lèrgica a aquesta picada, la simptomatologia anterior es veu agreujada. Així, la inflor passa de ser lleu a tenir una grandària desproporcionada, apareix una granellada que s’estén més enllà del lloc de la picada i també es poden inflar les parpelles.

Tractament i alleujament per a les picades de mosquits

Per a alleujar les picades de mosquits, es pot rentar la zona amb aigua i sabó o aplicar una mescla d’aigua amb bicarbonat de sodi, ja que redueix la reacció de l’organisme. El gel també ofereix alleujament, així com les pomades per a la pruïja.

Picades d’abelles i vespes

Gairebé un quart de la població és sensible a la picada de les abelles i les vespes, però les reaccions greus només es presenten entre un 5% i un 15% dels casos. No obstant això, se sol ser al·lèrgic a un d’aquests insectes i no a tots dos, ja que les proteïnes dels seus verins són diferents.

Símptomes i característiques de les picades d’abelles i vespes

Les abelles i les vespes pertanyen a la mateixa categoria d’insectes, però tenen característiques diferents, tant en la seva aparença com en la reacció a la seva picada. Les primeres tenen un agulló serrat, fet que impedeix que puguin extreure’l per a tornar a picar, però en les segones és llis, la qual cosa fa que puguin clavar-lo en diverses ocasions.

Els símptomes d’aquests tipus de picades són similars a les dels mosquits, però agreujades. És a dir, que la inflamació és de més gran, l’enrogiment més intens i, a més de picar, resulten força doloroses. Així i tot, no causen cap risc més enllà del malestar.

Com tractar les picades d’abelles i vespes

Aquest tipus de picades es tracten igual que les dels mosquits, però hi ha dues particularitats importants. La primera és que cal allunyar-se de la zona on estan aquests insectes, atès que les vespes alliberen una hormona que n’atreu d’altres perquè piquin. La segona és que hem de retirar l’agulló al més aviat possible raspant perquè deixi d’expulsar verí en la pell.

Picades de paparres

Un altre tipus de picades que podem experimentar és el de les paparres. Sol produir-se quan caminem en la naturalesa, en trobar-se en plantes com els arbustos. Els agraden les zones calentes, per la qual cosa avançaran fins a arribar al nostre cabell, els engonals, els genitals o les axil·les.

Símptomes i característiques de les picades de paparres

La paparra inocula una substància anestèsica que fa que no notem la picada. En alguns casos, pot aparèixer enrogiment de la zona o sensació de picor molt lleu. Al nostre país, les varietats existents no transmeten malalties com en altres països, per la qual cosa el risc de complicació és extremadament baix.

Com extreure i tractar les picades de paparres

Per a eliminar les paparres, que es queden adherides a la pell mentre succionen, s’han d’usar unes pinces fines. Cal anar amb compte de no girar-les o estrènyer-les en extreure-les, ja que podrien expulsar el seu contingut o injectar més substància infecciosa. Una vegada eliminada, cal rentar la zona i aplicar antisèptics.

Consells generals per a l’alleujament de les picades

Les picades d’insectes no solen tenir major inconvenient que la molèstia que ens fan sentir, en general perquè ens cou la zona i tendim a gratar-nos, augmentant així la picor experimentada. Si bé no és necessari actuar, hi ha alguns consells que pots seguir per a alleujar el malestar.

Neteja la zona. Renta l’àrea afectada amb abundant aigua i amb un sabó neutre. L’alleujament que sentiràs evitarà que et gratis i que puguis incrementar així el risc que s’infecti.

Aplica gel. El fred té la capacitat de reduir la inflor, d’aquí ve que se solgui aplicar quan ens donem un cop. Posa un glaçó de gel en un drap i aplica’l alguns minuts sobre la picada.

Usa productes tòpics. Si la picor et resulta poc suportable, existeixen cremes amb ingredients naturals com l’àloe vera, i altres amb hidrocortisona com la calamina i amb antihistamínics.

Pren antihistamínics. Si tens una reacció al·lèrgica lleu, pots optar directament per prendre antihistamínics orals, que calmaran tots els símptomes.

Quan buscar atenció mèdica per una picada d’insecte

La reacció que presentem davant els diferents tipus de picades dependrà de l’insecte del qual es tracti i de si presentem alguna al·lèrgia. En general, el que podem sentir és una picor temporal que desapareix al cap d’algunes hores, i un enrogiment i inflor de la zona durant alguns dies.

Tanmateix, en algunes ocasions la picada es pot complicar en veure’s acompanyada d’altres símptomes de major gravetat. Aquests podrien ser inflor excessiva o en altres parts del cos com els ulls o la boca, sensació de mareig, tos o dificultat per a respirar amb normalitat.
Quan es presenta aquesta simptomatologia, podríem estar davant una reacció al·lèrgica o un cas de picada d’un altre insecte que se surt dels esmentats, sobretot si ens trobem de viatge. Davant d’aquesta situació, és imprescindible buscar atenció mèdica immediatament perquè prenguin les mesures pertinents.