Alimentació i Nutrició, Salut i medicina

Per a què serveix la melatonina? | T’ho expliquem tot

para que sirve la melatonina

La melatonina, també coneguda com l’hormona del son, és coneguda per ajudar a dormir i a descansar millor, però sabem exactament què és i per a què serveix la melatonina?

En aquest article parlarem de la melatonina, què és, per a què serveix i els seus principals beneficis, perquè puguis utilitzar-la de manera òptima per a la teva salut.

Què és la melatonina?

La melatonina és una hormona que el nostre propi organisme fabrica de manera natural. La seva funció és regular el nostre rellotge biològic. Aquest “rellotge intern” marca el ritme circadiari, abastant 24 hores que es divideix en 8 hores de somni i 16 de vigília. La melatonina es produeix a la glàndula pineal del cervell.

En la producció de la melatonina també intervé el triptòfan, que obtenim a través de la dieta o de suplements alimentaris. El triptòfan produeix l’hormona anomenada serotonina, amb la qual se sintetitza la melatonina. La regulació de la secreció de melatonina es veu afectada per la llum natural. És a dir, a la nit augmenta la quantitat de melatonina en el nostre cos, provocant el son, mentre que de dia disminueix la seva concentració.

També podem trobar-nos amb melatonina en forma de càpsules, feta de manera artificial. S’utilitza com a suplement alimentari per a tractar diversos problemes relacionats amb la conciliació del son i la qualitat del descans.

para que sirve la melatonina

Per a què serveix aquesta hormona?

Ara que hem vist què és aquesta hormona, veurem per a què serveix la melatonina. La principal funció de la melatonina ja l’hem esmentat, que és regular el nostre rellotge biològic. Com hem vist, la glàndula pineal es veu estimulada amb la foscor, per la qual cosa produeix melatonina en el cos de nit i provoca el son, mentre que durant el dia disminueix.

Altres funcions seves són:

  • Estimular la secreció de l’hormona del creixement.
  • Actua com un potent antioxidant, combatent els radicals lliures.
  • Millorar el sistema immunitari, ajudant a inhibir algunes infeccions, ja que augmenta les nostres defenses naturals.
  • La melatonina també intervé regulant la nostra gana i modulant la producció de gonadotropines (que s’encarreguen del desenvolupament i funcionament d’ovaris i testicles).

La producció d’aquesta hormona es veu afectada en situacions com ara trastorns del son, episodis depressius, diabetis, durant l’embaràs, en l’etapa de depressió postpart, en situacions de molt d’estrès, en viatges que suposin canvi d’horari i en presència d’excés de llum, entre d’altres.

Quan ens preguntem per a què és bona la melatonina presa com a suplement, cal tenir en compte els factors recentment esmentats. Prendre un suplement d’aquesta hormona està indicat en casos de:

  • Alteracions del ritme circadiari.
  • Jet-lag a causa del canvi de fus horari que es produeix en viatjar a zones amb diferència horària.
  • Insomni per estrès o ansietat.
  • Persones que treballen de nit o tenen torns esporàdics de nit, per a ajustar el seu cicle del son.
  • Persones sense un horari establert per al son.

En qualsevol cas, es recomana consultar al metge abans de prendre qualsevol suplement. El metge farà un estudi en profunditat del cas i serà qui estableixi quin tipus de suplement és necessari, la durada del tractament, els passos a seguir, etc.

Principals beneficis de la melatonina

Si ens preguntem per a què serveix la melatonina, veiem que no té una sola funció en el nostre organisme, sinó que en té diverses i veiem que, realment, és completament imprescindible perquè el nostre cos pugui funcionar amb regularitat. La producció de melatonina i la regulació del son i del sistema immune són dos factors fonamentals que afecten directament la bona salut del cos. A continuació veurem els principals beneficis d’aquesta hormona sobre el nostre cos.

1- Regula el son

Com ja hem comentat, la principal funció d’aquesta hormona en el nostre organisme és regular les hores de son, propiciar la conciliació i mantenir una bona qualitat de son que ens permeti funcionar la resta del dia de manera correcta.

A mesura que van passant els anys, la producció de melatonina disminueix de manera natural en el nostre cos. Això provoca que, a partir d’unes certes edats, es presentin de manera més comuna problemes a l’hora d’adormir-se.

para que sirve la melatonina

2- És un poderós antioxidant

A més d’influir en els nostres cicles del son, la melatonina també té molts beneficis antioxidants per al nostre organisme. Supera l’efecte antioxidant de moltes altres vitamines com la E o la vitamina C, regulant de manera eficaç els nivells d’oxidació de l’organisme.

Així mateix, la melatonina combat la proliferació dels radicals lliures. Això ajuda a prevenir l’envelliment cel·lular, cuidant la salut de les cèl·lules i prevenint les possibilitats de sofrir alguna afecció.

3- Millora l’estat d’ànim

Pel fet que és una hormona reguladora, la melatonina també contribueix a millorar situacions de depressió, ansietat o estrès, ajudant a millorar l’estat d’ànim. Per això es recomana prendre-la com a suplement en aquests casos. També es recomana en casos de fatiga, cansament, migranyes o maldecaps durant el dia.

En regular els cicles del son, funciona com un antidepressiu natural que ens ajuda a desenvolupar millor les nostres capacitats en qüestió de memòria, planificació i concentració.

Abans de prendre qualsevol suplement, recomanem sempre consultar amb un metge perquè ens guiï i ens ajudi a trobar la solució més bona.