Altres

Per què les plantes a l’oficina són beneficioses: 5 raons

planta oficina

Les plantes embelleixen qualsevol espai interior. A més de l’efecte estètic que confereixen, aporten una sensació de frescor i d’aire lliure que resulta relaxant. Fins aquí el que és purament psicològic de les plantes als interiors. Però és que n’hi ha més, i és que ja hi ha força estudis que mostren que posar-les a la taula de la feina té conseqüències beneficioses per a la salut.

A continuació, l’Elena Puyal, paisatgista consultora en jardineria i plantes d’interior, t’explica el que diu la ciència.

1. Purifiquen l’aire

Les cortines o els estors, els mobles, les moquetes i les catifes, els diversos materials de construcció, per no parlar dels productes de neteja, influeixen en la qualitat d’aire, i hi influeixen negativament. Està comprovat que tots aquests factors poden generar des de mals de cap fins a problemes respiratoris, des de marejos fins a cansament.

Cintes ©Pick Ontario

La NASA va fer un estudi de l’aire a l’interior de l’SkyLab i hi va identificar ni més ni menys que 107 components perniciosos per a la salut. I certes plantes d’interior que, pel simple fet de purificar l’ambient, els eliminaven.

2. Disminueixen l’estrès

A ningú que treballi en una oficina no li resulta estrany que, n’hi ha que més i n’hi ha que menys, tots estem sotmesos a certa pressió. Doncs resulta que una planta per a la taula del despatx pot ser molt més efectiu que d’altres dispositius, com les pilotes que es premen i s’afluixen i que se suposa que alleugen l’estrès.

Dracaena
Dracena ©Ambius

La Universitat Estatal de Washington va efectuar un estudi comparatiu en el qual els participants havien de fer les seves tasques amb plantes i sense plantes al seu voltant. Els resultats van concloure que eren més productius, estaven menys estressats i tenien una pressió arterial més baixa quan tenien les plantes a prop. Doncs ara ja ho saps, ningú no posarà pegues perquè tinguis una planteta a la teva taula!

3. Frenen les malalties

kentia
Kèntia ©Vimeplant

Les plantes poden ajudar-te si ets procliu a arreplegar tots els microbis i gèrmens que hi ha al teu voltant. Una investigació duta a terme a Noruega mostra que la prevalença de malalties a les oficines on hi ha plantes cau més d’un 60% si es compara amb les que no tenien gens de verd.

4. Seràs més productiu

Aquest test damunt de la teva taula d’alguna manera et relaxarà, no en tinguis cap dubte. I també, rendiràs més. Segons un estudi de la Universitat d’Exeter, fins a un 15% més.

La raó que va trobar l’estudi és que a la teva feina et comprometràs més amb l’empresa perquè et sentiràs més integrat i involucrat en la feina, en els plans físics, cognitius i emocionals.

5. Estaràs més còmode

Un dels problemes de les oficines modernes és la calefacció, o l’aire condicionat. De manera ideal, l’aire a les oficines hauria d’estar a una temperatura i tenir un grau d’humitat ambient determinats. Però el que és cert és que això no sol ser així, i fa massa calor o bé massa fred, segons si és l’estiu o l’hivern. L’aire condicionat, en general, asseca l’ambient, i si la humitat ambient cau, l’activitat pot veure’s alentida.

Poto
Potos ©Pick Ontario

També va ser la Universitat Estatal de Washington la que va investigar si les plantes podrien servir d’ajuda aquí. I va concloure que les plantes d’interior incrementen la humitat ambiental, i augmenten el confort dels empleats.

Quines són les més idònies?

Per desgràcia, no totes les plantes poden sobreviure en una oficina i, per exemple, la falta de llum natural acabaria amb moltes (tot i que si tens a prop de la teva taula una finestra potser hi podries posar alguna palmera o unes margarites). Però els filodendres, per exemple, no necessiten tanta llum, amb la qual cosa són perfectament aptes per a ambients més apagats.

spatifilum
Espatifil·li ©InJoy Organics

De nou, l’Elena Puyal ens explica. “El més intel·ligent és que consultis al florista de la cantonada el teu cas particular, i li expliquis quines plantes t’agraden. Ell sabrà dir-te si són aptes per al teu entorn, a més de dir-te les pautes i les atencions a les quals les has de sotmetre. Com a punt de partida, recomano les cinc següents que, per la meva experiència, s’adapten perfectament als interiors:

  • Espatifil·li (Spathiphyllum wallisii)
  • Cintes (o llaços d’amor, Chlorophytum comosum)
  • Kènties (Howea forsteriana)
  • Potos (Epipremnum aureum)
  • Troncs del Brasil, com la Dracaena massangeana.