Alimentació i Nutrició, Salut i medicina, Sense categoria

Per què cauen els cabells després del part

Si ets mare d’un primer fill i notes, de sobte, que cada vegada que et raspalles, deixes un bon tou de cabells entre les punxes, potser t’espantes. Ara, no cal que t’esveris, no et quedaràs calba. Després de parir és ben normal això que et passa i no t’hi has d’amoïnar.

Tot seguit, t’expliquem per què succeeix, què hi pots fer per minimitzar-ho i quan la caiguda dels cabells indica que cal actuar.

El creixement dels cabells durant l’embaràs

Els cabells ens cauen contínuament, i també de manera constant ens en surten de nous. Una sèrie d’hormones controlen aquest creixement, i qualsevol desequilibri hormonal en pot alterar la quantitat, tant dels que cauen com dels que neixen.

Quan gestes, els nivells d’estrògens i de progesterona, les hormones femenines, són elevats. Tens el cos en “mode de creixement”. Dins teu es forma una criatura, fet que comporta que la circulació s’alteri, que es desenvolupi una placenta i que es multipliquin els conductes de la llet que arriben a les mames.

Aquest creixement també afecta els cabells. Potser has notat que tens els cabells més forts que abans, o que et cauen menys; és a dir, que els tens més sans que mai. Les hormones en són les responsables: els estrògens, la progesterona i, fins i tot, hi pot intervenir la prolactina.

I després del part…

Quan neix la criatura, el teu cos ja no és el responsable de mantenir-lo i les hormones tornen ràpidament a les funcions normals. La davallada dels nivells d’estrògens i de progesterona causa la caiguda natural dels cabells. Setmanes i fins i tot mesos després del part pots notar que et cauen força; una mica menys si alletes el nadó, com a conseqüència dels nivells elevats de prolactina.

Et podries alarmar de debò i pensar que et quedaràs calba, però només perds l’excés de cabells que et van créixer durant l’embaràs. Els cabells tornaran a l’estat d’abans de l’embaràs en un període variable d’entre sis i dotze mesos. Si observes que la caiguda continua al cap de dotze mesos, demana hora al metge de família.

Altres causes de la caiguda dels cabells en el postpart

Ja hem vist que és normal de perdre cabells després que neixi una criatura, però hi ha altres raons per perdre cabells i caldria actuar-hi:

  • Tiroïditis

La tiroide és la glàndula que controla el metabolisme i, de vegades, després del part, es produeix un trastorn en què la tiroide s’inflama. Afecta entorn d’un set per cent de les dones, i fa que la glàndula es torni hiperactiva i se secretin un excés d’hormones tiroïdals. La pèrdua desmesurada de cabells és un símptoma que es té tiroïditis.

Altres símptomes que indiquen una glàndula tiroide hiperactiva són l’acceleració del ritme cardíac, una sensació de ser al límit i la pèrdua de pes. Acte seguit la tiroide es torna hipoactiva, i aleshores s’experimenta cansament, un augment de pes i es té restrenyiment. També es pot perdre pes amb una glàndula tiroide hipoactiva. Aquests símptomes perduren força temps i demanen tractament mèdic. En cas de dubte, parla’n amb el metge.

  • Manca de ferro

La caiguda del cabells també és un símptoma de manca de ferro, i passa ben sovint després del part. Mentre dura la gestació, el teu cos fa servir les reserves i qualsevol pèrdua de sang durant el part o després de parir afavoreix la caiguda dels nivells de ferro. Si alletes el nadó, també corres el perill de tenir un dèficit de ferro, i això pot causar anèmia —s’anomena anèmia ferropènica. Normalment els ginecòlegs prevenen el problema receptant suplements de ferro durant l’embaràs; si no, cap al 25 % de les dones tindrien manca de ferro.

Els símptomes d’aquesta classe d’anèmia són la sensació de cansament, la manca d’alè fent qualsevol exercici i un to de pell esblaimat. Si et cauen els cabells i tens cap d’aquests símptomes, parla’n amb el metge.

  • Estrès

No cal dir que tenir un fill causa estrès. És un canvi radical de vida. De vegades les situacions de molta tensió són causa de la caiguda dels cabells. Pot ser una pèrdua general (alopècia telogènica o tardana) o irregular (alopècia areata o de Cels). En tots dos casos és ben probable que, al cap del temps, et tornin a créixer els cabells. Si notes que els cabells et cauen de manera irregular, és a dir si tens un problema d’estrès, o bé es tornen vermelles les zones on en perds, ves al metge.

  • Tricotil·lomania

En certa manera aquest trastorn va lligat a l’estrès, però ara és la mare qui s’arrenca els cabells. Pot començar com un problema lleu, encara que potser acaba essent un trastorn psicològic greu i una forma d’autolesió per alliberar el neguit i l’ansietat. Els problemes mentals sovintegen després del part i és essencial de trobar ajuda si tens cap trastorn d’aquesta mena.

Com es pot prevenir la caiguda dels cabells

Amb el reequilibri hormonal de després del part és normal de perdre una mica de cabells, i no ho pots evitar de cap manera. Malgrat tot, pots prevenir altres trastorns que n’exacerben la caiguda:

  • Segueix una dieta saludable, amb molta fruita i verdura, perquè t’aportaran vitamines.
  • Incorpora-hi aliments rics en ferro com ara: la carn vermella, les verdures de fulla verda, els cigrons, les nous o les llavors.
  • Si el metge ho prescriu, pren suplements de ferro.
  • Evita el te i el cafè en els àpats, de vegades fan que l’intestí no absorbeixi el ferro.
  • Assegura’t que menges prou fruites i verdures amb un contingut elevat de vitamina C, perquè t’ajudaran a absorbir el ferro.
  • Si dones de mamar, tingues molta cura de la dieta.
  • Fes servir condicionador per evitar que els cabells s’embullin, i raspalla-te’ls parant compte.
  • Procura d’evitar l’escalfor als cabells. No facis servir assecador o dispositius com els allisadors.
  • Si et fas cues no estrenyis gaire la cinta, per no trencar els cabells. Lliga-te’ls fluix, fent servir una goma ampla.
  • Parla dels teus maldecaps i neguits amb algú en qui confiïs.